Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Mimo, że grudzień to czas magiczny, dla wielu z nas jest przepełniony stresem oraz dużą ilością pracy. Na twojej liście obowiązków do zrobienia na pewno pojawiło się również przygotowanie pierników. Na pozór robienie świątecznych ciasteczek może wydawać się łatwe, jednak wielu z nas zachodzi w głowę, jak zrobić pierniki, aby nie były twarde i miały przepyszny cynamonowy smak? Mamy dla Was kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka oraz lukier do pierników – w wersji tradycyjnej i wegańskiej. Koniecznie zobaczcie nasze proste i sprawdzone przepisy!
Przepis na tradycyjne pierniki
Składniki:
- 4 szklanki białej mąki pełnoziarnistej lub mąki uniwersalnej
- 3/4 szklanki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki drobno zmielonego, czarnego pieprzu
- 11 łyżek masła
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 3 duże jajka
- 2/3 szklanki organicznej melasy
Sposób przygotowania:
W średniej misce połącz przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, sól, przyprawy i odstaw na bok. Do dużej miski przełóż masło i miksuj aż będzie lekkie i puszyste. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodaj mąkę z dodatkami ze średniej miski. Po wymieszaniu ciasto powinno być łatwe w modelowaniu, o niezbyt lekkiej konsystencji. Następnie podziel je na dwie części i owiń folią, włóż do lodówki na około godzinę. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni, przygotuj blachę i wyłóż pergaminem.
Rozwałkuj ciasto na lekko podsypany mąką blat, następnie wytnij wzory pierników i przełóż na blachę do pieczenia. Piecz około 7–10 minut. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia.
Przepis na lukier do pierników
Składniki:
- 150g cukru pudru
- 1 białko
- 1– 2 łyżki soku z cytryny
- barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
Umieść jajko we wrzątku (na około 5 sekund), a następnie wbij białko do miski. Następnie dodać cukier puder oraz sok z cytryny i utrzyj za pomocą miksera do pożądanej gęstości. Aby zabarwić lukier dodaj barwnik spożywczy w wybranych kolorach.

Przepis na wegańskie pierniki
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 oleju rzepakowego
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połącz w dużej misce do uzyskania plastycznego ciasta. Następnie na blacie oprószonym mąką rozwałkuj ciasto i wykrój za pomocą foremek pierniczki. Rozłóż ciastka na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut.
Przepis na wegański lukier do pierników
Składniki:
- 100g cukru pudru
- 1 białko jajka
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
Sposób przygotowania:
Przesiej cukier puder do miski, następnie dodaj 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodaj wodę. Aby lukier miał inny kolor, możesz go zabarwić wegańskim barwnikiem spożywczym lub sokiem z owoców lub warzyw np. z burakiem, aby uzyskać czerwony kolor.
