10 najmodniejszych potraw na lato 2020
Fot. Adobe Stock
KUCHNIA NA LATO 2020

10 najmodniejszych potraw na lato 2020!

Dostarcz swojemu organizmowi witamin i cennych składników!

Aleksandra Frankowska 1 sierpnia 2020 12:29
10 najmodniejszych potraw na lato 2020
Fot. Adobe Stock

Lato to idealna pora roku na gotowanie sezonowych potraw. Przyroda budzi się do życia, a matka natura daje nam to, co najlepsze. Soczyste owoce, wytrawne, dojrzałe warzywa, które można wkomponować w wiele doskonałych potraw aż kuszą zapachami i intensywnymi kolorami. Warto wykorzystać ten czas, aby latem urozmaicić swoją dietę i zróżnicować menu, serwując swojemu organizmowi moc witamin, minerałów i składników odżywczych! Mamy dla Was dziesięć potraw, których latem 2020 nie powinno zabraknąć w Waszym jadłospisie.

Sałatka z granatem i krewetkami

To najprostsza wersja super bowl, jaką można sobie wymarzyć. Latem 2020 wykorzystaj do niej świeże warzywa, takie jak sałata, rukola, świeży ogórek i pomidory koktajlowe. Do tego dania koniecznie dodaj przysmażone przez dosłownie kilka minut na maśle krewetki oraz granat, który nada całemu daniu kwaskowości i słodyczy. Polecamy podawać z odrobiną pokruszonego koziego serca! Moc witamin zamknięta w jednym daniu!

Salatka z granatem i krewetkami 2020
Fot. Adobe Stock

Krucha tarta z szalotką i żółtym serem

Tarty to idealne dania na każdą porę roku, jednak do tej koniecznie wykorzystajcie sezonową szalotkę, która tak jak teraz smakuje jedynie w porze letniej. Słodko ostra cebulka podsmażona na maśle wraz z grzybami, zapieczona z dużą ilością żółtego serca, to nie danie pozbawione kalorii.. ale tak doskonałe, że można delektować się nim bez końca. Z talerz znika w kilka chwil!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🦢 Wytrawnych przepisów na blogu nigdy nie za wiele, szczególnie teraz, gdy przed nami więcej cieplejszych wieczorów 💫Krucha tarta to wielokrotnie przeze mnie sprawdzony sposób na jedzenie na świeżym powietrzu. Po pierwsze dlatego, że nie musi być ciepła, by smakowała a po drugie, można ją zdecydowanie szybciej upiec i poczekać na odpowiedni moment. W naszym przypadku był to zachód słońca na ulubionej plaży orłowskiej. Jeśli planujecie upiec tę tartę, to pamiętajcie do ciasta dodać garść ulubionych ziół (ja dodałam suszony czosnek niedźwiedzi ale polecam Wam oregano lub tymianek) 🌱Cały przepis już na blogu🍽 #summerevening #simplerecipes #lifeandthyme #picnictime

Post udostępniony przez Zofia Cudny (@makecookingeasier_pl)

Spaghetti z cukinii

Lato to sezon na cukinię w każdej postaci. Można robić z niej dżemy, ciasta, dodawać do sosów i zapiekać z dodatkami. My proponujemy jednak zrobić własny makaron z cukinii, który będzie o niebo zdrowszy od tego pełnego glutenu. Makaronową cukinię wystarczy jedynie podgotować przez kilka minut we wrzątku, by następnie dodać do niej ulubione składniki. Doskonale pasować będzie oliwa z oliwek, czosnek, pomidorki koktajlowe i kawałki prosciutto.

Spaghetti z cukini 2020
Fot. Adobe Stock

Carbonara szparagowa

To już ostatni moment, aby nacieszyć się cudownymi, delikatnymi szparagami. W połączeniu z ugotowanym al dente makaronem spaghetti, delikatnym sosem maślano śmietanowym oraz kawałkami kurczaka, danie to pozwala zaspokoić nawet największy apetyt.

Chłodnik z botwinki

Dla wielu osób jedyna zupa jaka jest do zaakceptowania w lato, to chłodnik. Zupa na zimno, przygotowana najczęściej na jogurcie z sezonowej botwinki, z dodatkiem gotowanego jajka, szczypiorku, rzodkiewki i koperku to doskonałe orzeźwienie w gorący dzień. Zupa jest też bardzo sycąca, a na dodatek ma przepiękny kolor, który cudownie wygląda na instagramowych zdjęciach.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

W lipcu stragany wręcz uginają się pod ciężarem pysznych, młodych, letnich warzyw. Uwielbiam te kolory i smaki, uwielbiam ciepłe wieczory i ten chłodnik z botwinki. Orzeźwia, syci, dodaje energii, przywołuje na myśl najlepsze wakacje spędzane na wsi... ale się rozmarzyłam🙈 ALE RĘKA DO GÓRY, KTO KOCHA CHŁODNIKI TAK JAK JA? . Przepis poniżej, a link do strony z przepisem w BIO❤️ . NAJLEPSZY CHŁODNIK Z BOTWINKI . SKŁADNIKI: 500 ml jogurtu 500 ml maślanki (możesz też użyć kefiru) 4 jajka ugotowane na twardo 2 pęczki botwinki 2 długie ogórki pęczek rzodkiewki łyżeczka soku z cytryny ząbek czosnku mała cebula 1/2 pęczka koperku sól, pieprz . PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek posiekaj. Jajka ugotuj. Buraczki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, łodygi posiekaj. Na maśle przysmaż cebulę i czosnek, dodaj botwinkę. Smaż przez 5–10 minut, po usmażeniu ostudź. Rzodkiewki pokrój w półplasterki, ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach (środki pełne pestek nie będą Ci potrzebne), koperek posiekaj. W misce wymieszaj jogurt, maślankę, dodaj ostudzoną botwinkę, koperek, ogórki, rzodkiewkę. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj mocno schłodzony z połówkami jajek i grzankami. . . . #chlodnik #chłodnik #botwinka #buraki #zupanaupal #upal #letniobiad #szybki obiad #szybkazupa #prostyobiad #prostazupa

Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach)

Zupa kurkowa

Jeśli lubicie grzybobranie, to najwyższy czas wybrać się do lasu na kurki. To idealny przedsmak jesiennego zbierania grzybów. Kurki wspaniale smakują w połączeniu z masłem i śmietaną oraz przyprażoną cebulką, a jeśli dodać je do bulionu, stworzą doskonałą, aromatyczną i sycącą sezonową zupę! Spróbujcie też do tego grzanek z cheddarem! Magia na talerzu!

Risotto ze szparagami

Chcąc poczuć odrobinę Włoch i jednocześnie dalej korzystać z sezonowych warzyw, polecamy spróbować risotto, które zamiast tradycyjnych grzybów, cudownie smakuje w połączniu z blanszowanymi na maśle szparagami. Do tego jeszcze parmezan i prażone orzechy!

Risotto ze szparagami 2020
Fot. Adobe Stock

Ziemniaczane casserole z pomidorami

Młode ziemniaki warto wykorzystać do klasycznej hiszpańskiej zapiekanki. Pokrojone w plastry, wystarczy wyłożyć w żaroodpornym naczyniu i każdy z nich przekładać pomidorami oraz mięsem mielonym. Do tego koniecznie sos beshamel, który sprawi, że danie będzie soczyste i delikatne.

Leczo z papryką, cukinią i pomidorami

To danie, które zawiera w sobie wszystkie sezonowe warzywa. Wykorzystaj do niego żółtą, czerwoną i zieloną paprykę. Dzięki nim będzie słodkie i kolorowe. Pokrój także cukinię oraz cebulę, a wszystko duś w sosie ze świeżych pomidorów! Nie zapomnij dodać wędzonej papryki do smaku, która jeszcze bardziej podkręcić ten wyrazisty smak.

Przepis na leczo 2020
Fot. Adobe Stock

Łosoś w marynacie z miodu

Delikatne mięso z łososia cudownie smakuje, jeśli dzień wcześniej zamarynuje się je w miodzie, połączonym z oliwą, przyprawami i musztardą. Do ryby koniecznie dodaj młode ziemniaki z koperkiem oraz sałatkę z sezonowych warzyw. To idealny obiad na upalny dzień, który dostarczy Ci mnóstwa witamin i składników odżywczych.

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BARBARA KURDEJ-SZATAN wyznaje: „Zasuwając intensywnie, oczekiwałam, że gdy wrócę do domu, będę mogła się zrelaksować. Tymczasem były awantury…”. GREG i RAFAŁ COLLINS – od happy endu do tragedii był tylko krok. W VIVIE! na Lato w cyklu Ona o Niej – KRYSTYNA CIERNIAK-MORGENSTERN o ELŻBIECIE CZYŻEWSKIEJ: „Szamotała się psychicznie. Z jednej strony niedawno poślubiony mąż, a z drugiej Polska…”. W cyklu Sztuka gotowania – HANNA LIS. Czy spełni swoje „kulinarne” marzenie i wybierze się do Peru? W Podróżach z Historią: tajemnice KASZUB.