ciasto marchewkowe
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA 2021

Zaskocz swoich gości, dzięki tym niebanalnym przepisom na... ciasto z marchewki!

Obchodzimy dziś Dzień Ciasta Marchewkowego

Gabriela Łaskowska 3 lutego 2021 13:27
ciasto marchewkowe
Fot. STOCK ADOBE

Obchodzimy dziś niezwykle... pyszne święto! Pewnie większość z Was regularnie chciałaby celebrować Dzień Ciasta Marchewkowego. W końcu kto nie lubi tego słodkiego smaku i pięknego aromatu, rozchodzącego się po całym mieszkaniu?  

Dziś ten przepyszny smakołyk ma swoje święto. Koniecznie uczcij ten dzień... piekąc ciasto marchewkowe! Jak je przyrządzić? Sprawdź najlepsze przepisy! 

Korzenne ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl. startej marchewki
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. oleju
  • 4 jajka
  • 2 szkl. cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Ubij jajka, mąkę i olej. Do masy dodaj marchewkę, cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, cynamon i sodę. Wymieszaj. Następnie dorzuć orzechy. Masę przelej do blaszki (wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. 

Proste ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 290 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g brązowego cukru
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • 300 g startej marchewki 
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie: 

Wymieszaj olej z cukrem, cukrem wanilinowym i ekstraktem z wanilii. Dodaj jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon, delikatnie mieszając. Na koniec dorzuć marchewkę i orzechy. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem. Piecz przez ok. 30 minut w 170 stopniach. 

Ciasto marchewkowe z kokosem i ananasem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 200 g startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1 łyżeczce sody i cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

Ubij jajka z cukrem, aż otrzymasz puszystą masę. Dodaj cukier oraz olej, wymieszaj składniki. Następnie dorzuć marchewkę, orzechy, ananasa oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj składniki. Do miski dodaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszaj. Ciasto przelej do foremki. Piecz przez godzinę w 150 stopniach. 

Smacznego!  

Wideo

Urszula Dudziak pojawi się w kolejnej edycji The Voice of Poland? Zapytaliśmy!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

AGNIESZKA CEGIELSKA: „»Stary świat nie wróci«, napisałam to dwa lata temu w mojej książce »Naturalnie«, mówi dziennikarka, specjalistka od zdrowego żywienia. PATRYCJA WOY-WOJCIECHOWSKA, fotografka, autorka książek dla dzieci, dziewczyna z wielkiego miasta, zaczęła drugie życie na Mazurach. Jak ono wygląda? PROFESOR KRZYSZTOF SIMON – słynie z ciętego języka i tego, że nie owija w bawełnę. Właśnie został odznaczony medalem 75-lecia misji Jana Karskiego za wkład w walkę z pandemią. A także: Dlaczego robimy z naszej planety wielkie wysypisko śmieci? Czy mogę wpłynąć na los Ziemi, będąc w domu? Czy luksusowe hotele mogą być eko?