Każde święta mają swoją tradycję. Różni się ona w zależności od kraju, a nawet regionu, w jakim mieszkamy. Jednak zazwyczaj można znaleźć wspólną cechę - dania, które są kojarzone czy to z Wielkanocą czy Bożym Narodzeniem najczęściej opierają się na produktach odzwierzęcych. O ile wegetarianie znajdą na świątecznym stole coś dla siebie, o tyle wegańskie święta muszą rządzić się swoimi prawami. Na tradycyjnym stole wielkanocnym nie może zabraknąć dań na bazie jajek oraz domowej roboty pieczeni. Dlatego będąc na diecie roślinnej, warto znaleźć sobie zamienniki, które zagoszczą podczas świąt na stole i będą smaczną, a przy okazji zdrową alternatywą.

Reklama

Wegański, świąteczny stół 2021

Oprócz wielkanocnego jedzenia, ważną kwestią są dekoracje. Najczęściej decydujemy się na dekorowane wydmuszki, czyli całe skorupki jajek, które można ozdobić malując je farbami. Jest to zabawa dla całej rodziny, a w niektórych domach celebruje się ją co roku. Wegański tryb życia to nie tylko uniknie jedzenia produktów zwierzęcych, malowanie pisanek z prawdziwych jajek również nie wchodzi w grę. Na szczęście na rynku jest coraz więcej dekoracji, które wprowadzą świąteczny klimat - między innymi figurki do malowania kształtem przypominające jajka. Ciekawą propozycją jest również zrobienie jajek czekoladowych idealnych jako dodatek, ale również deser! Poniżej znajdziecie przepis na czekoladowe pisanki, ciasta na bazie wyłącznie składników roślinnych, a także dania wytrawne, które z powodzeniem mogą znaleźć się na wielkanocnym stole.

Czekoladowe jajka

Potrzebne składniki:

  • 100 g wegańskiej, gorzkiej czekolady
  • 100g wegańskiej, białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Gorzką czekoladę rozpuść za pomocą kąpieli wodnej. Przygotuj silikonowe foremki w kształcie jajek, następnie pokryj formy rozpuszczonym już gęstniejącym płynem. Pamiętaj, aby warstwa nie była zbyt cienka.
  2. Następnie foremki włóż do lodówki na około 30 minut. W podobny sposób rozpuść białą czekoladę i już tężejącą masę wlej na czekoladową warstwę. Przełóż do lodówki, gdy masa będzie twarda, wyjmij jajka z form. Przechowuj w lodówce, aby się nie rozpuściły.

Wielkanocne naleśniki

Potrzebne składniki:

Zobacz także
  • 1 szklanka mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • olej

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki słodzonego jogurtu wegańskiego
  • 2 połówki moreli w puszkach
  • mak do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą miksera połącz mąkę, proszek do pieczenia, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i mleko roślinne. Ubijaj, do uzyskania gładkiej masy.
  2. Podgrzej patelnię na małym lub średnim ogniu i dodaj olej.
  3. Smaż masę partiami, z dwóch stron aby naleśniki były równomiernie wysmażone. Następnie placuszki poukładaj na stosy (po trzy naleśniki), nałóż jogurt i na wierzch połóż morelę, wszystko posyp makiem. Danie jest na słodko jednak przypomina tradycyjne sadzone jajko.

Wielkanocna, wegańska tarta

Potrzebne składniki:

  • 3/4 szklanki komosy ryżowej
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 jajka lniane (wykonane przy użyciu 2 łyżek drobno zmielonych nasion lnu i 6 łyżek wody)

Nadzienie:

  • spray do oleju kuchennego
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 387 gramów tofu
  • 3 łyżki drożdży
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 5 świeżych szparagów, grubo posiekanych
  • 1/2 szklanki karczochów (grubo posiekane)
  • 1/3 szklanki groszku (świeżego lub mrożonego)

Składniki na dekorację:

  • 3 włócznie szparagów (pokrojonych na pół wzdłuż)
  • 1⁄4 szklanki posiekanych karczochów
  • 2 łyżki grochu (świeże lub mrożone)

Sposób przygotowania:

  1. Połącz komosę ryżową i bulion w małym garnku. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ciepło i gotuj na wolnym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty (około 12 minut).
  2. Przygotuj jajko lniane mieszając razem len z wodą. Pozwól mieszaninie zgęstnieć przez pięć minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190 ° C i przygotuj okrągłe naczynie do pieczenia o średnicy 23 cm, spryskując je niewielką ilością oleju.
  4. Do garnka z ugotowaną komosą ryżową dodaj jajka lniane. Wszystko połącz i przenieś do okrągłego naczynia, piecz przez około 20 minut.
  5. Spryskaj patelnię niewielką ilością oleju, dodaj cebulę i smaż na wolnym ogniu, aż będzie miękka i półprzezroczysta. Dodaj mielony czosnek i gotuj przez kolejne 2 minuty. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby cebula i czosnek nie przylgnęły do patelni. Zdejmij z ognia i odłożyć na bok.
  6. Do blendera dodaj tofu, drożdże, mleko roślinne, kurkumę, sól i pieprz. Mieszaj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodać cebulę, czosnek, szparagi, karczochy i groszek.
  7. Przełóż do naczynia i wygładź powierzchnię mieszanki, a następnie posyp szparagami, karczochami i groszkiem. Piecz przez około 45 minut.

Wiosenny hummus

Potrzebne składniki:

  • 350 g łuskanej, zielonej fasoli
  • 1/2 awokado
  • 1/2 szklanki tahini
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1/2 szklanki kolendry
  • 2 cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • Opcjonalnie: 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę przełóż do miski z dodatkiem niewielkiej ilości wody i wstaw do kuchenki mikrofalowej grzejąc około 5-7 minut. Opcjonalnie można ugotować warzywo na parze. Następnie opłucz fasolkę i dodaj do robota kuchennego i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Mieszaj około minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Przed podaniem skrop hummus oliwą z oliwek, posyp sezamem i innymi ulubionymi dodatkami. Pastę dodaj do posiekanych warzyw, z pitą lub krakersami.

Wegańskie ciasto marchewkowe

Potrzebne składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki stopionego oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 2 szklanki startej marchwi

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki surowych orzechów makadamia (namoczonych, osuszonych i spłukanych)
  • 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca (nasączone, osuszone i spłukane)
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Reklama
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i posmaruj blachę do pieczenia olejem. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
  2. W osobnej misce wymieszaj mus jabłkowy, mleko migdałowe, wanilię, cukier i olej.
  3. Wymieszaj suche składniki w misce z mokrymi składnikami. Masę przelej do formy i piecz przez 30 do 40 minut lub do momentu, aż włożona wykałaczka wyjdzie czysta. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do wystygnięcia.
  4. Następnie wykonaj lukier: połącz wszystkie składniki w mikserze. Mieszaj, aż masa będzie bardzo gładka (przez 1–2 minuty, od czasu do czasu ocierając boki). W razie potrzeby możesz dodać dodatkową łyżkę mleka migdałowego. Lukier rozprowadź do ostygniętym cieście.
Reklama
Reklama
Reklama