Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE
WIELKANOC 2020

Wielkanoc 2020 - oto pomysły na lekką, świąteczną kolację!

Poznaj przepisy

Redakcja VIVA! 8 kwietnia 2020 14:15
Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE

Święta wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z czasem spędzanym w rodzinnym gronie, jednak tegoroczna uroczystość z pewnością będzie inna niż co roku. Dla bezpieczeństwa własnego i najbliższych lepiej zostać w domu, dlatego na naszej stronie znajdziecie pomysły, jak dobrze zaplanować okres świąteczny w dobie koronawirusa. Ponadto zdradzamy mnóstwo przepisów na potrawy, których trzeba spróbować.

Z roku na rok oprócz świątecznego śniadania bardzo popularna staje się również uroczysta kolacja wielkanocna. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy kilka propozycji na wieczorny posiłek, który będzie lekki i łatwostrawny - idealny po całodniowym obżarstwie! Koniecznie poznajcie receptury.

Wiosenna marynowana sałatka

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka białej komosy ryżowej
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki francuskiej musztardy Dijon
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki podartych liści mięty
  • 1/4 szklanki posiekanych, prażonych migdałów
  • 2 skrojone szalotki
  • 2 łyżki pokruszonego feta
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Pokrój cukinię na cienkie, podłużne paski. W dużej misce wymieszaj oliwę, skórkę i sok z cytryny, musztardę, szalotki oraz 1/2 łyżeczki soli i pieprzu.
  2. Do dużej miski dodaj komosę ryżową, cukinię, natkę pietruszki, miętę, migdały i ser feta. Całość polej wcześniej przygotowanym dressingiem z szalotką.

Kurczak pieczony w ziołach

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 2 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 4 łyżki masła
  • 1 cały kurczak
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W małej misce zetrzyj skórkę z cytryny, dodaj czosnek, tymianek, masło masła i sól oraz pieprz, wszystko wymieszaj. Kurczaka przełóż do naczynia do pieczenia i dokładnie wysmaruj mieszanką.
  2. Na dno brytfanny wlej 1/4 szklanki wody. Mięso piecz około 1 godziny, co jakiś upewnij się, że woda nie wyparowała całkowicie (w razie potrzeby dolej kolejne 1/4 szklanki). Gdy kurczak się upiecze pozostaw go na około 15 minut, aby odpoczął. Danie możesz podawać z sosami oraz sałatkami.

Chrupiąca sałatka z indykiem i pomarańczami

Potrzebne składniki:

  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • sól do smaku
  • 1 duża kapusta pekińska (przekrojona na pół i pokrojona w cienkie plasterki)
  • 1/4 małej czerwonej kapusty (cienko pokrojonej)
  • 3 szklanki ugotowanej lub pieczonej piersi z indyka w przyprawach (pokrojonej w małe kawałki)
  • 4 szalotki (cienko pokrojone)
  • 2 pomarańcze (podzielone i pokrojone na kawałki)
  • 2 średnie marchewki (obrane i grubo starte)
  • 1/2 szklanki makaronu chow mein
  • 1/2 szklanki posiekanych, prażonych migdałów

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj olej sezamowy, ocet ryżowy, sok z limonki, brązowy cukier, płatki czerwonej papryki i 1/2 łyżeczki soli.
  2. Dodaj kapustę, indyka, szalotki, pomarańcze i marchewkę i delikatnie wymieszaj, aż będą dobrze połączone. Na wierzch dodaj przygotowany według instrukcji na opakowaniu makaron oraz udekoruj danie prażonymi migdałami.

Tarta wielkanocna z warzywami

Potrzebne składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 2 opakowania sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 100 g masła
  • pieprz i sól do smaku
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Do miski dodaj mąkę, masło skrojone w mniejsze kawałki, dwa żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszaj i gotowe ciasto włóż na około godzinę do lodówki. Następnie wyłóż je na blat i rozwałkuj, w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Ciasto przełóż do formy, nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż dwiema garściami fasoli (aby ciasto nie urosło). Piecz około 15 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj farsz do tarty. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż czosnek, następnie dodaj szpinak i smaż aż odparuje nadmiar wody. Pod koniec dodaj jajka oraz ser feta. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy farsz wyłóż na podpieczony spód tarty i piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Wielkanoc 2020 - oto pomysły na lekką, świąteczną kolację.  

Wielkanoc 2020
Fot. STOCK ADOBE

Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ADAMOWICZ, EGURROLA, FIGURA, GOLCOWIE, KUSZYŃSKA, SOYKA, NIEDENTHAL… w osobistych wspomnieniach o bliskich ich sercu miejscach. Według DOMINIKI KULCZYK świat zmieni tylko „czuła rewolucja”? Ważny głos w sprawie wykluczenia kobiet. „Wciąż mnie zaskakuje” – profesor JERZY BRALCZYK o języku polskim. W sentymentalną PODRÓŻ do nadbałtyckich kurortów zabierają nas m.in. CIERNIAK-MORGENSTERN, RODOWICZ, IWASZKIEWICZ.