kuchnia, ciasto z truskawkami
Fot. Adobe Stock
KUCHNIA

Wegańskie desery, w których się zakochasz!

Poznaj proste receptury na słodkości

Marta Baran 6 października 2019 13:25
kuchnia, ciasto z truskawkami
Fot. Adobe Stock

Przechodząc na dietę wegańską brakuje Ci niektórych dań i deserów? Z pewnością początki bywają trudne, warto jednak pamiętać, że zamieniając swoje ulubione produkty na ich wegańskie odpowiedniki, nadal można stworzyć pyszne dania, również na słodko! Na Instagramie możemy znaleźć masę przepisów na ciekawe ciasta oraz desery, które będą zdrowe i zgodne z zasadami stosowanej diety. Koniecznie poznaj nasze sprawdzone receptury!

Wegański sernik z czekoladą

Składniki:

  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 2+1/2 łyżki wody
  • 2+1/4 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka mączki migdałowej
  • 1 łyżka skrobi z tapioki
  • 1+1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki cukru kokosowego
  • 1/4 niesłodzonego musu jabłkowego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki czekolady

Nadzienie:

  • 2 opakowania tofu
  • 1/3 szklanki syropu klonowego lub nektaru z agawy
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 1 łyżka skrobi z tapioki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: szklanka wiórków ciemnej czekolady, stopionej, do polewy

Sposób przygotowania:
W małej misce dodaj len oraz wodę i odstaw na 5–10 minut. W dużej misce wsyp mąkę owsianą, mączkę migdałową, skrobię z tapioki, sodę oczyszczoną i sól – mieszaj do całkowitego połączenia składników. Przygotuj miskę o średniej średnicy i dodaj mieszankę lnu, cukier, stopiony olej, mus jabłkowy i wanilię, następnie ubij składniki. Powoli wlewaj mokre składniki do suchych, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą konsystencję. Delikatnie przelej ciasto do formy i piecz około 8–10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 20 minut. W robocie kuchennym lub blenderze wymieszaj tofu, syrop klonowy, cukier, sok z cytryny, mąkę owsianą, masło migdałowe, skrobię z tapioki wanilię i sól. Mieszaj, aż mieszanka będzie całkowicie gładka i nie pozostanie żaden kawałek tofu. Nadzieniem wysmaruj ciasto, a następnie jeszcze raz całość włóż do pieca na około 40–45 minut, wyjmij z piekarnika, ostudź przez co najmniej dwie godziny i wstaw do lodów na całą noc. Opcjonalnie wszystko możesz polać masą z roztopionej czekolady.

Wegańskie ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 2+1/2 szklanki uniwersalnej mąki
  • 2+1/2 szklanki białego cukru
  • 1 szklanka proszku kakaowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka soli
  • 2+2/3 szklanki mleka (sojowego lub migdałowego)
  • 2/3 szklanki lekkiego oleju (np rzepakowego)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki masła wegańskiego
  • 1+1/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1–2 łyżki mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik 180 stopni. Przygotuj dwie 8-calowe okrągłe formy do pieczenia, delikatnie nasmaruj wegańskie masłem, następnie wytnij krąg papieru pergaminowego i dopasuj do dna. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie odłóż na bok. W średniej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki. Wlej mokre składniki do suchych składników i mieszaj, aż się połączą. Podziel ciasto na przygotowane formy, a następnie włóż je do piekarnika. Piecz około 40 minut, następnie pozostaw do wystygnięcia. Połącz wszystkie składniki do przygotowania lukru, mieszaj aż całość będzie ubita i kremowa. Po wystygnięciu ciast polej je plastycznym lukrem, a następnie zaczekaj do jego całkowitego zastygnięcia. Gotowy deser przechowuj w lodówce.

Ciasto czekoladowe z cukinii

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 cukinia (200g)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego zmielone (zalane 6 łyżkami wrzątku)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanka mleka roślinnego lub wody
  • 1/2 szklanka oleju

Sposób przygotowania:

W misce połącz mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier, a następnie wymieszaj całość. Dodaj cukinię (startą na małych oczkach) i dalej mieszaj. W drugim naczyniu połącz zaparzone siemię lniane, mleko roślinne, olej, ekstrakt z wanilii. Do mieszanki dodaj mąkę, i całość połącz do uzyskania jednolitej masy, a następnie wyłóż do formy do pieczenia. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Cake It Or Leave It (@cakeit.or.leaveit)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Isa&Julia | Vegan Comfort Food (@zuckerjagdwurst)

Wideo

Dziś wypada 3. rocznica ich ślubu. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Wydanie de Luxe VIVA!, a w nim: ANJA RUBIK o tym, jak się czuje w roli singielki i o planach na przyszłość. Intymna sesja KINGI KORTY z synkiem GREYSONEM i inspirująca rozmowa na temat późnego macierzyństwa. Skandalista i geniusz – ELTON JOHN. RODZINA KOKCZYŃSKICH, właścicieli Park Cafe w Konstancinie, o tym, jak stworzyć „fajne miejsce”.