Walentynki, kolacja walentynkowa
Fot. Adobe Stock
WALENTYNKI

Jak zachwycić drugą połówkę w Walentynki? Przygotuj romantyczną kolację!

Sprawdź najprostsze przepisy na wyjątkowe dania

Gabriela Łaskowska 14 lutego 2020 07:25
Walentynki, kolacja walentynkowa
Fot. Adobe Stock

Walentynki już dziś! Zamierzasz zaprosić swoją ukochaną osobę na romantyczną kolację, którą... samodzielnie przygotujesz? To z pewnością zrobi wrażenie na Twojej drugiej połówce. Co jednak zrobić, jeśli mistrzem kulinarnym nie jesteś? Przychodzimy z pomocą!

Jeśli chcesz zachwycić swoją drugą połówkę w te Walentynki, przygotuj coś specjalnego. Sprawdź nasze propozycje przepisów na proste dania, które idealnie nadadzą się na tę okazję!

Krewetki z makaronem i pomidorkami

Składniki:

mrożone krewetki koktajlowe

makaron spaghetti 

300 g pomidorków koktajlowych

łyżka masła

ząbek czosnku

szczypta soli i pieprzu

sos sojowy

olej sezamowy

starta skórka z limonki

Przygotowanie:

Podsmaż krewetki na maśle. Dodaj czosnek, sól, pieprz, sos sojowy i olej sezamowy. Dorzuć startą skórkę z limonki. Makaron ugotuj, a następnie wrzuć go do krewetek. Na koniec dodaj pomidorki koktajlowe i duś przez kilka minut.

Zapiekanka ziołowa z ziemniakami, szynką i serem

Składniki:

1 kg ziemniaków

3 pomidory

15 dag żółtego sera

2 cebule

15 dag szynki

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki śmietany 18%

łyżeczka ziół prowansalskich

łyżeczka papryki słodkiej

sól, pieprz

olej

Przygotowanie:

Obierz i ugotuj ziemniaki. Następnie pokrój je w ćwiartki. Cebulę posiekaj na cienkie plasterki i podsmaż na oleju razem z czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Obierz pomidory ze skórki i pokrój w ćwiartki. Zetrzyj ser, a szynkę pokrój w drobne paseczki. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem (lub masłem). Wymieszaj ziemniaki z cebulą, pomidorami, serem i szynką. Przypraw solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Całość wyłóż do foremki i polej śmietaną, delikatnie doprawioną pieprzem i ziołami. Piecz przez ok. 30 min. w 200 stopniach. 

Włoskie cannelloni z mięsem

Składniki:

paczka  cannelloni

2 cebule

4 łyżki oliwy

40 dag mielonego mięsa

75 dag pomidorów

250 ml bulionu

łyżka koncentratu pomidorowego

15 dag żółtego sera

listki bazylii

ząbek czosnku

cukier

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokrój jedną cebulę w drobną kostkę i podsmaż na patelni z małą ilością oliwy. Dodaj mięso i smaż dalej, co jakiś czas mieszając. Dodaj bulion i koncentrat pomidorowy. Duś przez ok. 45 minut. Przypraw i pozostaw do wystygnięcia. Dorzuć posiekaną bazylię i 10 dag startego sera. Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj i podsmaż. Dorzuć pomidory i czosnek i duś przez kilka minut. Dopraw do smaku. Makaron cannelloni wypełniaj farszem i wkładaj do żaroodpornego naczynia. Całość polej sosem  pomidorowym i posyp serem. Piecz przez ok 15 min. w 200 stopniach.

Pieczone bataty z serem pleśniowym i orzechami

Składniki:

1 batat

garść orzechów (włoskich lub pekan)

100 g sera pleśniowego

sól, pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Bataty umyj i pokrój na grubsze plasterki. Wysmaruj je oliwą, posyp przyprawami. Na każdym ułóż kilka orzechów i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 min. Po wyjęciu na każdym plasterku połóż kawałek sera pleśniowego. 

Udanych Walentynek!  

Wideo

Zobaczcie 12 najgorętszych trendów na wiosnę 2020!

Akcje

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Ciąża Małgosi to ukoronowanie tego, o co walczyliśmy”, mówi RADOSŁAW MAJDAN i nie ukrywa, że z powodu epidemii on i jego żona są pełni obaw. LESZEK MILLER z wnuczką MONIKĄ o tym, jak dziś wygląda ich życie po bolesnej stracie syna i ojca. Legendarny aktor WITOLD SADOWY niedawno skończył sto lat i zdobył się na niezwykle szczere wyznanie. „Widziałam, jak czai się śmierć” – ELISABETH REVOL wspomina ostatnie chwile z TOMKIEM MACKIEWICZEM podczas wspinaczki na Nanga Parbat.