Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Gorzka czekolada w roli głównej. Zdradzamy, jak zrobić fondant idealny!

Dziś Dzień Czekolady

Marta Baran 12 kwietnia 2019 08:30
Fot. STOCK ADOBE

Jedząc słodycze masz wyrzuty sumienia? Dziś zapomnij o tym uczuciu i świętuj razem z nami Dzień Czekolady! Specjalnie z tej okazji przygotowaliśmy przepisy na przepyszne desery z gorzką czekoladą w roli głównej.

Poznaj historia czekolady

Smakiem czekolady możemy się delektować od tysięcy lat! Jej początki rozwinęły się w starożytnej Mezoameryce, kiedy to na terenach dzisiejszego Meksyku odkryto pierwsze drzewo kakaowe. To właśnie jednej z najstarszych cywilizacji w Ameryce Łacińskiej zawdzięczamy czekoladę, którą uzyskali z kakaowca. Słodki przysmak, doceniany od samego początku nazywano nawet darem bogów. Podobnie, bo napojem bogów nazywali czekoladę starożytni Majowie. Prawdopodobnie właśnie z ich języka wywodzi się obecna nazwa, a dokładnie od słowa „xocolatl” oznaczającego „gorzka woda”. Z kolei dla Azteków była ona tak cenna, że traktowano ją jako środek płatniczy. Do Europy czekolada zawitała dzięki Hiszpanom i ich wyprawom kolonialnym do Ameryki. Szybko znalazła swoich zwolenników na francuskim dworze króla Ludwika XIII, a następnie w Wielkiej Brytanii, w której otwarto nawet elitarne kluby zwane domami czekolady. Jak widać od najdawniejszych lat czekolada wiedzie prym, dlatego warto poznać sprawdzone receptury na słodkie przekąski.

Przepis na ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru trzcinowego

  • 125 g masła

  • 6 jajek (oddzielić żółtka od białek)

  • 1/3 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Czekoladę oraz masło rozpuść w kąpieli wodnej do momentu połączenia się składników. Żółtka wymieszaj z cukrem do uzyskania puszystej masy, a następnie dodaj do niej ekstrakt z wanilii. Całość dodaj do rozpuszczonej mieszanki masła z kakao. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywno, a następnie połącz z resztą składników. Na koniec dodaj mąkę pszenną. Masę przełóż do wyłożonej papierem formy i umieść na 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 40 minut. Ciasto możesz ozdobić świeżymi owocami, cukrem pudrem bądź płynną czekoladą.

Przepis na czekoladowe fondanty

  • 250 g czekolady gorzkiej

  • 200 g masła

  • 5 jajek

  • 120 g cukru

  • 50 g mąki

  • 5 g proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Masło z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka ubij z cukrem, a następnie dodaj do nich czekoladę oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Przygotuj foremki wykładając je pergaminem (najlepiej wcześniej je natłuścić, aby na końcu łatwo wyjąć wypieki). Wypełnij foremki przygotowaną masą i umieść na 10-12 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Po rozkrojeniu ciasteczko powinno być płynne w środku.

Dzień czekolady
Fot. Adobe Stock

Przepis na trufle z gorzką czekoladą

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g słodkiej, śmietany 30%
  • 30 g masła
  • 1 łyżka rumu
  • wiórki kokosowe
  • starte orzechy (migdały, orzechy nerkowca lub włoskie)

Sposób przygotowania:

Czekoladę posiekaj, a masło pokrój na małe kawałki. Następnie zagotuj śmietanę, zdejmij z palnika i od razu dodaj czekoladę i masło. Poczekaj, aż czekolada zmięknie, a następnie wymieszaj składniki trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Pozostaw ją do ostygnięcia, po czym dodaj do niej alkohol i włóż do lodówki na całą noc. Następnego dnia, kiedy masa zastygnie, uformuj z niej kuleczki, obtocz w kakao, startych wiórkach czekoladowych i orzechach. Gotowe trufle przechowuj w lodówce.  

Fot. STOCK ADOBE

Fot. STOCK ADOBE

Wideo

Byli małżeństwem przez 3 lata. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Macierzyństwo dało mi poczucie sensu. Teraz patrzę na synka i myślę: Gośka, przecież to on jest twoją przyszłością”, mówi MAŁGORZATA KOŻUCHOWSKA. GOŁDA TENCER i DAWID SZURMIEJ. Matka i syn. Co jest podstawą ich wyjątkowej relacji i historycznej misji? CATHERINE DENEUVE – gwiazda, która zawsze była sobą. STAN BORYS i ANNA MALEADY – wszystko, co robią „z powodu miłości” do siebie.