Tempeh
Fot. stock.adobe.com
KUCHNIA

Nowy superfoods? Zobaczcie lepszy zamiennik dla tofu!

Coś dla zwolenników kuchni indonezyjskiej!

Marta Roszewska 12 czerwca 2018 17:30
Tempeh
Fot. stock.adobe.com

Część z Was pewnie jeszcze nie słyszała o Tempeh. Nic dziwnego, przysmak ten pochodzi z Indonezji i jeszcze nie zdobył zbyt dużej popularności u nas (choć z pewnością to się niedługo zmieni). Tempeh produkowany jest z nasion soi, które poddawane są całkowitej fermentacji. Dzięki temu posiada charakterystyczny orzechowy smak, który świetnie zastąpi gumowate tofu. Proces fermentacji trwa do 36 godzin. Tempeh zwijany jest w liście bananowca i plastikową osłonkę, w której fermentacja zachodzi do momentu odpakowania. 

Tempeh posiada liczne właściwości odżywcze. Obniża cholesterol, korzystnie działa na układ kostny, wspomaga szybszą regenerację mięśni, efektywnie zaspokaja głód i dostarcza organizmowi odpowiednią ilość białka. Na status superfoods zasługuje ze względu na bogactwo probiotyków, podobnie do kimchi czy kefiru. Używany jest w kuchni na wiele różnych sposobów, od dań z makaronem po sałatki - można go smażyć oraz gotować. 

Tempeh można kupić (jak narazie) w specjalistycznych delikatesach. W Indonezji jest bardzo tani, jednak w Polsce musimy liczyć się z kilkakrotnie wyższą ceną. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ceci n’est pas de la viande 🤔. Je suis tombée amoureuse de cette recette la semaine dernière ! C’était hyper bon. C’est en fait tout simple à faire, c’est juste du tempeh mariné avec de la sauce Terriyaki , des petites graines, du riz blanc basmati à tomber et du citron vert 🤪. Juste une grosse tuerie 😱. Qui veut la recette ???? C’est bluffant. [Fondphoto : HEAVEN mon prefere du moment chez @fondphoto.pastryandtravel ] ________________________________________________ Omg guys ! Here is the first time I use tempeh ! And wow it’s exactly like meat 🤔! I marinated tempeh with terriyaki sauce and added few grains. With rice and lime it’s just perfect ! Who wants the recipe ? 🙏🏼⭐️ ________________________________________________ #reequilibragealimentaire #veganbowl #veganbowls #tempeh #photoculinaire #foodstyling #foodstylist #veganfood #veganfrance #veganrecipes #veganlife #recettefacile #recettevegetarienne #veganfriendly #ecofriendly #photographer #nomeat #vegetarien #vegetalien #healthyfood #fitness #asianrecipes #salad

Post udostępniony przez Backdrop & FoodPhotography (@pastryandtravel)

Wideo

Polska nie mogła wygrać Eurowizji Junior trzeci raz? Sara James odpowiada na słowa Jacka Kurskiego

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

IRENA SANTOR mówi: „Cóż jest piękniejszego, niż żyć, istnieć? Interesuje mnie jutro, odkąd zachorowałam na raka...”. MAGDA i JASIEK MELA – Był najmłodszym zdobywcą bieguna, pomimo utraty ręki i nogi. Co dziś najbardziej w nim ceni jego żona Magda? ANNE APPLEBAUM, słynna dziennikarka, laureatka Pulitzera, o odwadze Polaków, domu w Chobielinie i wolności. PIOTR JACOŃ o córce Wiktorii i tym, jak to jest być rodzicem dziecka transpłciowego oraz budowaniu rodzinnych relacji na nowo.