Koniecznie zobacz galerię

Redakcja VIVA! 1 sierpnia 2021 12:27

W ostatnich latach głośno zrobiło się awokado. W dużej ilości przepisów zakładających zdrowe odżywianie jest to podstawowy składnik dań - w pastach na kanapkę, zupach, a także sałatkach. Nic w tym dziwne, roślina ma niesamowite walory smakowe, a także jest bombą witaminową. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu często jest podstawą diety roślinnej, ponieważ pozwala uzupełniać niezbędne składniki odżywcze, które w tradycyjnych sposobach żywieniowych można uzyskać z mięsa. Na naszej stronie znajdziecie inspirujące przepisy, które są proste w wykonaniu i oczywiście z awokado w roli głównej! Koniecznie zobaczcie galerię, w której znajdziecie powody, dla których spożywanie tego warzywa jest niezwykle istotne i pozytywnie działa na organizm!

A oto 10 powodów:

1/10
Awokado - właściwości zdrowotne
Copyright @STOCK ADOBE
1/10

Awokado to źródło składników odżywczych. Jest bogate w błonnik, witaminy C, E, K i B-6, a także kwas foliowy, magnez i potas.

2/10
Czy awokado można jeść na diecie?
Copyright @STOCK ADOBE
2/10

Dzięki dużej zawartości tłuszczów pomaga dłużej utrzymać uczucie sytości i hamuje podjadanie, co jest niezwykle ważne podczas diety.

3/10
Pasta z awokado
Copyright @STOCK ADOBE
3/10

Dzięki zawartości beta-sitosterolu regularne spożywanie awokado wpływa na zdrowy poziom cholesterolu w organizmie.

4/10
Trendy żywieniowe 2020
Copyright @STOCK ADOBE
4/10

Pół awokado zapewnia dzienną porcję zapotrzebowania na witaminę K, co przyczynia się do lepszego funkcjonowania kości.

5/10
Awokado a układ trawienny
Copyright @STOCK ADOBE
5/10

Awokado jest bogate w kwas foliowy, który jest niezwykle istotny w diecie. Pomaga on chronić jelito grube, żołądek, trzustkę i szyjkę macicy przed nowotworami.

6/10
Czy awokado można jeść w ciąży?
Copyright @STOCK ADOBE
6/10

Dodatkowo ze względu na zawartość kwasu foliowego poleca się jedzenie awokado kobietom w ciąży. Jak dowodzą badania wpływa to na mniejsze ryzyko poronienia.

7/10
Czy zawokado jest zdrowe?
Copyright @STOCK ADOBE
7/10

Awokado nie powinno zabraknąć w diecie u nerwusów, ponieważ niweluje nadmiar homocysteiny, która zakłóca produkcję serotoniny, dopaminy i noradrenaliny odpowiedzialnych za nastrój, regularny sen i apetyt.

8/10
Właściwości awokado
Copyright @STOCK ADOBE
8/10

Awokado jest bogate w naturalny błonnik, który może pomóc w zapobieganiu zaparciom, utrzymaniu zdrowego przewodu pokarmowego i zmniejszeniu ryzyka raka jelita grubego.

9/10
Zdrowa dieta 2020 - awokado
Copyright @STOCK ADOBE
9/10

Dodatkowo spożywanie produktów z dużą ilością błonnika obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Poprawia wrażliwość na insulinę i zwiększa utratę masy ciała u osób otyłych.

10/10
Czy awokado można jeść na diecie?
Copyright @STOCK ADOBE
10/10

Według naukowców awokado zawiera substancje o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, szczególnie przeciwko E. coli, przyczyniającym się do zatrucia pokarmowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

To nie była miłość od pierwszego wejrzenia, ale szybko zamieszkali razem. Teraz czeka ich wielka zmiana!

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MARYLA RODOWICZ o poczuciu zawodowego niedocenienia, związkach – tych „gorszych, lepszych, bardziej udanych” i swoim azylu. KAROLINA GILON I MATEUSZ ŚWIERCZYŃSKI: ona pojechała do pracy na planie telewizyjnego show, on miał przeżyć przygodę życia jako uczestnik programu… MAREK TORZEWSKI mówi: „W miłości, która niejedno ma imię, są dwa kolory. Albo biel, albo czerń. A ja mam tę biel, a to wielkie szczęście…”.