Otwieramy sezon na dynię: najlepsze przepisy jurorek Masterchef - Magdy Gessler i Ani Starmach!
- Xymena Borowiecka
1 z 7
Otwieramy sezon na dynię wspólnie z gwiazdami! Specjalnie dla was sprawdziliśmy, co z tego sezonowego warzywa przygotowują m.in Anna Lewandowska Ewa Wachowicz i Anna Starmach. Ich przepisy są naprawdę proste i niedrogie.
Warto wspomnieć, że dzięki szerokiemu wyborowi dyń, można przygotować bardzo wiele różnych potraw. Jesteście gotowi na kulinarne wariacje na temat tego warzywa?
POLECAMY: Wybrano najmodniejsze smaki 2018: oto TOP 5 produktów! Zdziwisz się, co będziemy jeść!
Krótka historia dyni
Dynia trafiła do Europy za sprawą hiszpańskich konkwistadorów. Była już uprawiana przez Inków, którzy znali kilkaset sposobów na jej przygotowanie. Do Polski, warzywo dotarło w XVIII wieku i od tej pory często gości na naszych stołach. W warunkach naszego kraju dynie rosną tylko przez kilka miesięcy. Sezon trwa u nas od września do listopada.
Dynia na zdrowie ! Oto jej dobroczynne właściwości
Zawiera dużo ważnych składników, które wzmacniają układ odpornościowy. Kucharze i dietetycy polecają warzywo jako doskonałe źródło białka, witamin (A, E i C), błonnika, żelaza, cynku, magnezu czy kwasu foliowego. Ponadto, dynie bardzo dobrze wpływają na oczy, skórę i błonę śluzową.
Zobacz także: Najnowszy trend w kuchni? Bowl food! Sprawdźcie o co chodzi i wypróbujcie najlepsze przepisy!
Wiedzieliście, że Magda Gessler uwielbia dynię?
Moje pierwsze spotkanie z dynią wcale nie dotyczyło jej urzekająco pomarańczowego miąższu. Wtedy, w Bułgarii, mój dziecięcy smak zachwyciły suszone na słońcu pestki dyni. Jedli je wszyscy, były pachnące, słodkie, pyszne. Potem zobaczyłam dyniowe pole i oniemiałam. Ogromne, pękate dynie jak gigantyczne pomarańcze rozciągały się aż po horyzont, tworząc fantastyczną, nieco niepokojącą scenografię. Nieprawdopodobnie malarski obraz z gatunku takich, które zostają w głowie na zawsze.
Jesteście ciekawi, jaki jest przepis wybitnej restauratorki na danie z dyni? Sprawdźcie go w naszej galerii!
Ponadto, przestawiamy wam propozycje znanych i cenionych Mistrzów Kuchni - Roberta Makłowicza i Karola Okrasy. Będzie pysznie!
2 z 7
Magda Gessler: smak dzieciństwa
Wybitna restauratorka, prowadząca "Kuchenne rewolucje" - Magda Gessler swój pomysł na wyborną zupę z dyni zaprezentowała w jednym ze swoich felietonów. Będziecie zaskoczeni, jak łatwo ją przyrządzić!
Składniki:
- 1 średnia dynia
- bagietka
- 500 g sera gruyere
- bulion przygotowany na udkach z kurczaka
- 200 ml śmietany kremówki
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
Rozetnij dynię, wyjmij z wnętrza pestki. Wydłub miąższ tak, by nie naruszyć łupiny. Wymieszaj go razem z podpieczonymi bagietkami i startym serem oraz włóż do wydrążonej dyni. Całość zalej bulionem.
Piecz w dużym, zamkniętym naczyniu przez minimum półtorej godziny. W międzyczasie (po upływie 3/4 czasu), dodaj gałkę muszkatołową i pieprz. Opcjonalnie również odrobinę cukru. Miękki miąższ wyjmij i zmiksuj ze śmietaną kremówką. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami i udekoruj.
Zachęcamy was do przygotowania tej aromatycznej zupy!
POLECAMY: TYLKO NAM Magda Gessler zdradziła kulisy kręcenia „Kuchennych rewolucji”. EKSKLUZYWNE VIDEO
3 z 7
Jak mawia Ania Starmach:
Smak dyni podkreślony przez curry i mleczko kokosowe – idealna propozycja dla wszystkich smakoszy.
Oto wyjątkowy przepis jurorki programu Masterchef na wyjątkowe dyniowe curry:
Składniki:
- 400 gdyni hokkaido
- 300 ml mleczka kokosowego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 obrane ze skórki pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- ryż jaśminowy
- duża szczypta kurkumy
- szczypta chili
- świeża kolendra
- sól, pieprz cayenne
- olej
W moździerzu rozetrzyj posiekany czosnek, szalotki, starty imbir, drobno pokrojoną papryczkę chili, dodaj kurkumę, pieprz cayenne. Powstałą pastę przysmaż na odrobinie oleju, dodaj pokrojone w kostkę warzywa (z wyjątkiem pomidorów), całość zalej mlekiem kokosowym i bulionem warzywnym.
Gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Pomidory obierz ze skórki, pokrój i dodaj do reszty gotujących się warzyw. Następnie dodaj sól, pieprz, gotuj przez 5–10 minut. Podawaj z kolendrą i ryżem jaśminowym.
Wykonacie je samodzielnie? :)
POLECAMY: Anna Starmach o Wielkanocy w rodzinnym domu: „Święta pod palmą to zdecydowanie nie moje klimaty”
4 z 7
Dynia w wersji fit by Anna Lewandowska
Anna Lewandowska słynie z przepisów, dzięki którym twoja figura zawsze będzie idealna, jeśli tylko poświęcisz dodatkowo kilkanaście minut na ćwiczenia.
Oto kolejna zupa w zestawieniu. Tym razem, nastaw się na porcję zdrowia!
Składniki:
- 3/4 dużej dyni
- 2 lub 3 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- mała cebula
- marchewka
- łyżka masła klarowanego (lub olej rzepakowy)
- odrobina mleka kokosowego
- pieprz cayenne
- sól
- kurkuma
- imbir
- majeranek
- tymianek
- pestki dyni
- nasiona chia
Rozdrobnij czosnek i cebulę (można lekko poddusić na patelni), dodaj pokrojoną dynię (bez części pestkowej) wraz z paprykę, marchew i ziemniaki, po czym wszystko zalej wodą. Gotuj do miękkości.
Dodaj mleko kokosowe i przyprawy. Zmiksuj i gotuj jeszcze kilka minut. Przed podaniem, posyp zupę pestkami dyni i nasionami chia.
Zobacz także: Anna Lewandowska zdradza sekret szczupłej sylwetki w ciąży. Sprawdźcie, co poleca!
5 z 7
Robert Makłowicz i jego pikantna propozycja
Oto dynia panierowana w sosie pomidorowym według Kulinarnego Guru, Roberta Makłowicza:
Składniki:
- 1 dynia
- 200 g mąki
- olej do smażenia
- sól
- 1 kg pomidorów
- 1-2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- sól
- pęczek kolendry
W rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pozbawioną ziaren ostrą papryczkę. Pomidory pokrój na połówki, dodaj do rondla, posól. Gotuj około 30 minut, aż pomidory się rozpadną. Całość przetrzyj przez sito do miski. Dynię obierz ze skóry, wydrąż, pokrój w kawałki, opanieruj w mące i usmaż na złoto z każdej strony. Usmażone kawałki dyni zalej sosem pomidorowy, powinny się macerować w sosie ok. 2-3 godziny. Podawaj na zimno, posypane posiekaną kolendrą.
Jesteście gotowi na to kuchenne wyzwanie? :)
POLECAMY: 5 sposobów na dania z marchwi. Przepis Maffashion cię zaskoczy!
6 z 7
Ewa Wachowicz i dynia na słodko
Królowa wypieków - Ewa Wachowicz zaproponowała w jednym ze swoich programów przepis na szybkie i łatwe ciasto dyniowe. Polecamy do kuchni zaprosić ukochaną osobę lub dzieci - świetna zabawa gwarantowana!
Składniki:
- 2 żółtka
- 200 g mąki pszennej
- pół kostki masła
- 50 g cukru pudru
- 1 kg miąższu z dyni
- pół szklanki miodu
- sok z 1 cytryny
- sok z pomarańczy
- cynamon
Mąkę przesiej na stolnicę - tak, by powstał kopiec. Dodaj zimne masło i cukier puder. Posiekaj nożem. Zrób kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlej żółtka. Wymieszaj nożem, następnie zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Rozwałkuj, podsypując mąką. Nożem wytnij koło wielkości dna formy. Włóż do blaszki, boki na całej wysokości wyklej paskami wyciętymi z reszty ciasta. Połącz palcami - tak, żeby uzyskać jednolitą powierzchnię, bez dziur i szczelin. Nakłuj widelcem.
Na cieście połóż papier do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Wyjmij papier z obciążeniem i piecz przez kolejne 15 minut.
Na patelnię wlej miód. Dodaj dynię pokrojoną w kostkę oraz skórkę otartą z pomarańczy, wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Przypraw do smaku cynamonem - nie za dużo. Zagotuj i odparuj. Wyłóż na tartę. Posyp płatkami migdałów i pestkami dyni. Zapiecz w piekarniku.
Przyznacie, że brzmi pysznie! Skusicie się?
Zobacz także: Przepis na udane przyjęcie: TOP 7 - przekąski finger food!
7 z 7
Wariacje na temat zupy w wykonaniu Karola Okrasy
Ta zupa z dyni w wykonaniu Karola Okrasy jest inna niż wszystkie. Kucharz na łamach programu "Okrasa łamie przepisy" zaprezentował wersję potrawy z dodatkiem wędzonego sera.
Składniki:
- 1 mała dynia
- połowa cebuli
- połowa selera
- 2-3 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 200g wędzonego twarogu
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki nasionek kolendry
- liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- szczypta pieprzu cayenne w proszku
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- sól, pieprz, olej
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Wszystkie warzywa oprócz dyni kroimy w kostkę. Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni, a po chwili dorzucamy resztę warzyw i obsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania lekko złotego koloru. Dla smaku dodajemy łyżkę masła. W międzyczasie kroimy dynię w jak najmniejsze kawałki. Łączymy ją w garnku z warzywami. Całość doprawiamy szczyptą czarnego pieprzu, mielonego imbiru, mielonego kminu rzymskiego, pieprzem cayenne, ziarenkami kolendry, dorzucamy 3 liście laurowe i ziele angielskie. Doprawione warzywa mieszamy i zalewamy 1,5 litra gorącej osolonej wody lub bulionu i gotujemy ok. 15-20 minut. 5.
Gdy warzywa zmiękną, wywar jest gotowy i miksujemy go na krem przy pomocy blendera. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotową zupę nalewamy do talerza. Posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.
Przygotujecie ją samodzielnie? :)