Świąteczny stół
Fot. Adobe.Stock.com
Magiczne Święta

Jakie dania królują na świątecznych stołach w innych krajach Europy?

Zapomnij o pierogach i barszczu z uszkami na Boże Narodzenie 2020!

Xymena Borowiecka 21 października 2020 10:31
Świąteczny stół
Fot. Adobe.Stock.com

W trakcie świąt Bożego Narodzenia 2020 w naszych domach unosi się zapach piernika, zupy grzybowej, bigosu i smażonej ryby. A jakich nie może zabraknąć na świątecznych stołach we Francji, Belgii czy Wielkiej Brytanii? Sprawdźcie, gdzie ukrywa się migdały w ryżu, czym jest christopsomo i kto serwuje dziczyznę w sosie śliwkowym. Zabieramy was w niezwykłą podróż po Europie na Święta 2020!

Austria: Słodkości, ryby i mięso… na zimno!

Do najpopularniejszych wypieków świątecznych należy ciasto z mleka, mąki, soli, masła i miodu z dodatkiem bakalii - tiroler zelten. Według regionalnego przesądu, kto zje kawałek, w nowym roku będzie cieszyć się dobrym zdrowiu. Na świątecznym stole znajdziemy również pieczone migdały, kasztany i grzane wino. Podczas Wigilii 2020 zjemy tutaj karpia lub pieczoną kaczkę. Co ciekawe, na zachodzie Austrii wszystkie potrawy wigilijne serwuje się... na zimno.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Kaczka i kasztany są do kupienia na każdym austriackim jarmarku świątecznym.

Belgia: zmodyfikowana kutia, dziczyzna i homary - dania na święta 2020

Belgowie nie przygotowują potraw postnych. Popularne (choć nie we wszystkich domach) przysmaki to: ostrygi, homary, indyk, dziczyzna w sosie śliwkowym i ciasto drożdżowe z kremem mokka. Po pasterce, na stole pojawia się bouguettes - danie podobne do kutii (bez maku i pszenicy) z kaszą pęczak. W niektórych regionach Belgii popularny jest pasztet marynowany w winie. Podobnie jak w Holandii czy Luksemburgu, czeka na stole także buche de noël - ciasto w kształcie pnia drzewa.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Buche de noël w trzech odsłonach.

Czechy: karp z ziemniakami i tradycyjne ciasteczka na Święta 2020

Podobnie jak w Polsce na wigilijnym stole główną rolę gra karp. Tutaj - zazwyczaj w towarzystwie sałatki ziemniaczanej. Słodki przysmak Czechów to kruche ciasteczka zwane vánoen lub cukrov o przeróżnych kształtach, do kupienia na każdym jarmarku świątecznym 2020.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Takie ciasteczka i ziemniaki zjecie w niemalże każdym czeskim domu.

Finlandia: grog w wersji świątecznej na Boże Narodzenie 2020

W Wigilię na stole znajdą się m.in. pieczone prosię, sałatka śledziowa i ryżowy pudding, do którego wrzuca się migdał. Według tradycji, ten, kto go znajdzie, będzie miał szczęście przez cały nadchodzący rok. Świąteczne dania Finowie popijają grogiem - napojem przyrządzanym z czerwonego wina, ziół, rodzynek i migdałów.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Grog i śledzie to typowo skandynawskie przysmaki. Popularną rybę zjemy także w prawie każdym polskim domu, najczęściej w oleju lub śmietanie.

Francja: na święta gęś i… lody na Boże Narodzenie 2020

Kolacja Le Réveillon, odpowiednik naszej Wigilii składa się z różnych dań w zależności od regionu Francji. W Alzacji serwuje się gęś, gryczane naleśniki polane kwaśną śmietaną zjemy w Bretanii, a w Burgundii popularne są indyk i kasztany. Znane w innych krajach tej części Europy bûche de noël podawane jest tutaj w wersji z... lodami!

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Gęś pieczona jest zazwyczaj w całości, filet lub udko dodaje się często do bulionu warzywnego.

Grecja: christopsomo – ukłon w stronę tradycji

Najważniejszą świąteczną potrawą dla Greków jest christopsomo, czyli chleb Chrystusa. Duży, okrągły bochen pieczywa z orzechami jest ozdobiony odciskiem pieczęci z religijnym symbolem. Tradycyjne świąteczne dania to także pieczone jagnię lub indyk nadziewany kasztanami i ryżem zwany giemisti.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Giemisti i christopsomo to dwie najpopularniejsze potrawy greckiej kuchni świątecznej.

Norwegia: ryby na wiele sposobów, purée z brukwi i... ciasto z flagami!

Ciekawą i niespotykaną u nas przystawką jest kålrotstappe, czyli purée z brukwi. Drugi, niemniej ważny element norweskiego świątecznego stołu jest lutefisk, czyli solona gotowana ryba, którą zmiękcza się wcześniej na kilka dni w wodzie i ługu sodowym. Na słodko zjemy kransekake - ciasto migdałowe w kształcie pierścienia, które składa się z 18 warstw. Warstwy układane są po kolei od największej do najmniejszej i tworzą stożek. Zwykle ozdobione miniaturowymi norweskimi flagami.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Od lewej: lutefisk, kransekake i kålrotstappe.

Słowacja: Wigilia 2020 na słodko!

Chociaż wieczerza wigilijna na Słowacji składa się, tak jak w Polsce, z 12 dań, są to najczęściej potrawy słodkie - głównie ciasta i owoce. Do tradycyjnych, wytrawnych dań należą: zupa grzybowa, kapuśniak, sałatka ziemniaczana, opłatki z miodem i haluszki, czyli drobne kluseczki z ciasta ziemniaczano-mącznego z makiem i bryndzą.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Tradycyjne słowackie haluszki i zupa grzybowa.

Wielka Brytania: pudding i indyk w każdym domu

Najważniejszym świątecznym posiłkiem, zamiast Wigilii 2020, jest bożonarodzeniowy obiad, serwowany około 17:00. Na stole króluje indyk z nadzieniem z pieczonych kasztanów oraz tradycyjny, znany za sprawą Opowieści Wigilijnej - christmas pudding. 

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Na słodko zjemy również mince pies - babeczki wypełnione farszem z suszonych jabłek, rodzynek i innych owoców, alkoholu i przypraw - cynamonu, kardamonu i imbiru.

Węgry: tradycyjnie od pokoleń

Na Węgrzech, tradycyjną potrawą wigilijną jest zupa rybna. Nie może również zabraknąć smażonej kapusty i karpia. W niektórych regionach piecze się także całego prosiaka. Wokół rożna, gromadzi się wówczas cała lokalna społeczność, by razem świętować Boże Narodzenie. 

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Maciej Musiał zadzwonił do Dagmary Kaźmierskiej z przeprosinami. Wcześniej zamieścił w sieci niestosowny komentarz

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

FILIP CHAJZER w poruszającej rozmowie wyznaje: „Szukam swojego szczęścia w miłości, w życiu, na świecie…”. GOŁDA TENCER: „Ludzie młodzi nie znają historii. Patrzą do przodu (…). A ja robię wszystko, by ocalić pamięć”, mówi. JAN HOLOUBEK i KASPER BAJON: reżyser i scenarzysta. Czego nie nakręcą, staje się hitem. A jak wyglądają ich relacje poza planem filmowym? MONIKA MILLER od lat zmaga się z depresją i chorobą dwubiegunową, ale teraz za sprawą miłości pierwszy raz w życiu jest szczęśliwa.