Szybkie salatki w 10 minut
Fot. Canva
KUCHNIA

Szybkie jesienne sałatki w 10 minut

Większość składników powinieneś mieć w lodówce!

Aleksandra Frankowska 4 września 2021 13:27
Szybkie salatki w 10 minut
Fot. Canva

Jesień na dobre zawitała nie tylko za oknem, ale również w naszej kuchni. Warto zacząć przygotowywać potrawy z sezonowych warzyw i owoców, zwłaszcza sałatki, które są sycące i pomagają wzmocnić odporność organizmu. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych, witamin i minerałów. Zebraliśmy dla Was pięć przepisów na sałatki, które przygotujecie dosłownie w 10 minut. Będą zdrowe i sycące, zwłaszcza podczas jesiennych dni!

Sałatka ziemniaczana

Doskonała, aby zaspokoić głód. Uwielbiają ją zwłaszcza mieszkańcy wielkopolski, gdzie ziemniaki stanowią podstawę ich diety. Są sycące i smaczne, a w połączeniu z innymi składnikami mogą zaskoczyć niemal każde podniebienie. 

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 150 b boczku
  • 0,5 cebuli
  • 2 ogórki kiszone
  • łyżka octu winnego
  • łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 3 łyżki majonezu

Ziemniaki i jajko ugotować, a na patelni przysmażyć boczek. Do miski pokroić w kostkę cebulę i ogórki, dodać pokrojone i ugotowane ziemniaki oraz jajko. Całość doprawić majonezem, szczyptą woli oraz octem winnym i dokładnie wymieszać. Okrasić smażonym boczkiem. Ta sałatka to szybki i sycący posiłek, który może spokojnie zastąpić obiad.

Sałatka jesienna w 10 minut
Fot. Canva

Sałatka z granatem i rukolą

Jeśli tęsknicie za sałatkami w przepięknych kolorach, wykorzystajcie genialny przepis na tę nieco słodko-kwaśną. Doskonale sprawdzi się do obiadu, ale również jako klasyczna przekąska. Ma w sobie sporo potasu i witaminy C, dzięki czemu pomoże również wzmocnić odporność.

Składniki:

  • 500 g rukoli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pół granata
  • ser feta
  • miód
  • musztarda
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Do głębokiej miski wrzucić umytą rukolę. Na wierzch ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość posypać pokruszoną fetą oraz owocami granata. Na koniec przygotować dip: 2 łyżki musztardy, łyżka miodu, łyżka ciepłej wody, odrobina oliwy, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać i polać nim ułożone warstwy sałatki! Gotowe! Prawda, że proste?

Sałatka jesienna w 10 minut
Fot. Canva

Sałatka z brukselką i jarmużem

Niektórzy jej nienawidzą.. inni uwielbiają! Poznajcie brukselkę w zupełnie innej odsłonie, którą z pewnością pokochacie. Ta sałatka z dodatkiem cudownych migdałów zawładnie Waszym podniebieniem.

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 150 g jarmużu
  • prażone migdały
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Brukselki należy ugotować na parze do miękkości, a następnie przysmażyć ją na oliwie z oliwek. Dodać jarmuż, sok z cytryny i przyprawy, a następnie dusić całość przez ok. 5 minut. Całość przełożyć do miski, posypać przyprażonymi wcześniej migdałami oraz parmezanem.

Sałatka jesienna w 10 minut
Fot. Canva

Sałatka na słodko z jabłkiem

Kto powiedział, że sałatki muszą być wytrawne? Mamy dla Was przepis, który osłodzi Wasz dzień i będzie idealnym wyborem na deser czy podwieczorek. Na dodatek, możecie wykorzystać do niej sezonowe jabłka, które jesienią smakują najlepiej!

Składniki:

  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • garść migdałów
  • suszona żurawina
  • łyżka miodu
  • cynamon
  • słonecznik

Jabłko pokroić w kostkę, bez gniazd nasiennych. W miseczce połączyć je z jogurtem, miodem, migdałami, żurawiną i słonecznikiem. Całość posypać cynamonem. To doskonały wybór na jesienny wieczór – sycący, smaczny i zdrowy!

Sałatka jesienna w 10 minut
Fot. Canva

Pomarańczowa sałatka z dynią i marchewką

Jesień to idealny czas na dania z dynią. To właśnie teraz to warzywo jest najsmaczniejsze i można korzystać w pełni z jego najlepszych wartości. Sałatka z dodatkiem dyni i marchewki to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale również coś pięknego dla oka! Wasz pomarańczowy talerz pozwoli Wam zaspokoić również zmysły estetyczne.

Składniki:

  • 200 g dyni
  • 1 marchew
  • czerwona papryk
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • feta
  • bazylia
  • szczypiorek

Dynię należy pokroić w kostkę i upiec przez 10 minut w piekarniku, w temperaturze 180 stopni. Wcześniej warto skropić ją oliwą z oliwek i posolić. W tym czasie marchewkę obrać i pokroić w słupki. To samo zrobić z papryką. W misce połączyć pokrojone warzywa z pieczoną dynią. Posypać bazylią i posiekanym szczypiorkiem, a na koniec pokruszoną fetą. Doprawić do smaku i gotowe! 

Sałatka jesienna w 10 minut
Fot. Canva

Wideo

Urszula Dudziak ma 78 lat i mnóstwo pięknych planów: „Rozkwitłam na nowo po menopauzie”

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Co powie tata? JAROSŁAW I OLIWIA BIENIUK we wzruszającej rozmowie o wchodzeniu córki w dorosłość, układaniu życia na nowo, sile wspomnień i ojcowskiej miłości. ALEKSANDRA KURZAK: „lubię być diwą”. O błyskotliwej karierze, zaręczynach po 10 dniach znajomości i intymności. DOROTA I CZESŁAW MOZILOWIE razem pracują, podróżują, oglądają seriale, tańczą... Co jest receptą ich udanego związku? WOJCIECH MECWALDOWSKI to artysta, aktor i... introwertyk. Co oznacza dla niego „życie pełną gębą”? Ikar polskiego dziennikarstwa... Jaki był prywatnie? Wzloty i upadki KAMILA DURCZOKA.