Lato to idealna pora roku na gotowanie sezonowych potraw. Przyroda budzi się do życia, a matka natura daje nam to, co najlepsze. Soczyste owoce, wytrawne, dojrzałe warzywa, które można wkomponować w wiele doskonałych potraw aż kuszą zapachami i intensywnymi kolorami. Warto wykorzystać ten czas, aby latem urozmaicić swoją dietę i zróżnicować menu, serwując swojemu organizmowi moc witamin, minerałów i składników odżywczych! Mamy dla Was dziesięć potraw, których latem 2021 nie powinno zabraknąć w Waszym jadłospisie.
Sałatka z granatem i krewetkami
To najprostsza wersja super bowl, jaką można sobie wymarzyć. Latem 2021 wykorzystaj do niej świeże warzywa, takie jak sałata, rukola, świeży ogórek i pomidory koktajlowe. Do tego dania koniecznie dodaj przysmażone przez dosłownie kilka minut na maśle krewetki oraz granat, który nada całemu daniu kwaskowości i słodyczy. Polecamy podawać z odrobiną pokruszonego koziego serca! Moc witamin zamknięta w jednym daniu!
Krucha tarta z szalotką i żółtym serem
Tarty to idealne dania na każdą porę roku, jednak do tej koniecznie wykorzystajcie sezonową szalotkę, która tak jak teraz smakuje jedynie w porze letniej. Słodko ostra cebulka podsmażona na maśle wraz z grzybami, zapieczona z dużą ilością żółtego serca, to nie danie pozbawione kalorii.. ale tak doskonałe, że można delektować się nim bez końca. Z talerz znika w kilka chwil!
Spaghetti z cukinii
Lato to sezon na cukinię w każdej postaci. Można robić z niej dżemy, ciasta, dodawać do sosów i zapiekać z dodatkami. My proponujemy jednak zrobić własny makaron z cukinii, który będzie o niebo zdrowszy od tego pełnego glutenu. Makaronową cukinię wystarczy jedynie podgotować przez kilka minut we wrzątku, by następnie dodać do niej ulubione składniki. Doskonale pasować będzie oliwa z oliwek, czosnek, pomidorki koktajlowe i kawałki prosciutto.
Carbonara szparagowa
To już ostatni moment, aby nacieszyć się cudownymi, delikatnymi szparagami. W połączeniu z ugotowanym al dente makaronem spaghetti, delikatnym sosem maślano śmietanowym oraz kawałkami kurczaka, danie to pozwala zaspokoić nawet największy apetyt.
Chłodnik z botwinki
Dla wielu osób jedyna zupa jaka jest do zaakceptowania w lato, to chłodnik. Zupa na zimno, przygotowana najczęściej na jogurcie z sezonowej botwinki, z dodatkiem gotowanego jajka, szczypiorku, rzodkiewki i koperku to doskonałe orzeźwienie w gorący dzień. Zupa jest też bardzo sycąca, a na dodatek ma przepiękny kolor, który cudownie wygląda na instagramowych zdjęciach.
Zupa kurkowa
Jeśli lubicie grzybobranie, to najwyższy czas wybrać się do lasu na kurki. To idealny przedsmak jesiennego zbierania grzybów. Kurki wspaniale smakują w połączeniu z masłem i śmietaną oraz przyprażoną cebulką, a jeśli dodać je do bulionu, stworzą doskonałą, aromatyczną i sycącą sezonową zupę! Spróbujcie też do tego grzanek z cheddarem! Magia na talerzu!
Risotto ze szparagami
Chcąc poczuć odrobinę Włoch i jednocześnie dalej korzystać z sezonowych warzyw, polecamy spróbować risotto, które zamiast tradycyjnych grzybów, cudownie smakuje w połączniu z blanszowanymi na maśle szparagami. Do tego jeszcze parmezan i prażone orzechy!
Ziemniaczane casserole z pomidorami
Młode ziemniaki warto wykorzystać do klasycznej hiszpańskiej zapiekanki. Pokrojone w plastry, wystarczy wyłożyć w żaroodpornym naczyniu i każdy z nich przekładać pomidorami oraz mięsem mielonym. Do tego koniecznie sos beshamel, który sprawi, że danie będzie soczyste i delikatne.
Leczo z papryką, cukinią i pomidorami
To danie, które zawiera w sobie wszystkie sezonowe warzywa. Wykorzystaj do niego żółtą, czerwoną i zieloną paprykę. Dzięki nim będzie słodkie i kolorowe. Pokrój także cukinię oraz cebulę, a wszystko duś w sosie ze świeżych pomidorów! Nie zapomnij dodać wędzonej papryki do smaku, która jeszcze bardziej podkręcić ten wyrazisty smak.
Łosoś w marynacie z miodu
Delikatne mięso z łososia cudownie smakuje, jeśli dzień wcześniej zamarynuje się je w miodzie, połączonym z oliwą, przyprawami i musztardą. Do ryby koniecznie dodaj młode ziemniaki z koperkiem oraz sałatkę z sezonowych warzyw. To idealny obiad na upalny dzień, który dostarczy Ci mnóstwa witamin i składników odżywczych.