Lodziarnie
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

W poszukiwaniu ochłody – oto 10 najlepszych lodziarni w Paryżu!

Paryż przyciąga teraz nie tylko pokazami haute couture, ale również… lodziarniami

Agnieszka Paluszyńska 5 lipca 2019 14:30
Lodziarnie
Fot. STOCK ADOBE

Paryż to nie tylko stolica mody… Lodowe przysmaki, których możecie tu skosztować podbiją wasze kulinarne serca! I do tego zapewnią upragnioną ochłodę podczas spacerów uliczkami Élysée czy Montmartre. Oto 10 lodziarni, które naprawdę warto odwiedzić w Paryżu.

Il Gelato Del Marchese

adres: 3 Rue des Quatre Vents

ceny: gałka – ok.10€

Pasjonaci włoskiej kuchni znajdą ją nawet w Paryżu. Lodziarnia oferuje klasyczne, włoskie smaki wykonane w 100% z naturalnych składników. Cechą wyróżniającą Il Gelato Del Marchese jest serwowanie sorbetów i lodów, jako nieodzownego elementu dań głównych, np. sorbet bazyliowy podawany jest z marynowanym karczochem, parmezanem i pomidorem, a lody o smaku pieprzu gorgonzola w zestawieniu z łososiem.

La Fabrique Givrée

adres: 45 Rue Montorgueil

ceny: gałka – ok. 10€

Ta lodziarnia słynie z ekstrawaganckich dodatków: daktyli medjool, kasztanów jadalnych, szafranu czy kwiatów pomarańczy. Ponadto miłym zaskoczeniem, dla poszukiwaczy nowych doznań kulinarnych, będzie mrożony burger – kulka lodów i zastępujący ketchup sos karmelowy w ciepłej bułce.

Les Glaces Glazed

adres: 54 Rue des Martyrs

Na Rue des Martyrs znajdziecie równie egzotyczne dodatki. Każdy smak zyskuje charakteru dzięki odrobinie wasabi, imbiru, curry, sumaku, kurkumy czy mango.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cette année, Glazed célèbre le Nouvel An Chinois pendant les 2 premières semaines de février 2019. A cette occasion, nos glaces, nos gaufres et desserts glacés prendront une dimension asiatique pour fêter le nouvel an lunaire. Notre gaufre Poulet-Satay sera un parfait en-cas pour lancer votre grand huit de sensations fortes ! Lit My Fire est notre sorbet litchi-eau de rose (la vraie, celle qui vient des pétales et pas du chimiste du coin) qui va faire danser vos papilles au Père Lachaise ! Bananes lentement rôties au rapadura associé à un curry d'exception, Voodoo Chile est le concentré d'énergie qu'il vous faudra pour enchaîner tous les défilés. Nous en profiterons pour ressortir du placard 2 parfums qui caractérisent Glazed et sa puissance de création sans limites qui sert souvent de cellule R&D aux glaciers du Marais (oui oui rien que ça !) : Sakéfaction : un sorbet au saké non filtré et non pasteurisé et au jus et zestes de citrons bio Kimchikardarshian : LA glace au kimchi (sans glutamate) à mettre avec parcimonie sur votre cornet. #glazedparis #glacesglazed #fabriqueaparis #collegeculinairedefrance #icecream #chinesenewyear #foodstagram #foodphotography #

Post udostępniony przez Glazed Paris (@glazed_paris)

Yummy & Guiltfree

adres: 3 Rue du TempleIl

Yummy & Guiltfree to idealne miejsce dla osób, dbających o swoją dietę. Wszystkie sorbety są niskokaloryczne, rożki bezglutenowe, a pozostałe produkty (zwłaszcza odchudzone gofry, z których słynie lokal) wykonane na bazie mleka bez laktozy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🎉REPOST🎉 . Merci et bravo à @papayandria qui remporte une gaufre sucrée grâce à cette jolie photo !! . Chaque Vendredi nous postons une photo faites par vous ! C’est vous nos meilleurs ambassadeurs ! . Pour être la photo de la semaine rien de plus simple ! Il suffit de nous identifier dans vos publications! Rendez-vous la semaine prochaine pour connaitre la nouvelle photo de la semaine ! . . Chaque photo élue « photo de la semaine » remporte une gaufre sucrée ! Alors à vos appareils photo !. . #waffle #glutenfree #homemade #yummy #gaufre #sansgluten #chefDamienCassart #gaufresgastronomie #yummyandguiltfree #Paris #glutenfreeparis #gaufresansgluten #gaufres #healthy #chocolat #chocolate #pateatartiner #maison #homemade #delicious #love #blackandwhite #concours #photodelasemaine #repost #cadeau #merci #photography . Yummy & Guiltfree 9 Boulevard Montmartre - 75002 3 rue du Temple - 75004 Hall 3 de la gare de Lyon - 75012

Post udostępniony przez Yummy & Guiltfree (@yummyandguiltfree)

La Paleteria

adres: 4 Rue des Ecouffes

ceny: porcja – około 5€

Misją La Paleteria jest dostarczanie klientom najświeższych i najbardziej naturalnych produktów. Lodziarnia całkowicie zrezygnowała z wszelakich konserwantów i sztucznych barwników. Co więcej, wszystkie lody serwowane są na patykach, a poszczególne smaki odpowiadają różnym rodzajom alkoholi.

Raimo Glacier

adres: 63, boulevard de Reuilly, Paris XIIème
17, rue des Archives, Paris IVème
65, boulevard Saint-Germain Paris Vème

ceny: 2 gałki – 5€

Równie uwielbiana lodziarnia – Raimo – którą można znaleźć aż w trzech lokalizacjach, sprosta najbardziej wygórowanym oczekiwaniom. W ofercie znajduje się aż 41 smaków i według użytkowników TripAdvisor każdy z nich zachwyca.

Christophe Michalak

adres: 8 Rue du Vieux Colombier
16 Rue de la Verrerie
60 Rue du Faubourg Poissonnière

ceny: porcja 7-8€

W swojej sieci cukierni właściciel stara się eksperymentować z potrawami lodowymi. W zeszłym roku klientów zachwyciły zmrożone pianki marshmallows w kształcie misiów, z dodatkiem mlecznej czekolady i kokosa.

Baci Bisou

adres: 25 Rue des Vinaigriers

ceny: porcja – ok. 3-5€

W malutkim wnętrzu Baci Bisou możecie znaleźć włoskie, rzemieślnicze lody, przygotowane według sprawdzonych, piemonckich przepisów. Wśród nich największym zainteresowaniem cieszy się sorbet o smaku popularnego Aperolu Spritz.

Berthillon Glacier

adres: 29-31 Rue Saint-Louis en l’Île

ceny: gałka – 2.5€, dwie gałki – 4€

Lody Berthillon uważane są za najlepsze w Paryżu. Dobrą renomę zapewniły właścicielom staranna receptura, najwyższej jakości składniki i finezyjne połączenie smaków (lubiący eksperymentować znajdą w ofercie także lody o smaku wątróbki).

Gelati d'Alberto

adres: 45 Rue Mouffetard

ceny: gałka – 3.5€

Wśród mieszkańców Paryża panuje przekonanie, że największą konkurencją dla francuskiej Berthillon Glacier jest właśnie włoska Galati d'Alberto, gdzie można kupić lody w formie płatków róży i o smaku, którego tylko dusza zapragnie. Wybór pozostawiamy wam, gdyż porównywanie dwóch najbardziej rozsławionych kuchni świata może okazać się nieefektywne/bezowocne.  

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

„Miałem szczęście do kobiet”… Jerzy Stuhr o mamie i babci w ostatnim wywiadzie dla VIVY.pl

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

KATARZYNA SKRZYNECKA I MARCIN ŁOPUCKI o tym, jak przez 15 lat budowali związek, w który weszli z bagażem doświadczeń. JERZY STUHR: odszedł legendarny polski aktor. Jaki był na scenie i poza nią? PAT BOGUSŁAWSKI święci triumfy jako reżyser ruchu na pokazach mody światowych projektantów. HALINA FRĄCKOWIAK: charyzmatyczna piosenkarka niezwykle szczerze opowiada o 60 latach kariery.