Reklama

Naleśniki – kochają je dzieci, przepadają za nimi dorośli. Te tradycyjne z dżemem lub białym serem przynajmniej raz w tygodniu pojawiają się w każdym polskim domu. Wytrawne, z mięsem lub szpinakiem, są ulubionym daniem koneserów. Czekoladowe, z bananami, z mąki ryżowej, smażone na oleju kokosowym – a jakie Ty lubisz najbardziej? Może czas skusić się na naleśniki w wersji fit?

Reklama

ZOBACZ TEŻ: Sezon na szparagi rozpoczęty! Oto najlepsze przepisy ze szparagami!

Poznaj sprawdzone przepisy na naleśniki dietetyczne i wprowadź powiew świeżości do swojej kuchni.

Naleśniki – jedna z najbardziej lubianych potraw na świecie

Naleśnik to niepozorny, cienki placek, który powstaje z połączenia białej mąki, jajek i mleka. Znany i kochany jest na całym świecie. Przyrządza się je bardzo szybko i naprawdę nie trzeba wielkich zdolności kulinarnych, aby poradzić sobie z ich przygotowaniem.

Legenda głosi, że naleśnikami zajadano się już w starożytności – pierwsze wzmianki o tym daniu pochodzą z antycznej Grecji. Włosi twierdzą jednak, że przysmak ten wywodzi się z Florencji, skąd Katarzyna Medycejska przywiozła je na dwór francuski, po poślubieniu króla. Tak czy inaczej, naleśników nie da się nie kochać. Można jeść je na słodko – z bitą śmietaną, świeżymi owocami, czekoladowym kremem lub na słono – z łososiem, szpinakiem, duszonymi warzywami czy grzybami. Naleśniki są także podstawą do przygotowania innych potraw – np. krokietów lub przekładanych farszem zapiekanek.

Adobe Stock

Jak sprawić, by fit naleśniki miały mniej kalorii niż tradycyjne?

Naleśniki przygotowujesz tak, jak nauczyła Cię mama? Spróbuj odrobinę podkręcić swój przepis i odkryj nowy smak fit naleśników. Dzięki naszym radom, będziesz mogła jeść je nawet podczas stosowania diety odchudzającej. To powinnaś zrobić, by odjąć naleśnikom nieco kalorii:

  • Zmień mąkę: do przyrządzania tradycyjnego ciasta naleśnikowego używasz białej mąki? Poeksperymentuj ze zdrowszymi jej odmianami – mąka gryczana, żytnia, orkiszowa – są zdrowe i smaczne. Dzięki nim Twoje dietetyczne naleśniki zyskają zupełnie nowy charakter.
  • Wybierz chude mleko: gdy przygotowujesz naleśniki dla dzieci, pewnie sięgasz po mleko z zawartością tłuszczu 3,2%, ale z powodzeniem możesz też zastosować chude mleko - 0%, 0,5%, 1,5% tłuszczu.
  • Zmniejsz ilość jajek: w sieci znajdziesz mnóstwo różnorodnych przepisów na naleśniki – niektóre zalecają użycie nawet 3 jaj do przygotowania ciasta. Jeśli zależy Ci na zmniejszeniu ilości kalorii, wbij do miski tylko jedno jajko – ciasto będzie smakowało równie pysznie.
  • Nie dodawaj cukru: dosładzasz ciasto naleśnikowe? Niepotrzebnie! Jeśli koniecznie zależy Ci na słodkim posmaku, biały cukier zamień na miód, ksylitol lub stewię, ale pamiętaj, że i bez tego naleśniki wyjdą smaczne.
  • Smaż bez tłuszczu: zwykle smażysz naleśniki na oleju? Zmień nawyki! Sięgnij po patelnię z nieprzywierającą powłoką i całkowicie zrezygnuj z tłuszczu lub zamień olej rzepakowy na olej kokosowy. Tak będzie i smacznie, i zdrowo.
  • Wybierz niskokaloryczne nadzienie: koniec ze smarowaniem naleśników marmoladą i kremem czekoladowym. Zamiast tego wybierz świeże owoce i chudy twaróg wymieszany z jogurtem naturalnym.

Przepisy na dietetyczne naleśniki

Czy naleśniki mogą być dietetyczne? I to jeszcze jak! Zapomnij o tradycyjnym cieście smażonym na wypełnionej tłuszczem patelni. Zamiast tego, sięgnij po nasze sprawdzone przepisy i już dzisiaj rozkoszuj się nowym smakiem w swojej kuchni.

Fit naleśniki z mąki ryżowej

To idealna propozycja dla osób stosujących dietę bezglutenową. Zamiast pszennej, użyj delikatnej mąki ryżowej.

Składniki:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej, 2 szklanki chudego mleka, ½ szklanki wody gazowanej, 1 jajko, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli, olej do smażenia.
  • Nadzienie: 200 g chudego twarogu, pół kubeczka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka miodu.
  • Sos malinowy: 200 g malin (świeżych lub mrożonych), ½ szklanki wody.

Przygotowanie:

Składniki na ciasto umieść w misce i dokładnie wymieszaj przy użyciu miksera lub ręcznej trzepaczki. Fit naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego.

Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem naturalnym i miodem.

Składniki na sos umieść w rondelku, doprowadź do wrzenia i duś przez ok. 5-10 min., aż maliny się rozpadną, a sos zgęstnieje. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić sos odrobiną miodu.

Naleśniki posmaruj nadzieniem twarogowym i zwijaj w rulony. Przed podaniem, polej deser sosem malinowym i udekoruj świeżym listkiem mięty. Smacznego!

Wytrawne i dietetyczne naleśniki gryczane

Ten przepis na fit naleśniki pokochają miłośnicy słonych i pikantnych potraw.

Składniki:

  • Ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej, 1 jajko, 1 szklanka chudego mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym – migdałowym lub kokosowym), 1 szklanka wody gazowanej, szczypta soli, olej kokosowy do smażenia.
  • Nadzienie: wędzony łosoś w plastrach, ser kozi, zielony ogórek, pomidorki koktajlowe, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Naleśniki smaż kolejno na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym. Jeśli ciasto jest zbyt gęste – dodaj do niego odrobinę mleka i ponownie wymieszaj.

Ciepłe naleśniki nadziewaj pokruszonym serem, plastrami łososia, pokrojonymi w plastry warzywami. Całość dopraw solą i pieprzem, złóż na pół i podaj na stół.

Placki bananowe

To idealny deser dla łasuchów. Niskokaloryczny, lekki i słodziutki – Twoje dzieci go pokochają!

Składniki:

  • Ciasto: 1 dojrzały banan, ½ szklanki kaszy manny, 1 jajko, ½ szklanki mleka roślinnego, 1 łyżeczka miodu, suszona żurawina, świeże owoce do dekoracji.

Przygotowanie:

Kaszę mannę zalej mlekiem roślinnym i odstaw na ok. 15 minut aż napęcznieje. Po tym czasie dodaj do kaszy żółtko, a białko ubij na sztywną pianę. Banana rozgnieć widelcem i dodaj do masy, dołóż do całości łyżeczkę miodu i kilka sztuk suszonej żurawiny. Masę wymieszaj łopatką tak, by piana nie opadła. Placki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Nakładaj małe porcje ciasta, bo placuszki lubią się rozpadać w trakcie przewracania. Smaż do zarumienienia i odwróć na drugą stronę. Podawaj ze świeżymi owocami, miodem, jogurtem naturalnym lub posypane cukrem pudrem.

Karolina Roszak

PRZECZYTAJ O: Pyszne i nietuczące? Wypróbuj te ciasteczka owsiane!

Reklama

Naleśniki to łatwe i naprawdę szybkie do przygotowania danie. Jedni traktują je jako pozycję awaryjną, gdy niewiele zostało w lodówce lub po prostu brakuje czasu na gotowanie. Inni udoskonalają kolejne przepisy i wciąż szukają nowych sposobów na naleśnikowe szaleństwo. Bez względu na to, do której frakcji należysz – zapraszamy Cię dzisiaj do skorzystania z naszych przepisów na dietetyczne naleśniki – zdrowe, praktycznie pozbawione kalorii, pożywne – staną się ulubionym daniem całej Twojej rodziny.

Reklama
Reklama
Reklama