walentynkowy deser
Fot. ADOBE STOCK
KUCHNIA

Przepisy na walentynkowe desery, które umilą ten niezwykły wieczór!

Sprawdź nasze słodkie propozycje

Weronika Chocholska 14 lutego 2019 14:32
walentynkowy deser
Fot. ADOBE STOCK

Walentynki w pełni, a Ty nie masz pomysłu na dzisiejszy wieczór? Co powiesz na walentynkowe słodycze, które przyrządzisz w domu? Będą znakomitym prezentem last minute, albo uzupełnieniem kolacji. Muffinki, makaroniki, placuszki z owocami, koniecznie z elementami w kształcie serca i w kolorze czerwonym! Z tymi przepisami urozmaicisz Wasze walentynkowe menu. Nie zapominajmy, słodkie przysmaki, zwłaszcza czekoladowe, w połączeniu z szampanem, rozpalają zmysły, gdyż są silnym afrodyzjakiem!

Prezentujemy 4 proste przepisy na słodkie desery, które  wykorzystasz w ten wyjątkowy wieczór!

Czerwone placuszki z owocami 

Walentynkowe desery
Fot. ADOBE STOCK

Jak przyrządzić? 

Składniki: 

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mleko - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
  • jajko - 1 szt
  • olej - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • czerwony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

W misce połącz wszystkie mokre składniki: mleko, jajko, olej, barwnik i esencję. Dodaj suche - mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier. Dokładnie wymieszaj (najwygodniej zrobić to trzepaczką). Odstaw na 10 minut.

Placuszki smaż na rozgrzanej teflonowej patelni, bez tłuszczu. Jeśli takiej nie masz, wlej na patelnię łyżkę oleju, a gdy się rozgrzeje, wytrzyj nadmiar ręcznikiem papierowym. Wlewaj do foremki-serduszka, smaż na małym ogniu, delikatnie wyjmij i przełóż na drugą stronę. Podawaj z owocami i śmietanką.

Babeczki czekoladowe

Walentynkowe desery
Fot. ADOBE STOCK

Jak przygotować?

Składniki na 12 sztuk:

  • 130 g mąki
  • 220 g cukru
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 110 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 110 ml mleka
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 4 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
  • cukrowe serduszka

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól). Dodaj jajko, mleko i olej. Wszystko razem zmiksuj (na średnich obrotach). Dodaj wrzącą wodę i szybko wymieszaj. Ciasto przelej do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości). Babeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut. Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i zostaw do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder do smaku. Ubitą śmietankę przełóż do szprycy i wyciśnij na babeczkach. Udekoruj serduszkami. 

Czekoladowe fondue

Walentynkowe desery
Fot. ADOBE STOCK

Co jest potrzebne?

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1 tabliczka dobrej jakości mlecznej czekolady, 
  • 200 g śmietany kremówki,
  • dowolne świeże owoce: banan, kiwi, jabłko, gruszka, brzoskwinia, winogrona, maliny, truskawki, pomarańcze.
     

Sposób przygotowania:

Jeśli nie masz specjalnego naczynia do fondue, wykorzystaj naczynie, które ustawisz na podgrzewaczu. Rozpuść czekoladę ze śmietaną i przelej do naczynia do fondue. Owoce umyj, pokrój na dość duże kawałki i ułóż w salaterkach albo na większym półmisku. W osobnych, niedużych salaterkach możesz podać, na przykład, posiekane drobniej orzechy albo inne posypki, w których możemy obtoczyć owoce w czekoladzie. Zjadaj od razu. 
 

Różowe makaroniki

Walentynkowe desery
Fot. ADOBE STOCK

Jak zrobić? 

Składniki:

  • 3 białka
  • 110 g migdałów (będzie trzeba je zmielić; może być gotowa mączka migdałowa)
  • 210 g cukru pudru
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka malinowego syropu

krem (ilość na powyższą porcję):

  • 2 łyżki śmietany 22%
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • odrobina soku malinowego

Sposób przygotowania:

Zmiel migdały w maszynce na drobno (można użyć mączki migdałowej). Białka ubij ze zwykłym cukrem. Gdy będą ubite, dodaj zmielone migdały i cukier puder. Wymieszaj na gładką masę. Dodaj syrop malinowy. Trzeba pamiętać, że po upieczeniu beziki będą jaśniejsze, dlatego lepiej przed pieczeniem mieć wyrazisty kolor.
Przy pomocy szprycy lub łyżeczki nałóż ok. 2–3 centymetrowe kropki ciasta. Zostaw na 20 minut, by poleżały i troszkę obeschły. Potem wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C na 15–20 minut. 15 minut dla mniejszych mierzących około 2–3 cm, 20 dla większych mających ok. 3–4 cm.


Krem: Wszystkie składniki kremu zmiksuj i wstaw na chwilę do lodówki. Następnie wystudzone makaroniki posmaruj kremem (1/2 łyżeczki lub wedle uznania) i sklej je parami.

Wideo

Dziś wypada 3. rocznica ich ślubu. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Wydanie La Dolce VIVA!, a w nim: Ania Starmach, jurorka polskich edycji MasterChef oraz MasterChef Junior, o związkach – tych rodzinnych oraz ze sztuką i kuchnią. Piotr Adamczyk naszym przewodnikiem po Rzymie. Jak to się dzieje, że Monica Bellucci z każdym rokiem staje się… piękniejsza. Włoszka Tessa Capponi-Borawska o arystokratycznych korzeniach i o tym, kto zaszczepił jej pasję gotowania.