VIVA! VIDEO

Polacy uwielbiają te ciasteczka!

A teraz powodów do miłości jest jeszcze więcej...

Artykuł sponsorowany 9 września 2020 12:24

Co wspólnego mają popularne ciastka Delicje i pszczoły, dlaczego zrównoważona produkcja pszenicy jest taka ważna oraz jak znaleźć przekąski, których produkcja wiąże się z troską o środowisko naturalne? Odpowiadamy!

Delicje z logo Harmony

Chrupiący biszkopt, delikatna czekolada i pyszna owocowa galaretka w środku – to dzięki tej ponadczasowej kompozycji kolejne pokolenia niezmiennie doceniają smak Delicji. Teraz mamy jeszcze jeden powód, dla którego sięgając po coś słodkiego, warto wybrać wspomnianą markę. Kultowe ciastka właśnie dołączyły do programu zrównoważonej uprawy pszenicy „Harmony”, a to oznacza, że są produkowane z troską o środowisko naturalne.

Ale po kolei…

produkcja-delicji
Fot. Mat.prasowe

Historia Delicji

Delicje to jedne z najbardziej znanych i lubianych ciastek Polaków. Nasi dziadkowie i rodzice zawsze mieli je w domu i podawali je do kawy lub herbaty. Sam sposób jedzenia Delicji nadal wzbudza wiele emocji! Niektórzy pałaszują je na raz, a inni najpierw zjadają galaretkę, a dopiero potem biszkopt. Co ciekawe, te wyjątkowe ciasteczka produkowane są w Płońsku już od 1976 roku! Choć od tego czasu gusta Polaków mocno się zmieniły, a na rynek wyszło wiele innych słodyczy, Delicje nadal są jednymi z najczęściej wybieranych przez nas produktów. Legendarny smak na szczęście nie zmienił się przez tyle lat, ale od września na opakowaniach Delicji znajdziemy coś nowego. Co takiego? Jest to logo „Harmony”, które jest gwarancją, że pszenica wykorzystywana do wypieku ciasteczek została pozyskana od lokalnych rolników w sposób przyjazny dla środowiska.  

produkcja-delicji
Fot. Mat.prasowe

Program „Harmony”

Dlaczego to takie ważne i przełomowe? Program „Harmony” powstał z inicjatywy Mondelez International (obecnego producenta Delicji) ponad 10 lat temu we Francji po to, by wspierać dobre praktyki związane z ochroną środowiska przy produkcji pszenicy. Został opracowany we współpracy ze specjalistami w zakresie ochrony środowiska oraz towarzystwami naukowymi. Kluczową rolę odgrywają w nim rolnicy, którzy uprawiają pszenicę, ograniczając do absolutnego minimum stosowanie pestycydów i nawozów sztucznych, a także zmniejszając zużycie wody i ograniczając emisję związków węgla. Nie tylko dbają oni o jakość zboża i gleby, ale także chronią bioróżnorodność: przeznaczają 3% swoich upraw na kwiaty polne lub drzewa, by stworzyć odpowiednie warunki dla pszczół i motyli. Rolnicy należący do programu zasiali łącznie już ponad 1026 hektarów kwiatów wokół pól objętych programem, na których zaobserwowano blisko 10 mln pszczół oraz ponad 25 gatunków motyli. To ważne także dla nas: bez owadów zapylających niemożliwe jest rozmnażanie większości owoców i warzyw.

produkcja-delicji
Fot. Adobe Stock

Wnioski? Pamiętaj, że kupując Delicje z logo „Harmony”, pomagasz zmniejszyć emisję dwutlenku węgla oraz poprawiasz ekosystem. A wszystko w łatwy i pyszny sposób, który nie wymaga od ciebie żadnego wysiłku :)

Materiał powstał z udziałem marki Delicje

Wideo

Marynarki, kardigany, sukienki maxi, kozaki na słupku. Te produkty będą modne jesienią i zimą 2020/2021

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MAŁGORZATA ROZENEK-MAJDAN i RADOSŁAW MAJDAN w przejmującej rozmowie o walce o dziecko, mierzonej poświęceniem, niepewnością, ale i wdzięcznością. MICHAŁ ŻEBROWSKI i EUGENIUSZ KORIN, dyrektor i reżyser Teatru 6. piętro. Czy się lubią, podziwiają i... kłócą. MARIOLA BOJARSKA FERENC Los naznaczony tragediami: wypadek mamy, walka o życie synka, rozwód, choroba męża. W cyklu EXTRA: Czy w kontekście niemieckich obozów koncentracyjnych może być mowa o modzie? – opowiada antropolożka mody Karolina Sulej. PODRÓŻ „Będziecie tam wracać”, mówi o Bieszczadach słynna podróżniczka Elżbieta Dzikowska.