Sadzonki warzyw w domu
Fot. Adobe.Stock.com
kuchnia

Domowa uprawa awokado? A może mały warzywniak? To prostsze niż myślisz!

Koniec z polowaniem na warzywa i owoce w sklepach…

Redakcja VIVA! 27 kwietnia 2020 18:30
Sadzonki warzyw w domu
Fot. Adobe.Stock.com

Teraz, gdy do sklepu spożywczego chodzisz dużo rzadziej, a na półkach w marketach brakuje niektórych produktów, warto pomyśleć nad… domową uprawą warzyw i owoców. Nigdy nie posadziłeś żadnej rośliny? Teraz jest dobry czas, żeby wreszcie spróbować. Od czego zacząć? Wystarczy, że w lodówce ma resztkę warzyw z ostatnich zakupów…

Sadzonki warzyw w domu
Fot. Adobe.Stock.com

Oczywiście nie jest to aż tak banalne. Wyhodowana roślina z jedzenia, które masz pod ręką, niekoniecznie będzie wyglądać lub smakować tak samo. Jeśli nasiona będą pochodziły z nieekologicznie uprawianych warzyw czy owoców, prawdopodobnie nie wydadzą żadnych owoców. Jedzenie, które wyhodujesz z resztek, może nie być idealne, na pewno warto jednak podjąć wysiłek - choćby dla samej satysfakcji!

Na początek znajdź w mieszkaniu lub na balkonie dobrze nasłonecznione miejsce. Warzywa i owoce potrzebują od 12 do 16 godzin światła słonecznego dziennie - dobrym przykładem będą tu pomidory.

Jakie warzywa i owoce można wyhodować z resztek?

Ziemniaki

Weź co najmniej jedną czwartą ziemniaka i upewnij się, że ma dwoje „oczu” - tam, gdzie wychodzą kiełki - a następnie posadź ten kawałek w ziemi.

Mięta, bazylia i kolendra

Szklankę pełną wody przykryj folią i wbij w nią dziurę. Następnie włóż łodygę mięty do dziurki. Powinien wyrosnąć za kilka dni, a następnie można go przesadzić do gleby.

Możesz zastosować ten sam proces w przypadku bazylii i kolendry, chociaż formowanie się korzeni może potrwać nieco dłużej (2-4 tygodnie). Pamiętaj, aby zmieniać wodę co kilka dni.

Pomidory

Jeśli masz organicznego pomidora, możesz zasadzić jego nasiona. Pamiętaj tylko, że pomidory wymagają mocnego nasłonecznienia.

Por

Świetna opcja do uprawy w pomieszczeniu. Włóż biały koniec korzenia pora w słoiku z wodą i umieść na słonecznym parapecie, a zielona część liścia będzie odrastać po odcięciu. Często zmieniaj wodę.

Arbuz

Najlepiej byłoby uprawiać nasiona w domowej szklarni przez kilka tygodni, a następnie przesadzić do ziemi. Potem będziesz potrzebować około 80 dni, żeby móc cieszyć się pysznymi arbuzami.

Awokado

Po umyciu i wysuszeniu pestki awokado zawieś ją w słoiku z wodą za pomocą wykałaczek. Jeśli zostanie umieszczona w słonecznym miejscu, a warunki są odpowiednie, może zaowocować za… kilka lat. Przynajmniej będziesz mieć ładną roślinę!

Sadzonki warzyw w domu
Fot. Adobe.Stock.com

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BOJARSKA-FERENC, CHODAKOWSKA, LEWANDOWSKA, RUBIK, JĘDRZEJCZYK, SKURA… – ich wspaniałe figury, zdrowie, niesamowita energia, kreatywność to efekt wyrzeczeń, restrykcyjnych diet, a może dobrych genów? Nowa gwiazda modelingu KAROLINA PISAREK zdradza, czemu zawdzięcza sukces. Kierowca rajdowy LESZEK KUZAJ – ryzyko to jego specjalność! A także intrygująca historia JOGI oraz skąd się wzięło SPA.