afrodyzjaki w daniachafrodyzjaki w daniach
Fot. Sakana
Walentynki

Przez sushi do serca. Czym japońska kuchnia przyciąga zakochanych?

Imbir, figi, ostrygi. Te afrodyzjaki mają moc!

Elżbieta Pawełek 9 lutego 2024 15:30
afrodyzjaki w daniachafrodyzjaki w daniach
Fot. Sakana

Znane powiedzenie mówi „przez żołądek do serca”, a kuchnia obfituje w afrodyzjaki. Czekolada, kakao, awokado, ananas, pestki dyni, szparagi, papryczki chili, nawet banany. Wszystkie mają właściwości pobudzające, rozpalają zmysły, a jeśli dorzucimy do tego trochę przypraw, ziół, olejków eterycznych – mogą podnieść znacznie temperaturę w sypialni… Mistrzami w tej dziedzinie stali się Japończycy, których sushi podbija światowe restauracje. W niektórych goście mogą  obserwować, jak roluje się  ryż,  jak dobiera się do niego przeróżne dodatki, a potem zawija wszystko w płaty wodorostów nori.  Jakie zatem sushi zamówić, aby wzbudzić pożądanie ukochanej osoby?

Afrodyzjaki: tuńczyk czy ostrygi?

„Poza klasycznymi daniami w postaci maków, nigiri czy sashimi, zakochanym poleciłbym skosztować ostryg, będących silnym afrodyzjakiem”, mówi Bartosz Leszczyński, szef kuchni jednej z popularniejszych „suszarni” stolicy, Sakana Browary Warszawskie. „W naszej restauracji sprowadzamy je z Francji i serwujemy w towarzystwie cytrusowych, lekkich i rześkich aromatów. Do tego podajemy nieco pikantniejszy topping, który doprowadza kubki smakowe do eksplozji. Inną, ciekawą propozycją jest błękitnopłetwy tuńczyk, składający się z trzech części, z których każda smakuje i wygląda zupełnie inaczej  ze względu na zróżnicowaną zawartość tłuszczu”. I tak może to być chuda polędwica (z japońskiego akami), podana z truflowym sosem i z tartą ze świeżą truflą. Albo tatar z bardziej tłustej części brzusznej (toro) z odrobiną czarnego maślanego kawioru z jesiotra. 

afrodyzjaki w daniach
Fot. Sakana

Chili, źródło hormonów szczęścia

Należy jednak pamiętać o oczyszczaniu kubków smakowych pomiędzy degustacją różnych afrodyzjaków, jak radzi szef kuchni. Po każdym należy jeść marynowany imbir. Co ciekawe, on także jest naturalnym afrodyzjakiem ze względu na zawarty w nim olejek eteryczny, działający na nasz organizm stymulująco i rozgrzewająco. Wciąż mamy zimę, a nic lepiej nie rozgrzewa niż chili, które wzmacnia smak, pobudza zmysły, a przede wszystkim wpływa na wytwarzanie endorfin, hormonów szczęścia.  Pasjonaci kuchni japońskiej wciąż poszukują nowych smaków.  Miłośnicy silniejszych afrodyzjaków sięgają po japońską rozdymkę czyli rybę fugu. Dobrze przygotowana jest pyszna, zapewnia porcję wyjątkowych wrażeń kulinarnych i zastrzyk adrenaliny. Jednak wystarczy jeden błąd kucharza i może zmienić się w truciznę.

afrodyzjaki w daniach
Fot. Sakana

Lody figowe dla zakochanych

Przejdźmy do deserów. Jeśli chodzi o słodkości, warto poszerzyć menu o orzechy, miętę czy owoce, uznawane od starożytności za afrodyzjaki,  takie jak ananas, mango, figi. „Figami zajadli się już starożytni Grecy i Rzymianie, którzy docenili ich słodki smak i niezwykłe działanie podnoszące libido. W restauracji Sakana Browary Warszawskie polecamy zakochanym sernik mango oraz lody figowe, robione ze świeżych owoców z dodatkiem mięty. Chociaż ciekawostką kulinarną jest także chrupiący węgorz w formie deseru. Podajemy go w towarzystwie foie gras i starannie posiekanej dymki skroplonej słodki sosem”, mówi Bartosz Leszczyński. Do końca nie wiadomo, czy naturalne afrodyzjaki mają taką moc, jaką przypisuje się im od wieków. Na pewno mają mnóstwo mikroelementów i potrzebnych witamin. Mogą wpływać na lepsze samopoczucie, nastrój, poczucie szczęścia. A nawet mogą nas oczarować…

afrodyzjaki w daniach
Fot. Sakana

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Maciej Musiał zadzwonił do Dagmary Kaźmierskiej z przeprosinami. Wcześniej zamieścił w sieci niestosowny komentarz

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MAŁGORZATA ROZENEK-MAJDAN: czy tęskni za mediami, kiedy znowu… włoży szpilki i dlaczego wpada w „dziki szał”, gdy przegrywa. MICHAŁ WRZOSEK: kiedyś sam się odchudził, dziś motywuje i uczy innych, jak odchudzać się z głową. EWA SAMA swoje królestwo stworzyła w… kuchni domu w Miami. ONI ŻYJĄ FIT!: Lewandowska, QCZAJ, Steczkowska, Chodakowska, Klimentowie, Jędrzejczyk, Danilczuk i Jelonek, Paszke, Skura…