VIVA! VIDEO

Węgrów to wyjątkowe miejsce na mapie Polski! Co je wyróżnia?

W tej malowniczej miejscowości na pograniczu Mazowsza i Podlasia wytwarza się słynne serki.

WSPÓŁPRACA REKLAMOWA 23 września 2020 12:17

Czy wiecie, że puszyste serki Almette produkowane są na pograniczu Mazowsza i Podlasia, w Węgrowie? To przepiękny teren z zapierającymi dech w piersiach krajobrazami, urokliwą rzeką Liwiec i bezkresnymi, bujnymi łąkami. Z tej zielonej krainy pochodzą dwie niezwykłe dziewczyny, o których na pewno nie raz słyszeliście! 

Mariola Zenik i Nela Zawadzka zapraszają  

O Węgrowie, jego zachwycających zakątkach i tajemnicach opowiadają nam jego wyjątkowe mieszkanki. 

Pierwsza z nich to Mariola Zenik - mistrzyni Europy w siatkówce, zawodniczka ze słynnej mistrzowskiej drużyny uwielbianych „Złotek”, która po zakończeniu kariery wróciła do rodzinnego Węgrowa.  

To dla mnie najpiękniejsze miejsce na ziemi. Jestem szczęściarą, że tu mieszkam – mówi.

W filmie opowiada o 100-letnim zakładzie ludwisarskim, gdzie metodami niezmienionymi od stuleci odlewa się dzwony, które dzwonią nie tylko w Polsce, ale nawet w Nowej Gwinei; o spływie kajakowym meandrującą rzeką, a także o sporcie, łąkach i harmonii z naturą.  

Nasza druga przewodniczka to Nela Zawadzka – dziewczynka o potężnym, rockowym głosie, która w programie The Voice Kids wykonała „Meluzynę” Małgorzaty Ostrowskiej tak brawurowo, że widzowie i jurorzy poczuli na plecach ciarki. W filmie promującym węgrowską krainę opowiada o tamtejszych legendach, rzece, którą nazywa Leniwcem i ptakach, dla których okolice Węgrowa są rajem.

Krajowa produkcja - zyskują wszyscy!

A co z Almette, którym tak chętnie smarujemy kanapki? Czy wiedzieliście, że te puszyste serki produkowane są w Polsce, i to w tak pięknym miejscu? Możemy cieszyć się ich doskonałym smakiem dzięki zaangażowaniu mieszkańców Węgrowa i okolic. Mowa tu o pracownikach zakładu w Węgrowie, ale również okolicznych rolnikach, którzy dostarczają pyszne mleko, z którego wytwarza się Almette – ich krowy pasą się na soczystych podlaskich i mazurskich łąkach.

Serki Almette
Fot. mat. prasowe

Firma od lat współpracuje z ponad 500 gospodarstwami, które także wspiera w prowadzonej przez nie hodowli – pomaga w modernizacji i rozbudowie czy zakupie urządzeń. Dzięki temu zwierzęta mają wszystko, czego potrzebują!

Finalnie, naturalny serek Almette, który z przyjemnością jemy na śniadanie czy kolację to zasługa pracy łącznie ponad 1500 osób – pracowników i dostawców mleka! Robi wrażenie, prawda?

Materiał powstał z udziałem marki Almette 

Wideo

Jedno zdjęcie Roxie Węgiel wywołało lawinę komentarzy. Odpowiedziała: „Ludzie muszą się przyzwyczaić, że jest inaczej”

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MARCELA I MICHAŁ KOTERSCY: w styczniu powiedzieli sobie „tak”, ale to niejedyna rewolucja w ich życiu. KATARZYNA ŻAK: o tym, co jest jej największym szczęściem i czego najbardziej żałuje. ANDREA CAMASTRA: dla zdobywcy gwiazdki przewodnika Michelin gotowanie jest jak teatralny spektakl. ALDONA ORMAN Z CÓRKĄ IDALIĄ w rozmowie pełnej metafizyki, ale też zwykłej codzienności. SWIFT, CYRUS, EILISH, GOMEZ, DUA LIPA: idolki zbiorowej wyobraźni.