Śniadanie mistrzów? Najlepsze przepisy na naleśniki!
Szybkie, smaczne i dietetyczne!
- Redakcja VIVA!
Naleśniki – kochają je dzieci, przepadają za nimi dorośli. Te tradycyjne z dżemem lub białym serem przynajmniej raz w tygodniu pojawiają się w każdym polskim domu. Wytrawne, z mięsem lub szpinakiem, są ulubionym daniem koneserów. Czekoladowe, z bananami, z mąki ryżowej, smażone na oleju kokosowym – a jakie Ty lubisz najbardziej? Może czas skusić się na naleśniki w wersji fit?
ZOBACZ TEŻ: Sezon na szparagi rozpoczęty! Oto najlepsze przepisy ze szparagami!
Poznaj sprawdzone przepisy na naleśniki dietetyczne i wprowadź powiew świeżości do swojej kuchni.
Naleśniki – jedna z najbardziej lubianych potraw na świecie
Naleśnik to niepozorny, cienki placek, który powstaje z połączenia białej mąki, jajek i mleka. Znany i kochany jest na całym świecie. Przyrządza się je bardzo szybko i naprawdę nie trzeba wielkich zdolności kulinarnych, aby poradzić sobie z ich przygotowaniem.
Legenda głosi, że naleśnikami zajadano się już w starożytności – pierwsze wzmianki o tym daniu pochodzą z antycznej Grecji. Włosi twierdzą jednak, że przysmak ten wywodzi się z Florencji, skąd Katarzyna Medycejska przywiozła je na dwór francuski, po poślubieniu króla. Tak czy inaczej, naleśników nie da się nie kochać. Można jeść je na słodko – z bitą śmietaną, świeżymi owocami, czekoladowym kremem lub na słono – z łososiem, szpinakiem, duszonymi warzywami czy grzybami. Naleśniki są także podstawą do przygotowania innych potraw – np. krokietów lub przekładanych farszem zapiekanek.
Jak sprawić, by fit naleśniki miały mniej kalorii niż tradycyjne?
Naleśniki przygotowujesz tak, jak nauczyła Cię mama? Spróbuj odrobinę podkręcić swój przepis i odkryj nowy smak fit naleśników. Dzięki naszym radom, będziesz mogła jeść je nawet podczas stosowania diety odchudzającej. To powinnaś zrobić, by odjąć naleśnikom nieco kalorii:
- Zmień mąkę: do przyrządzania tradycyjnego ciasta naleśnikowego używasz białej mąki? Poeksperymentuj ze zdrowszymi jej odmianami – mąka gryczana, żytnia, orkiszowa – są zdrowe i smaczne. Dzięki nim Twoje dietetyczne naleśniki zyskają zupełnie nowy charakter.
- Wybierz chude mleko: gdy przygotowujesz naleśniki dla dzieci, pewnie sięgasz po mleko z zawartością tłuszczu 3,2%, ale z powodzeniem możesz też zastosować chude mleko - 0%, 0,5%, 1,5% tłuszczu.
- Zmniejsz ilość jajek: w sieci znajdziesz mnóstwo różnorodnych przepisów na naleśniki – niektóre zalecają użycie nawet 3 jaj do przygotowania ciasta. Jeśli zależy Ci na zmniejszeniu ilości kalorii, wbij do miski tylko jedno jajko – ciasto będzie smakowało równie pysznie.
- Nie dodawaj cukru: dosładzasz ciasto naleśnikowe? Niepotrzebnie! Jeśli koniecznie zależy Ci na słodkim posmaku, biały cukier zamień na miód, ksylitol lub stewię, ale pamiętaj, że i bez tego naleśniki wyjdą smaczne.
- Smaż bez tłuszczu: zwykle smażysz naleśniki na oleju? Zmień nawyki! Sięgnij po patelnię z nieprzywierającą powłoką i całkowicie zrezygnuj z tłuszczu lub zamień olej rzepakowy na olej kokosowy. Tak będzie i smacznie, i zdrowo.
- Wybierz niskokaloryczne nadzienie: koniec ze smarowaniem naleśników marmoladą i kremem czekoladowym. Zamiast tego wybierz świeże owoce i chudy twaróg wymieszany z jogurtem naturalnym.
Przepisy na dietetyczne naleśniki
Czy naleśniki mogą być dietetyczne? I to jeszcze jak! Zapomnij o tradycyjnym cieście smażonym na wypełnionej tłuszczem patelni. Zamiast tego, sięgnij po nasze sprawdzone przepisy i już dzisiaj rozkoszuj się nowym smakiem w swojej kuchni.
Fit naleśniki z mąki ryżowej
To idealna propozycja dla osób stosujących dietę bezglutenową. Zamiast pszennej, użyj delikatnej mąki ryżowej.
Składniki:
- Ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej, 2 szklanki chudego mleka, ½ szklanki wody gazowanej, 1 jajko, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli, olej do smażenia.
- Nadzienie: 200 g chudego twarogu, pół kubeczka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka miodu.
- Sos malinowy: 200 g malin (świeżych lub mrożonych), ½ szklanki wody.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto umieść w misce i dokładnie wymieszaj przy użyciu miksera lub ręcznej trzepaczki. Fit naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego.
Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem naturalnym i miodem.
Składniki na sos umieść w rondelku, doprowadź do wrzenia i duś przez ok. 5-10 min., aż maliny się rozpadną, a sos zgęstnieje. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić sos odrobiną miodu.
Naleśniki posmaruj nadzieniem twarogowym i zwijaj w rulony. Przed podaniem, polej deser sosem malinowym i udekoruj świeżym listkiem mięty. Smacznego!
Wytrawne i dietetyczne naleśniki gryczane
Ten przepis na fit naleśniki pokochają miłośnicy słonych i pikantnych potraw.
Składniki:
- Ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej, 1 jajko, 1 szklanka chudego mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym – migdałowym lub kokosowym), 1 szklanka wody gazowanej, szczypta soli, olej kokosowy do smażenia.
- Nadzienie: wędzony łosoś w plastrach, ser kozi, zielony ogórek, pomidorki koktajlowe, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Naleśniki smaż kolejno na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym. Jeśli ciasto jest zbyt gęste – dodaj do niego odrobinę mleka i ponownie wymieszaj.
Ciepłe naleśniki nadziewaj pokruszonym serem, plastrami łososia, pokrojonymi w plastry warzywami. Całość dopraw solą i pieprzem, złóż na pół i podaj na stół.
Placki bananowe
To idealny deser dla łasuchów. Niskokaloryczny, lekki i słodziutki – Twoje dzieci go pokochają!
Składniki:
- Ciasto: 1 dojrzały banan, ½ szklanki kaszy manny, 1 jajko, ½ szklanki mleka roślinnego, 1 łyżeczka miodu, suszona żurawina, świeże owoce do dekoracji.
Przygotowanie:
Kaszę mannę zalej mlekiem roślinnym i odstaw na ok. 15 minut aż napęcznieje. Po tym czasie dodaj do kaszy żółtko, a białko ubij na sztywną pianę. Banana rozgnieć widelcem i dodaj do masy, dołóż do całości łyżeczkę miodu i kilka sztuk suszonej żurawiny. Masę wymieszaj łopatką tak, by piana nie opadła. Placki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Nakładaj małe porcje ciasta, bo placuszki lubią się rozpadać w trakcie przewracania. Smaż do zarumienienia i odwróć na drugą stronę. Podawaj ze świeżymi owocami, miodem, jogurtem naturalnym lub posypane cukrem pudrem.
PRZECZYTAJ O: Pyszne i nietuczące? Wypróbuj te ciasteczka owsiane!
Naleśniki to łatwe i naprawdę szybkie do przygotowania danie. Jedni traktują je jako pozycję awaryjną, gdy niewiele zostało w lodówce lub po prostu brakuje czasu na gotowanie. Inni udoskonalają kolejne przepisy i wciąż szukają nowych sposobów na naleśnikowe szaleństwo. Bez względu na to, do której frakcji należysz – zapraszamy Cię dzisiaj do skorzystania z naszych przepisów na dietetyczne naleśniki – zdrowe, praktycznie pozbawione kalorii, pożywne – staną się ulubionym daniem całej Twojej rodziny.