Magda Gessler, VIVA! nr. 23/2018
Fot. Marta Wojtal
KUCHNIA 2021

Idealna sałatka jarzynowa na Wielkanoc 2021 według przepisu Magdy Gessler!

Jeden składnik zaskakuje!

Aleksandra Frankowska 31 marca 2021 18:27
Magda Gessler, VIVA! nr. 23/2018
Fot. Marta Wojtal

Magda Gessler jest niekwestionowaną królową polskiej gastronomii. Restauratorka do każdych świąt przygotowuje się z wyjątkową starannością i często zdradza swoim fanom ciekawe przepisy na pyszne, tradycyjne dania, które zaskakują. Tym razem podzieliła się przepisem na niesamowitą i jednocześnie typowo tradycyjną sałatkę jarzynową, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Prowadząca Kuchenne Rewolucje zaskoczyła jednak jednym składnikiem, którego w jej przepisie nie może zabraknąć. Dla wielu z nas to prawdziwa innowacja!

Czytaj też: Wielkanoc 2021 - zobacz przepisy na świąteczne babki w różnych odsłonach!

Przepis na sałatkę jarzynową od Magdy Gessler na Wielkanoc 2021

Magda Gessler również należy do grona osób, które nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez sałatki jarzynowej. Ma na nią swój tradycyjny, tajemniczy przepis, którym podzieliła się z fanami na Instagramie. Jeden ze składników zaskoczył!

Czytaj również: Oto najpiękniejsze prezenty na Wielkanoc 2021 dla niej!

Ja, jako dziecko, nie mogłam sobie wyobrazić Wielkanocy bez sałatki jarzynowej i zawsze na nią czekałam. Sałatka jarzynowa, żeby była dobra i dla dzieci, i dla dorosłych, moim zdaniem – nie powinna mieć cebuli. Cebula powinna być oddzielnie, ponieważ nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli ją dołożymy dzień wcześniej, to potem, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy – napisała prowadząca Kuchenne rewolucje.

Zamiast cebuli Magda Gessler dodaje… śląskie ziemniaki! To składnik, którego wielu z nas się nie spodziewało. Są o tyle wyjątkowe, że nie są mączyste, dlatego tak doskonale smakują w sałatce.

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki;
  • ogórki kiszone;
  • grzybki kurki;
  • jabłka;
  • jaja na twardo;
  • seler;
  • pietruszka korzeń;
  • marchewka;
  • groszek konserwowy;
  • majonez, chrzan, ostra musztarda;
  • sól, świeżo mielony pieprz, cukier.

Warzywa Magda Gessler gotuje w rosole, aby nabrały wyjątkowego aromatu. Następnie wszystko kroi w tradycyjną kostkę, odsącza ogórki i groszek, dodaje też całe grzybki. Sos przygotowuje z majonezu, chrzanu oraz ostrej musztardy. Oto cała tajemnica! 

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Maciej Musiał zadzwonił do Dagmary Kaźmierskiej z przeprosinami. Wcześniej zamieścił w sieci niestosowny komentarz

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MAŁGORZATA ROZENEK-MAJDAN: czy tęskni za mediami, kiedy znowu… włoży szpilki i dlaczego wpada w „dziki szał”, gdy przegrywa. MICHAŁ WRZOSEK: kiedyś sam się odchudził, dziś motywuje i uczy innych, jak odchudzać się z głową. EWA SAMA swoje królestwo stworzyła w… kuchni domu w Miami. ONI ŻYJĄ FIT!: Lewandowska, QCZAJ, Steczkowska, Chodakowska, Klimentowie, Jędrzejczyk, Danilczuk i Jelonek, Paszke, Skura…