the fresh thinking cafe
Fot. EAST NEWS
KUCHNIA

Jamie Oliver otworzył restaurację, która ma walczyć z marnowaniem żywności!

W jaki sposób?

Gabriela Łaskowska 19 listopada 2018 19:46
the fresh thinking cafe
Fot. EAST NEWS

Nie jest to tajemnicą, że co roku do kosza trafia ogromna ilość jedzenia. Ludzie mają tendencję do kupowania zbyt dużej ilości produktów, z których 1/3 zostaje potem wyrzucona. Obecnie w Europie marnuje się niecałe 90 ton żywności. Liczby te przerażają. A najgorsze jest to, że stale rosną.

Z tą sytuacją postanowił walczyć popularny kucharz, Jamie Oliver. Stworzył on restaurację w Londynie The Fresh Thinking Cafe, która swoją działalność opiera na zmniejszeniu tej ilości marnowanego jedzenia. W jaki sposób?

Proekologiczna restauracja The Fresh Thinking Cafe

Restauracja wspiera spopularyzowanie walki z wyrzucaniem jedzenia na różnych płaszczyznach. Przede wszystkim dania, oferowane w restauracji, wykonane są z produktów, które najczęściej trafiają do kosza. Brane są one od lokalnych dostawców. Dodatkowo, zyski ze sprzedaży przekazywane są organizacji charytatywnej FoodCycle, której działalność opiera się głównie właśnie na walce z marnowaniem żywności.

Co znajdziemy w menu?

W menu znajduje się szeroka oferta dań, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich, wegańskich, a nawet frutariańskich, czyli wykonanych ze świeżych owoców i warzyw! Dlatego na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Ciekawe dania, które serwowane są w restauracji, mają być inspiracją dla nas do bycia bardziej kreatywnym w kuchni.

Jamie Oliver próbuje zwrócić naszą uwagę na ogromny problem marnowania żywności, podczas gdy w niektórych rejonach świata panuje głód. Powinniśmy świadomiej podchodzić do tego problemu, zaczynając od robienia przemyślanych zakupów, a na gotowaniu i spożywaniu skończywszy. Warto zwrócić uwagę również na sposób przetrzymywania produktów spożywczych w domu tak, by zmniejszyć prawdopodobieństwo na to, że się zepsują. Jeśli każdy z nas podejmie nawet małe kroki, efekt może być naprawdę znaczący. Szczególnie, że jeśli nie zmienimy swojego podejścia, to przewiduje się, że do 2020 roku ilość wyrzucanych produktów wzrośnie do 40%!  

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BOJARSKA-FERENC, CHODAKOWSKA, LEWANDOWSKA, RUBIK, JĘDRZEJCZYK, SKURA… – ich wspaniałe figury, zdrowie, niesamowita energia, kreatywność to efekt wyrzeczeń, restrykcyjnych diet, a może dobrych genów? Nowa gwiazda modelingu KAROLINA PISAREK zdradza, czemu zawdzięcza sukces. Kierowca rajdowy LESZEK KUZAJ – ryzyko to jego specjalność! A także intrygująca historia JOGI oraz skąd się wzięło SPA.