Szybkie salatki w 10 minut
Fot. Canva
KUCHNIA

Szybkie jesienne sałatki w 10 minut

Większość składników powinieneś mieć w lodówce!

Aleksandra Frankowska 13 października 2020 14:12
Szybkie salatki w 10 minut
Fot. Canva

Jesień na dobre zawitała nie tylko za oknem, ale również w naszej kuchni. Warto zacząć przygotowywać potrawy z sezonowych warzyw i owoców, zwłaszcza sałatki, które są sycące i pomagają wzmocnić odporność organizmu. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych, witamin i minerałów. Zebraliśmy dla Was pięć przepisów na sałatki, które przygotujecie dosłownie w 10 minut. Będą zdrowe i sycące, zwłaszcza podczas jesiennych dni!

Sałatka ziemniaczana

Doskonała, aby zaspokoić głód. Uwielbiają ją zwłaszcza mieszkańcy wielkopolski, gdzie ziemniaki stanowią podstawę ich diety. Są sycące i smaczne, a w połączeniu z innymi składnikami mogą zaskoczyć niemal każde podniebienie. 

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 150 b boczku
  • 0,5 cebuli
  • 2 ogórki kiszone
  • łyżka octu winnego
  • łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 3 łyżki majonezu

Ziemniaki i jajko ugotować, a na patelni przysmażyć boczek. Do miski pokroić w kostkę cebulę i ogórki, dodać pokrojone i ugotowane ziemniaki oraz jajko. Całość doprawić majonezem, szczyptą woli oraz octem winnym i dokładnie wymieszać. Okrasić smażonym boczkiem. Ta sałatka to szybki i sycący posiłek, który może spokojnie zastąpić obiad.

Sałatka jesienna w 10 minut
Fot. Canva

Sałatka z granatem i rukolą

Jeśli tęsknicie za sałatkami w przepięknych kolorach, wykorzystajcie genialny przepis na tę nieco słodko-kwaśną. Doskonale sprawdzi się do obiadu, ale również jako klasyczna przekąska. Ma w sobie sporo potasu i witaminy C, dzięki czemu pomoże również wzmocnić odporność.

Składniki:

  • 500 g rukoli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pół granata
  • ser feta
  • miód
  • musztarda
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Do głębokiej miski wrzucić umytą rukolę. Na wierzch ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość posypać pokruszoną fetą oraz owocami granata. Na koniec przygotować dip: 2 łyżki musztardy, łyżka miodu, łyżka ciepłej wody, odrobina oliwy, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać i polać nim ułożone warstwy sałatki! Gotowe! Prawda, że proste?

Sałatka jesienna w 10 minut
Fot. Canva

Sałatka z brukselką i jarmużem

Niektórzy jej nienawidzą.. inni uwielbiają! Poznajcie brukselkę w zupełnie innej odsłonie, którą z pewnością pokochacie. Ta sałatka z dodatkiem cudownych migdałów zawładnie Waszym podniebieniem.

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 150 g jarmużu
  • prażone migdały
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Brukselki należy ugotować na parze do miękkości, a następnie przysmażyć ją na oliwie z oliwek. Dodać jarmuż, sok z cytryny i przyprawy, a następnie dusić całość przez ok. 5 minut. Całość przełożyć do miski, posypać przyprażonymi wcześniej migdałami oraz parmezanem.

Sałatka jesienna w 10 minut
Fot. Canva

Sałatka na słodko z jabłkiem

Kto powiedział, że sałatki muszą być wytrawne? Mamy dla Was przepis, który osłodzi Wasz dzień i będzie idealnym wyborem na deser czy podwieczorek. Na dodatek, możecie wykorzystać do niej sezonowe jabłka, które jesienią smakują najlepiej!

Składniki:

  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • garść migdałów
  • suszona żurawina
  • łyżka miodu
  • cynamon
  • słonecznik

Jabłko pokroić w kostkę, bez gniazd nasiennych. W miseczce połączyć je z jogurtem, miodem, migdałami, żurawiną i słonecznikiem. Całość posypać cynamonem. To doskonały wybór na jesienny wieczór – sycący, smaczny i zdrowy!

Sałatka jesienna w 10 minut
Fot. Canva

Pomarańczowa sałatka z dynią i marchewką

Jesień to idealny czas na dania z dynią. To właśnie teraz to warzywo jest najsmaczniejsze i można korzystać w pełni z jego najlepszych wartości. Sałatka z dodatkiem dyni i marchewki to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale również coś pięknego dla oka! Wasz pomarańczowy talerz pozwoli Wam zaspokoić również zmysły estetyczne.

Składniki:

  • 200 g dyni
  • 1 marchew
  • czerwona papryk
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • feta
  • bazylia
  • szczypiorek

Dynię należy pokroić w kostkę i upiec przez 10 minut w piekarniku, w temperaturze 180 stopni. Wcześniej warto skropić ją oliwą z oliwek i posolić. W tym czasie marchewkę obrać i pokroić w słupki. To samo zrobić z papryką. W misce połączyć pokrojone warzywa z pieczoną dynią. Posypać bazylią i posiekanym szczypiorkiem, a na koniec pokruszoną fetą. Doprawić do smaku i gotowe! 

Sałatka jesienna w 10 minut
Fot. Canva

Wideo

Paweł Królikowski zostawił najpiękniejszy możliwy testament. Żona opowiedziała o szczegółach

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

EWA CHODAKOWSKA I LEFTERIS KAVOUKIS o balansie, jaki dała im pandemia, domu w Warszawie i… raju w Atenach. Co takiego wydarzyło się, że RAFAŁ KRÓLIKOWSKI powiedział sobie: „Hola, hola, panie Królikowski, czasami trzeba przystopować…”? AIDA KOSOJAN-PRZYBYSZ z córkami ALICJĄ i MARGO – Jak być matką, kiedy widzi się przyszłość? W cyklu Kobiece historie: Fonda, Birkin, Joplin, Mitchell – buntowniczki i hippiski, które zmieniły świat. Miasto miłości: Nowy Jork nie pozwoli zasnąć zakochanym.