Jedzenie, na ostro 2020
Fot. Adobe Stock
Kuchnia 2020

Dzisiaj Dzień Pikantnych Potraw! Oto najostrzejsze dania świata!

Odważysz się ich spróbować?

Marta Roszewska 16 stycznia 2020 14:15
Jedzenie, na ostro 2020
Fot. Adobe Stock

Pikantne potrawy - jedni kochają, inny nienawidzą. Jednak Dzień Pikantnych Potraw trzeba należycie uczcić! Fani kuchni azjatyckiej czy meksykańskiej z pewnością w tym wypadku znajdą coś dla siebie. Dla tych, którzy chcą podjąć ostre wyzwanie kulinarne, przygotowaliśmy listę najbardziej pikantnych dań świata! Papryczki jalapeno to przy tym pikuś.

Oto najostrzejsze potrawy na świecie!

Suicide chicken wings

Suicide chicken wings
Fot. Pinterest

Ta potrawa to prawdziwy zabójca! Skrzydełka kurczaka nie zostały nazwane "suicide" (z ang. samobójstwo) bez powodu. Danie to najbardziej popularne jest w Stanach Zjednoczonych. Skrzydełka przygotowywane są w sosie tabasco połączonym z płatkami ostrej papryczki oraz pokrojonymi papryczkami chilli. Na sam widok robi się gorąco!

Syczuański hot pot

Hot pot
Fot. Pinterest

Wywodząca się z północnych Chin potrawa hot pot powstała pod pretekstem wspólnego biesiadowania. Syczuańska wersja tej zupy jest niezwykle pikantna! Przygotowywana jest na wywarze z kości wołowych, wieprzowych lub drobiowych, a dodawane jest do niej niemalże wszystko - warzywa, grzyby, ryby, różnego rodzaju owoce morza, wszelakie mięso. Całość jest hojnie przyprawiana chili, a na górze zupa pokryta jest bardzo pikantnym tłuszczem. Na koniec przyprawia się ją pieprzem syczuańskim. Zupa powinna być w ciągłym wrzeniu.

Otak-Otak

Otak-otak
Fot. Pinterest

To potrawa pochodząca z Indonezji i Malezji. Otak-otak to rodzaj  bardzo pikantnych rybnych klopsów, których dodatki zależą od regionu - w Indonezji używa się zwykle tapioki, jajek i mąki sago. W Malezji natomiast kurkumy i trawy cytrynowej. Tak przyrządzoną pastę zawija się w liście bananowca lub kokosu. Przyprawione są oczywiście ogromną ilością chili oraz białego pieprzu!

Spicy tuna rolls

Spicy salmon suchi roll
Fot. Pinterest

Wygląda niewinnie, prawda? W Kalifornii zyskały na popularności przez restaurację Charleston S.C., gdzie potrawę tę rzuca się jako wyzwanie, w którym osoba musi zjeść 10 kawałków. Są tak ekstremalnie pikantne, że tylko nielicznym udaje się wygrać! 

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BOJARSKA-FERENC, CHODAKOWSKA, LEWANDOWSKA, RUBIK, JĘDRZEJCZYK, SKURA… – ich wspaniałe figury, zdrowie, niesamowita energia, kreatywność to efekt wyrzeczeń, restrykcyjnych diet, a może dobrych genów? Nowa gwiazda modelingu KAROLINA PISAREK zdradza, czemu zawdzięcza sukces. Kierowca rajdowy LESZEK KUZAJ – ryzyko to jego specjalność! A także intrygująca historia JOGI oraz skąd się wzięło SPA.