Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA 2021

Dziś Dzień Czekolady! Zdradzamy, jak zrobić fondant idealny!

Ten deser pokocha każdy miłośnik słodkości…

Marta Baran 7 lipca 2021 12:30
Fot. STOCK ADOBE

Jedząc słodycze masz wyrzuty sumienia? Dziś zapomnij o tym uczuciu i świętuj razem z nami Dzień Czekolady! Specjalnie z tej okazji przygotowaliśmy przepisy na przepyszne desery z gorzką czekoladą w roli głównej. Smakiem czekolady możemy się delektować od tysięcy lat! Jej początki rozwinęły się w starożytnej Mezoameryce, kiedy to na terenach dzisiejszego Meksyku odkryto pierwsze drzewo kakaowe. To właśnie jednej z najstarszych cywilizacji w Ameryce Łacińskiej zawdzięczamy czekoladę, którą uzyskali z kakaowca. Słodki przysmak, doceniany od samego początku nazywano nawet darem bogów. Podobnie, bo napojem bogów nazywali czekoladę starożytni Majowie. Prawdopodobnie właśnie z ich języka wywodzi się obecna nazwa, a dokładnie od słowa „xocolatl” oznaczającego „gorzka woda”. Z kolei dla Azteków była ona tak cenna, że traktowano ją jako środek płatniczy. Do Europy czekolada zawitała dzięki Hiszpanom i ich wyprawom kolonialnym do Ameryki. Szybko znalazła swoich zwolenników na francuskim dworze króla Ludwika XIII, a następnie w Wielkiej Brytanii, w której otwarto nawet elitarne kluby zwane domami czekolady. Jak widać od najdawniejszych lat czekolada wiedzie prym, dlatego warto poznać sprawdzone receptury na słodkie przekąski.

Czytaj również: 12 kwietnia Dniem Czekolady. Mamy przepis na najlepsze czekoladowe ciasto!

Przepis na ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru trzcinowego

  • 125 g masła

  • 6 jajek (oddzielić żółtka od białek)

  • 1/3 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Czekoladę oraz masło rozpuść w kąpieli wodnej do momentu połączenia się składników. Żółtka wymieszaj z cukrem do uzyskania puszystej masy, a następnie dodaj do niej ekstrakt z wanilii. Całość dodaj do rozpuszczonej mieszanki masła z kakao. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywno, a następnie połącz z resztą składników. Na koniec dodaj mąkę pszenną. Masę przełóż do wyłożonej papierem formy i umieść na 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 40 minut. Ciasto możesz ozdobić świeżymi owocami, cukrem pudrem bądź płynną czekoladą.

Przepis na czekoladowe fondanty

  • 250 g czekolady gorzkiej

  • 200 g masła

  • 5 jajek

  • 120 g cukru

  • 50 g mąki

  • 5 g proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Masło z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka ubij z cukrem, a następnie dodaj do nich czekoladę oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Przygotuj foremki wykładając je pergaminem (najlepiej wcześniej je natłuścić, aby na końcu łatwo wyjąć wypieki). Wypełnij foremki przygotowaną masą i umieść na 10-12 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Po rozkrojeniu ciasteczko powinno być płynne w środku.

Czytaj również: Poznaj przepis na gorącą czekoladę w różnych odsłonach!

Dzień czekolady
Fot. Adobe Stock

Przepis na trufle z gorzką czekoladą

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g słodkiej, śmietany 30%
  • 30 g masła
  • 1 łyżka rumu
  • wiórki kokosowe
  • starte orzechy (migdały, orzechy nerkowca lub włoskie)

Sposób przygotowania:

Czekoladę posiekaj, a masło pokrój na małe kawałki. Następnie zagotuj śmietanę, zdejmij z palnika i od razu dodaj czekoladę i masło. Poczekaj, aż czekolada zmięknie, a następnie wymieszaj składniki trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Pozostaw ją do ostygnięcia, po czym dodaj do niej alkohol i włóż do lodówki na całą noc. Następnego dnia, kiedy masa zastygnie, uformuj z niej kuleczki, obtocz w kakao, startych wiórkach czekoladowych i orzechach. Gotowe trufle przechowuj w lodówce.  

Fot. STOCK ADOBE

Fot. STOCK ADOBE

Wideo

Piękni, szczęśliwi, zakochani. Tak Karol i Małgorzata Strasburgerowie pozowali w sesji dla VIVY!  

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Aktorka żyje eko, chce zmieniać i chronić świat! „Nabrudziliśmy, musimy posprzątać, to nasz obowiązek. Albo zginiemy”, mówi MAJA OSTASZEWSKA. Antropolożka, wykładowczyni. Jak być matką, uczyła się od… szympansów - JANE GOODALL. TOMASZ MICHNIEWICZ: „W masowym wydaniu turystyka jest niszczycielską siłą, za co biorę częściową odpowiedzialność”, mówi. A także: słoni jest coraz mniej, coraz częściej rodzą się bez słoniowych ciosów. Czy można im skutecznie pomóc? W świecie zwierząt: Ferenstein-Kraśko, Sarapata, Zgrabczyńska, Olbrychscy, Tuszyńska, Urbańska, Jemioł, Dowbor… Zwierzęta są dla nich jak rodzina.