Lunchbox pomysły
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Kuchnia na wiosnę 2020 - poznaj receptury na szybkie i łatwe dania z ryżu!

Idealne na kwarantannę

Marta Baran 25 marca 2020 20:30
Lunchbox pomysły
Fot. STOCK ADOBE

Z powodu epidemii koronawirusa wiele z nas przeszło na tryb pracy zdalnej. Domowe biuro, opieka nad dziećmi, a także inne bieżące obowiązki sprawiają, że kompletnie nie ma czasu na gotowanie. W tym czasie idealnie sprawdzą się receptury na pożywne obiady oraz przekąski, które można wykonać szybko. W tym celu idealnie posłuży nam składnik, który prawdopodobnie lubią wszyscy, dodatkowo nie jest drogi i może stanowić bazę wielu dań tych na słodko, jak i wytrawnych. Mowa oczywiście o ryżu. Przygotowaliśmy kilka prostych przepisów, które idealnie sprawdzą się w czasie kwarantanny oraz jako obiad do pracy. Koniecznie poznajcie nasze propozycje na posiłki z ryżem!

Kuchnia na wiosnę 2020 - szybkie dania z ryżem:

Zapiekanka z kurczakiem i ryżem

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżeczka świeżych liści tymianku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki białego ryżu długoziarnistego
  • 1 ząbek czosnku (posiekany)
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 3/4 szklanki mleka
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 pierś z kurczaka (pokrojona w drobną kostkę i podsmażona)
  • 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku
  • 1 1/2 szklanki posiekanego ostrego sera cheddar

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, tymianek, 1/2 łyżeczki soli i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie - około 8 minut.
Dodaj ryż oraz czosnek i gotuj, mieszając od czasu do czasu. Dodaj bulion, mleko, pozostałe 1 1/2 łyżeczki soli i dopraw pieprzem. Doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, aby ryż nie przywarł do garnka. Dodaj kurczaka, wymieszaj składniki, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż płyn zostanie wchłonięty i ryż będzie miękki, około 15 minut. Garnek zdejmij z ognia. Dodaj groszek i 1 szklankę sera. Całość posyp pozostałą 1/2 szklanki sera, następnie przykryj i gotuj jeszcze przez chwilę, aby ser się stopił.

Ryż z warzywami

Potrzebne składniki:

  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 200 g mrożonego groszku
  • 120 g plasterków szynki
  • 198 g słodkiej kukurydzy
  • 1 łyżka lekkiego sosu sojowego
  • 50 g wiosennej, posiekanej cebuli

Sposób przygotowania:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodaj groszek, szynkę, kukurydzę oraz sos sojowy. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Przed podaniem dodaj cebulę oraz opcjonalnie sos sojowy.

Sałatka z mango i dzikim ryżem

Potrzebne składniki:

  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g dzikiego ryżu
  • 2 dojrzałe mango
  • 50 g kolendry
  • 30 g liści mięty
  • 1/2 czerwonej cebuli (skrojonej w kostkę)
  • 80 g prażonych orzechów nerkowca
  • 2 zielone papryczki chilli (drobno pokrojonej)

Sposób przygotowania:

Sok z pomarańczy połącz z sokiem z limonki. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a gdy jest jeszcze ciepły, wymieszaj z owocowym dressingiem. Całość odstaw do ostygnięcia. Mango pokrój w kostkę i połącz ze schłodzonym ryżem oraz dodaj czerwoną cebulę. Danie udekoruj ziołami, orzechami oraz zielonym chilli.

Jagodowy budyń ryżowy

Potrzebne składniki:

  • 200 g ryżu
  • 75 g cukru
  • 750 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150 g jagód
  • 150 g malin

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej mleko, dodaj ryż (bez saszetki), a także cukier zwykły i wanilinowy. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie nadmiar płynu, połączone składniki przełóż do miseczek i udekoruj świeżymi owocami.

Risotto ze szpinakiem

Potrzebne składniki:

  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu do risotto
  • 1 szklanka warzywnego bulionu
  • 2 kawałki filetu z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczaka przypraw solą, pieprzem oraz papryką. Rozgrzej patelnię, następnie dodaj cebulkę i wrzuć mięso. W garnku rozgrzej olej i podsmaż ryż, od czasu do czasu podlewając go bulionem. Gdy ryż będzie miękki, dodaj kurczaka. Po około 5 minutach na patelnię dorzuć szpinak i całość duś około 5-10 minut. Pod koniec dodaj masło i podawaj zaraz po przygotowaniu.  

Lunchbox pomysły
Fot. STOCK ADOBE

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez jedzonko i podróże (@aga.trawinska)

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ANJA RUBIK przed czterdziestką robi podsumowanie. Jakie ma marzenia, co jeszcze pragnie osiągnąć? Czy chce założyć rodzinę? Muzyk BARTEK KRÓLIK zdradza, jak przetrwał trudne momenty i odnalazł szczęście. MANUELA GRETKOWSKA w wyjątkowej rozmowie o AGNIESZCE OSIECKIEJ. Specjalnie na lato: sztuka gotowania blogerki DARII ŁADOCHY, w czym tkwi magia ZAKOPANEGO oraz aktorka KATARZYNA ZAWADZKA w kreacjach od ZIENIA w sesji nad polskim morzem.