Ewa Wachowicz, VIVA! ze smakiem 2014
Fot. Olga Majrowicz
Z ŻYCIA GWIAZD

Co gotuje Ewa Wachowicz jesienią 2019? Poznajcie najlepsze przepisy!

Gwiazda obchodzi dzisiaj urodziny!

Redakcja VIVA! 19 października 2019 13:41
Ewa Wachowicz, VIVA! ze smakiem 2014
Fot. Olga Majrowicz

Ewa Wachowicz rozpoczynała karierę jako modelka. Od początku była nie tylko piękna, ale energiczna i przebojowa, świat stał przed nią otworem. W 1992 roku Ewa Wachowicz zdobyła tytuł Miss Polonia. Kilka miesięcy później otrzymała tytuł III wicemiss w konkursie Miss Świata! To była dla niej podróż życia i pierwszy zagraniczny wyjazd. Zaraz po tym, Ewa Wachowicz otrzymywała wiele propozycji współpracy, między innymi od jednej z dużych agencji reklamowych z Kapsztadu. Był jeden warunek, musiała zostać w RPA.

„Na wyborach Miss Świata w RPA zostałam wicemiss, osiągnęłam spory sukces. (...) Zaraz potem otworzyły się możliwości związane z zagranicą.(...) Czekała tam na mnie praca i intratne kontrakty. Natomiast... To było tuż przed świętami Bożego Narodzenia, a ja nigdy nie spędziłam świąt poza Polską! (...) Odmówiłam tego kontraktu i wróciłam do Polski na święta z rodzicami ”, wyznała Ewa Wachowicz w rozmowie z Plejadą.

Ewa Wachowicz kierowała się w życiu innym wartościami, postanowiła inaczej pokierować swoją karierą, tak żeby być w zgodzie sama ze sobą, ale jednocześnie spełniać swoje marzenia. Dziś rozwija się na wielu polach, dzisiaj kończy 49 lat. Prowadzi swój program kulinarny Ewa gotuje, pisze książki kulinarne i otworzyła restaurację. Jej blog cieszy się ogromnym powodzeniem, Ewa jest bardzo aktywna w mediach internetowych. Jesień 2019, to dla niej wyjątkowy czas, może się w tych miesiącach wykazać kulinarnie. Zobaczcie co Ewa Wachowicz gotuje jesienią 2019 roku?

Przepisy jesienne Ewa Wachowicz - jesień 2019

Grzyby w 2019 - Kociołek leśników

Składniki

  • 150 g - boczku wędzonego
  • 100 - kiełbasy myśliwskiej
  • 1 - cebula
  • 1 łyżeczka - słodkiej wędzonej papryki
  • 250 g - prawdziwków (mogą być mrożone)
  • l - bulionu wołowego
  • 200 ml - śmietany
  • pieprz
  • 2 garście - makaronu strigoli
  • natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie

Boczek pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka i usmażyć. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, wsypać i skarmelizować paprykę. Zalać gorącym bulionem. Po chwili dorzucić pokrojone grzyby, przykryć i gotować przez chwilę. Wrzucić makaron i gotować do miękkości. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zabielić zahartowaną śmietaną. Zagotować. Na talerzu udekorować pietruszką.

zupa grzybowa na 2019
Fot. Adobe Stock

Najlepszy deser jesień 2019 - Migdałowe brownie z czerwoną fasolą

Składniki

  • 7 łyżek - czerwonej fasoli
  • 200 g - migdałów
  • 10 - daktyli suszonych
  • 2 tabliczki - czekolady gorzkiej
  • 7 łyżek - płatków owsianych bezglutenowych
  • 3 łyżki - cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka - ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki - kakao
  • 6 łyżek - oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki - proszku do pieczenia

ciasto_czekoladowe_EwaWachowicz
Fot. Adobe Stock

Wykonanie

Fasolę namoczyć. Następnego dnia przelać przez sito, wypłukać, przełożyć do garnka i zalać wodą, posolić, przykryć i ugotować do miękkości. Migdały rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 8 minut (200 st. C). Daktyle zmiksować z tabliczką czekolady i płatkami owsianymi. Przesypać do miski. Gorące migdały przełożyć do robota i zmiksować na masło. Wsypać wcześniej rozdrobnione składniki. Posłodzić cukrem kokosowym, uperfumować ekstraktem waniliowym. Dorzucić fasolę wraz z wodą. Wsypać kakao. Wlać roztopiony, lecz nie gorący, olej kokosowy. Dodać proszek do pieczenia i zmiksować. Dorzucić pokrojoną tabliczkę czekolady. Wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 18 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić brownie w środku na 10 minut. Ciasto w środku będzie wilgotne, więc najlepiej kroić je zwilżonym nożem.

Śniadanie Ewa Wachowicz - placuszki owsiane 2019

Składniki

  • 1 szklanka - płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 szklanka - mleka migdałowego
  • 2 - banany
  • 2 - jajka
  • ½ łyżeczki - sody oczyszczonej
  • garść borówek
  • masło klarowane do smażenia
  • Dekoracja
  • owoce leśne (maliny, czernice)
  • cukier puder
  • mięta

Przygotowanie

Płatki wsypać do miski, zalać mlekiem migdałowym i zostawić na godzinę, by spęczniały. Dorzucić banany pokrojone w plastry (powinny być dojrzałe). Wybić jajka, wsypać sodę i zmiksować. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Dorzucić borówki i delikatnie wymieszać. Na patelnię dać odrobinę masła i rozprowadzić ręcznikiem papierowym. Usmażyć placuszki – z dwóch stron. Na talerzu udekorować owocami leśnymi. Oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

To nie była miłość od pierwszego wejrzenia, ale szybko zamieszkali razem. Teraz czeka ich wielka zmiana!

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

KATARZYNA GROCHOLA i DOROTA SZELĄGOWSKA: matka i córka o tym, jak ich niełatwa kiedyś relacja zmieniała się i dojrzewała. Jaka jest dzisiaj? NATALIA NIEMEN, ANIA RUSOWICZ, KATARZYNA WODECKA-STUBBS z okazji zbliżającego się Wodecki Twist Festiwal córki legendarnych artystów otworzyły skarbiec swoich niezwykłych wspomnień. HENRYK GOŁĘBIEWSKI i FILIP ŁOBODZIŃSKI grali razem w kultowych filmach dla dzieci, ale ich drogi się rozeszły. Teraz znów się spotkali.