Tempeh
Fot. stock.adobe.com
KUCHNIA

Nowy superfoods? Zobaczcie lepszy zamiennik dla tofu!

Coś dla zwolenników kuchni indonezyjskiej!

Marta Roszewska 12 czerwca 2018 17:30
Tempeh
Fot. stock.adobe.com

Część z Was pewnie jeszcze nie słyszała o Tempeh. Nic dziwnego, przysmak ten pochodzi z Indonezji i jeszcze nie zdobył zbyt dużej popularności u nas (choć z pewnością to się niedługo zmieni). Tempeh produkowany jest z nasion soi, które poddawane są całkowitej fermentacji. Dzięki temu posiada charakterystyczny orzechowy smak, który świetnie zastąpi gumowate tofu. Proces fermentacji trwa do 36 godzin. Tempeh zwijany jest w liście bananowca i plastikową osłonkę, w której fermentacja zachodzi do momentu odpakowania. 

Tempeh posiada liczne właściwości odżywcze. Obniża cholesterol, korzystnie działa na układ kostny, wspomaga szybszą regenerację mięśni, efektywnie zaspokaja głód i dostarcza organizmowi odpowiednią ilość białka. Na status superfoods zasługuje ze względu na bogactwo probiotyków, podobnie do kimchi czy kefiru. Używany jest w kuchni na wiele różnych sposobów, od dań z makaronem po sałatki - można go smażyć oraz gotować. 

Tempeh można kupić (jak narazie) w specjalistycznych delikatesach. W Indonezji jest bardzo tani, jednak w Polsce musimy liczyć się z kilkakrotnie wyższą ceną. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ceci n’est pas de la viande 🤔. Je suis tombée amoureuse de cette recette la semaine dernière ! C’était hyper bon. C’est en fait tout simple à faire, c’est juste du tempeh mariné avec de la sauce Terriyaki , des petites graines, du riz blanc basmati à tomber et du citron vert 🤪. Juste une grosse tuerie 😱. Qui veut la recette ???? C’est bluffant. [Fondphoto : HEAVEN mon prefere du moment chez @fondphoto.pastryandtravel ] ________________________________________________ Omg guys ! Here is the first time I use tempeh ! And wow it’s exactly like meat 🤔! I marinated tempeh with terriyaki sauce and added few grains. With rice and lime it’s just perfect ! Who wants the recipe ? 🙏🏼⭐️ ________________________________________________ #reequilibragealimentaire #veganbowl #veganbowls #tempeh #photoculinaire #foodstyling #foodstylist #veganfood #veganfrance #veganrecipes #veganlife #recettefacile #recettevegetarienne #veganfriendly #ecofriendly #photographer #nomeat #vegetarien #vegetalien #healthyfood #fitness #asianrecipes #salad

Post udostępniony przez Backdrop & FoodPhotography (@pastryandtravel)

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Kocha muzykę, ale już podważano jej sukcesy. Córka Aldony Orman o cieniach posiadania znanego nazwiska

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

KATARZYNA DOWBOR o utracie pracy, nowych wyzwaniach i o tym, czy mężczyźni... są jej potrzebni do życia. JOANNA DARK i MAREK DUTKIEWICZ: dwie dusze artystyczne. W błyskotliwej i dowcipnej rozmowie komentują 33 lata wspólnego życia. SYLWIA CHUTNIK: pisarka, aktywistka, antropolożka kultury, matka. Głośno mówi o sprawach niewygodnych i swojej prywatności. ROBERT KOCHANEK o cenie, jaką zapłacił za życiową pasję – profesjonalny taniec. O TYM SIĘ MÓWI: Shannen Doherty, Christina Applegate, Selma Blair, Selena Gomez, Michael J. Fox łamią kolejne tabu – mówią publicznie o swoich chorobach.