KRÓLEWSKIE ŻYCIE

Co jada królowa Elżbieta II? Znamy tajemnice królewskiego jadłospisu

To jej recepta na długowieczność!

Weronika Kostyra 1 sierpnia 2018 07:25
Królowa Elżbieta II
Fot. East News

W XXI wieku życie najbardziej znanej rodziny królewskiej wciąż budzi ogromne zainteresowanie. Najważniejsza postać, czyli królowa Elżbieta II, jest nadal jej najbardziej tajemniczą członkinią. Wiele szczegółów dotyczących życia królowej jest pilnie strzeżoną tajemnicą. A ona sama jest wzorem klasy i dyskrecji – przez lata panowania nie wywołała żadnego skandalu i nie wyjawia żadnych informacji nie związanych z pełnioną przez nią funkcją. Do tego zadziwia swoim wigorem i długowiecznością. Elżbieta II ma 92 lata, a na tronie zasiada od 66 lat.

Dieta królowej Elżbiety II

Informacje wydostają się z pałacu Buckingham inną drogą. Były królewski szef kuchni Darren McGrady, który gotował dla królowej przez 15 lat, wyjawił ostatnio, o co najczęściej prosi władczyni i co najbardziej lubi. Sekretem jej niezmiennej od lat sylwetki jest regularne jedzenie niewielkich porcji. Elżbieta II je bardzo rozsądnie i nie jest łasuchem, ale nie narzuca sobie wielu ograniczeń. Stara się jedynie unikać makaronu, ziemniaków i czosnku. Za namową księcia Karola wiele produktów w jej diecie pochodzi z upraw organicznych.

Na śniadanie królowa jada zazwyczaj płatki, owsiankę, tost z dżemem pomarańczowym lub od czasu do czasu jajecznicę lub jajka po benedyktyńsku. Po pierwszym posiłku bogatym w węglowodany przez resztę dnia stara się ich unikać. Elżbieta II nie lubi wprowadzać zmian do swojego trybu życia i zazwyczaj jest od lat wierna tym samym potrawom. Na jej lunch składa się zazwyczaj grillowana ryba lub kurczak z warzywami. Królowa bardzo lubi m.in. szpinak, a także świeże sałatki i owoce. Nadworny kucharz zdradził, że Elżbieta je banany w specyficzny sposób: odcina jego końce, przekraja go wzdłuż, po czym kroi na małe plasterki i je widelcem.

Monarchini preferuje dania proste i lekkostrawne, nie lubi za to czosnku, więc kucharz nie dodaje go do potraw. Zgodnie z zaleceniami unika też cebuli i surowego mięsa. Odstępstwem od kuchennych ograniczeń są dwie słabości królowej – słodycze i drinki. Królowa tak bardzo lubi czekoladowy tort biszkoptowy, że zabiera go nawet w swoje podróże po kraju i codziennie zjada jeden cienki kawałek. Nie stroni także od alkoholu – jej ulubionym trunkiem jest gin oraz drinki na jego bazie, takie jak koktajl Dubonnet, a także szampan.

O piątej po południu królowa wypija obowiązkową dla Brytyjczyków herbatę Earl Grey (produkowanej specjalnie dla niej przez markę Twinings), ale bez mleka i cukru. Zazwyczaj jest podawana w towarzystwie ciasteczek lub innych słodkości albo małych kanapek w kształcie ośmiokątów – najczęściej z ogórkiem i tuńczykiem lub jajkiem i majonezem, a czasem także z szynką i musztardą.

Na kolację królowa zazwyczaj wybiera mięso. Jego rodzaj zależy od tego, gdzie obecnie przebywa – mięso zawsze pochodzi z jej posiadłości – w Windsorze najczęściej jest to wołowina, w Sandringham bażant, a w Balmoral łosoś. Czasami monarchini skusi się też na baraninę.

Królowa osobiście zatwierdza menu dla dworu. Ciekawostką jest, że robi to w konkretnym celu – sprawdza, czy potrawy nie są ciężkostrawne i czy nie spowodowałyby niestrawności. Elżbieta II nie chce by nieoczekiwane dolegliwości dopadły ją np. podczas publicznego wystąpienia. 

Królowa Elżbieta II
Fot. Instagram

Królowa Elżbieta II
Fot. Getty Images

Wideo

Poznaj historię miłości Agnieszki Woźniak-Starak i jej męża Piotra!

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Trzy kobiety, które w najnowszym serialu Polsatu „Zawsze warto” połączyło przypadkowe dramatyczne wydarzenie: Weronika Rosati, Katarzyna Zielińska i Julia Wieniawa. Edyta Geppert o pasji śpiewania i życiowych wyborach oraz Dominika Gwit i Wojciech Dunaszewski o tym, co ślub zmienił w ich życiu.