Kto jeszcze nie miał okazji zjeść pysznego bajgla na śniadanie, nie wie co stracił. Czas to nadrobić! Bajgle to puszyste bułeczki oponki z dziurką w środku, najpopularniejsze w Nowym Jorku, chociaż wymyślili je krakowscy Żydzi w XVII wieku, którzy przywieźli je do Stanów. Słowo bajgiel pochodzi od beygal i oznacza pierścień oraz bransoletkę. Można jeść je na słodko i słono, w zależności od upodobania. Oto 3 przepisy na doskonałe połączenie smaków w bajglach!

Reklama

Bajgiel z łososiem, awokado i jajkiem

Składniki:

  • 1 bajgiel
  • masło
  • 1 jajko
  • Plastry wędzonego łososia
  • Roszponka
  • Pół awokado
  • Majonez
  • Musztarda
  • Miód
  • Czarnuszka

Bajgiel podgrzej w piekarniku i przekrój na pół. Posmaruj masłem obie części, połóż roszponkę, jajko ugotowane na pół-twardo, plastry łososia oraz awokado. W miseczce przygotuj sos – dwie łyżeczki majonezu, łyżeczka miodu i łyżeczka musztardy. Wszystko wymieszaj i polej sosem łososia, a następnie posyp czarnuszką. Gotowe!

Bajgiel z pieczonym kurczakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • Pieczona w ziołach pierś z kurczaka
  • Sałata masłowa
  • Suszone pomidory
  • Ocet balsamiczny
  • Czerwona cebula
  • Masło
  • Sezam

Bajgiel podgrzej w piekarniku i przekrój na pół. Posmaruj obie części masłem, na dolnej połóż sałatę, pokrojonego w paseczki kurczaka, cebulę pokrojoną w piórka oraz paski suszonych pomidorów. Całość skrop octem balsamicznym i posyp prażonym sezamem. Smacznego!

Bajgiel z karmelizowaną gruszką i mascarpone

Składniki:

  • 1 bajgiel
  • Masło
  • Gruszka
  • Cukier
  • Mascarpone
  • Prosciutto
  • Miód
  • Orzechy włoskie
Reklama

Bajgiel podgrzej w piekarniku i przekrój na pół. Posmaruj mascarpone po obu stronach i połóż prosciutto. Gruszkę pokrój w paski i podsmaż na maśle na patelni, dodając cukier, aby się skarmelizowała. Kiedy będzie miękka, przełóż na bajgla. Polej odrobiną miodu i posyp orzechami włoskimi. Gotowe, smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama