Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE
Wielkanoc 2021

Wielkanoc 2021 - oto pomysły na lekką, świąteczną kolację!

Te dania są pyszne i całkiem proste do wykonania…

Redakcja VIVA! 4 kwietnia 2021 16:30
Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE

Święta wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z czasem spędzanym w rodzinnym gronie, jednak tegoroczna uroczystość z pewnością będzie inna niż co roku. Dla bezpieczeństwa własnego i najbliższych lepiej zostać w domu, dlatego na naszej stronie znajdziecie pomysły, jak dobrze zaplanować okres świąteczny w dobie koronawirusa. Ponadto zdradzamy mnóstwo przepisów na potrawy, których trzeba spróbować.

Z roku na rok oprócz świątecznego śniadania bardzo popularna staje się również uroczysta kolacja wielkanocna. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy kilka propozycji na wieczorny posiłek, który będzie lekki i łatwostrawny - idealny po całodniowym obżarstwie! Koniecznie poznajcie receptury.

Zobacz także: Wielkanoc 2021 - zobacz przepisy na świąteczne babki w różnych odsłonach!

Wiosenna marynowana sałatka

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka białej komosy ryżowej
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki francuskiej musztardy Dijon
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki podartych liści mięty
  • 1/4 szklanki posiekanych, prażonych migdałów
  • 2 skrojone szalotki
  • 2 łyżki pokruszonego feta
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Pokrój cukinię na cienkie, podłużne paski. W dużej misce wymieszaj oliwę, skórkę i sok z cytryny, musztardę, szalotki oraz 1/2 łyżeczki soli i pieprzu.
  2. Do dużej miski dodaj komosę ryżową, cukinię, natkę pietruszki, miętę, migdały i ser feta. Całość polej wcześniej przygotowanym dressingiem z szalotką.

Kurczak pieczony w ziołach

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 2 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 4 łyżki masła
  • 1 cały kurczak
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W małej misce zetrzyj skórkę z cytryny, dodaj czosnek, tymianek, masło masła i sól oraz pieprz, wszystko wymieszaj. Kurczaka przełóż do naczynia do pieczenia i dokładnie wysmaruj mieszanką.
  2. Na dno brytfanny wlej 1/4 szklanki wody. Mięso piecz około 1 godziny, co jakiś upewnij się, że woda nie wyparowała całkowicie (w razie potrzeby dolej kolejne 1/4 szklanki). Gdy kurczak się upiecze pozostaw go na około 15 minut, aby odpoczął. Danie możesz podawać z sosami oraz sałatkami.

Chrupiąca sałatka z indykiem i pomarańczami

Potrzebne składniki:

  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • sól do smaku
  • 1 duża kapusta pekińska (przekrojona na pół i pokrojona w cienkie plasterki)
  • 1/4 małej czerwonej kapusty (cienko pokrojonej)
  • 3 szklanki ugotowanej lub pieczonej piersi z indyka w przyprawach (pokrojonej w małe kawałki)
  • 4 szalotki (cienko pokrojone)
  • 2 pomarańcze (podzielone i pokrojone na kawałki)
  • 2 średnie marchewki (obrane i grubo starte)
  • 1/2 szklanki makaronu chow mein
  • 1/2 szklanki posiekanych, prażonych migdałów

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj olej sezamowy, ocet ryżowy, sok z limonki, brązowy cukier, płatki czerwonej papryki i 1/2 łyżeczki soli.
  2. Dodaj kapustę, indyka, szalotki, pomarańcze i marchewkę i delikatnie wymieszaj, aż będą dobrze połączone. Na wierzch dodaj przygotowany według instrukcji na opakowaniu makaron oraz udekoruj danie prażonymi migdałami.

Tarta wielkanocna z warzywami

Potrzebne składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 2 opakowania sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 100 g masła
  • pieprz i sól do smaku
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Do miski dodaj mąkę, masło skrojone w mniejsze kawałki, dwa żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszaj i gotowe ciasto włóż na około godzinę do lodówki. Następnie wyłóż je na blat i rozwałkuj, w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Ciasto przełóż do formy, nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż dwiema garściami fasoli (aby ciasto nie urosło). Piecz około 15 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj farsz do tarty. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż czosnek, następnie dodaj szpinak i smaż aż odparuje nadmiar wody. Pod koniec dodaj jajka oraz ser feta. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy farsz wyłóż na podpieczony spód tarty i piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Wielkanoc 2020 - oto pomysły na lekką, świąteczną kolację.  


Zobacz także: Dlaczego Wielkanoc jest taka ważna dla Ewy Wachowicz?

Wielkanoc 2020
Fot. STOCK ADOBE

Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE

Wideo

Polska nie mogła wygrać Eurowizji Junior trzeci raz? Sara James odpowiada na słowa Jacka Kurskiego

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

PAULINA KRUPIŃSKA-KARPIEL – Ma urodę, udane dzieci, kochającego męża, wymarzoną pracę. Kobieta idealna? KATARZYNA GRONIEC w wieku 20 lat była gwiazdą legendarnego „Metra”. Jak teraz wygląda jej życie? NIKODEM SKOTARCZAK – Nikoś, najsłynniejszy gangster PRL, został legendą już za życia... Pasjonująca rozmowa Z MICHAŁEM RUSINKIEM o języku polskim, który zmienia się wraz z nami. Jak? W cyklu EXTRA: Rewia, jej miłość! Witamy w Teatrze Sabat Małgorzaty Potockiej.