Konrad Szczęsny 30 października 2016 16:30
1/7
Hanna Lis, Viva! 2013
Copyright @Marlena Bielińska/MOVE
1/7

Hanna Lis po udziale w „Azja Express” przeżywa renesans kariery telewizyjnej. Jej nowy program „Bez Planu”, emitowany w TVN Style, cieszy się coraz większą popularnością. Zobaczcie, jakie zakątki świat w nim odwiedza!

 

Hanna Lis i Łukasz Jemioł co prawda odpadli z „Azja Express” w ósmym odcinku z powodu problemów zdrowotnych projektanta, jednak program zdecydowanie pomógł im w karierze. Nie brakuje głosów, że byli jedną z najbardziej naturalnych par, bawili widzów i udowodnili, że mają do siebie dystans. Internautki nie mają wątpliwości: –Tutaj pani Hania nie udawał, w takich warunkach, w jakich byli, nie da się grać kogoś innego niż się jest. Pani Haniu jest pani super babeczką! – skomentowała na naszym Facebooku Pani Magdalena.

 

Okazuje się, że także program, który od września Hanna Lis prowadzi w TVN Style podbił serca widzów. „Bez Planu” jest liderem oglądalności wśród programów tego typu w paśmie, w którym jest nadawany.

 

W naszej galerii możecie zobaczyć ekskluzywne zdjęcia z planu. Jakie zakątki świata odwiedza dziennikarka?

 

Polecamy też: Co łączy Hannę Lis i Łukasza Jemioła? Uczucie, które wzmocniło "Azja Express"!

 

 

 

2/7
Hanna Lis, Bez Planu, TVN Style
Copyright @Materiały prasowe / TVN Style
2/7

W programie „Bez Planu” Hanna Lis przybliża widzom kuchnię oraz kulturę krajów, które odwiedza. Założeniem formatu jest to, by miejsca, w których bywa, były oddalone od turystycznego centrum danego kraju. Stąd jej wizyty w małych i urokliwych restauracjach i jadłodajniach, które nie znajdują się w żadnym przewodniku turystycznym. Dziennikarka ma za zadanie nie tylko kosztować przygotowywanych z regionalnych produktów potraw, lecz także dowiedzieć się od mistrzów kuchni, jak je przyrządzić. Zdobycie rodzinnych i sekretnych receptur to często nie lada wyczyn! Jakie miejsca odwiedza Hanna Lis?

 

Polecamy też: Hanna Lis: "Po powrocie z Azji z Łukaszem wpadliśmy w psychiczny dołek. Nikt nie był w stanie zrozumieć naszej tęsknoty"

3/7
Hanna Lis, Bez Planu, TVN Style
Copyright @Materiały prasowe / TVN Style
3/7

W pierwszym odcinku programu Hanna Lis wyruszyła na... Mykonos! W tym roku był to niezwykle popularny kierunek turystyczny wśród osobistości show-biznesowych oraz sportowców. To tam wypoczywali m.in. Robert Lewandowski z żoną Anną, Joanna Przetakiewicz czy Dawid Woliński.

 

Hanna Lis rozmawiała w nim z właścicielami restauracji, którzy zrealizowali jeden z najbardziej popularnych ostatnio wśród mieszczan scenariuszy: porzucili pracę w korporacjach, by zająć się swoją pasją - gotowaniem. Miała również okazję przybliżyć widzom sylwetkę niezwykłego rzeźnika, który w swoim sklepie organizuje znane na całą wyspę imprezy. Mykonos słynie też ze swej tolerancji i otwartości - lokalny klub drag queen przyciąga setki fanów z całego świata. Wiele osób twierdzi zresztą, że ta grecka wyspa jest mekką dla gejów. Hanna Lis nie mogła nie skorzystać z okazji i rozmawiała z artystami i podglądała kulisy niezwykłego show. Widzowie w premierowym odcinku zobaczyć mogli działającą nieprzerwanie od kilkuset lat piekarnię, dowiedzieli się, czym jest święto Panigiri i dlaczego na pewnej greckiej farmie puszcza się muzykę klasyczną... winogronom. Nie zabrakło oczywiście wspaniałego greckiego jedzenia, zaś prowadząca skusiła się nawet na ...barani mózg z grilla!

 

Polecamy też: "To nie była zabawa w biednych. W tym programie nie było żadnej ściemy". Hanna Lis odpowiada na krytykę "Azja Express"

 

4/7
Hanna Lis, Bez Planu, TVN Style
Copyright @Materiały prasowe / TVN Style
4/7

Hanna Lis w drugim odcinku wybrała się do jednego ze swoich ulubionych krajów, czyli Portugalii. Tam na północy odwiedziła niezwykle urokliwe miasto - Porto. Co w nim robiła?

 

Prowadząca odkryła przed widzami sekret słynnej na całym świecie restauracji Casa de Alexia. Poznała również historię najsławniejszej, ale i najbardziej tuczącej kanapki Porto – Francesinii. Dowiedziała się także, czym jest „Biffana” i uszłyszała przeprosiny za… Euro! Hanna Lis zaglądała też do ponad stuletniej księgarni, w której J.K. Rowling zaczęła pisać „Harrego Pottera”, i z której zaczerpnęła inspirację do stworzenia szkoły magii i czarodziejstwa – Hogwartu.
W tak romantycznym mieście nie mogło obejść się bez randki! Hania spotkała się z szefem kuchni, znanym z portugalskiego „Masterchefa”, Rui Paulą, który specjalnie dla niej przygotował słynne omułki.
Z kolei dawny przyjaciel, Miguel, zabrał prezenterkę do słynnego bistro z serami, w którym razem kosztowali bardzo oryginalnych owoców morza, percebes, czyli… wąsonogów.

Na koniec razem z kamerą Hanna Lis odwiedziła najstarszą restaurację w centrum Porto, gdzie znany bloger namówił ją do zjedzenia flaków.

 

Polecamy też: Była obiektem ataków hejterów, ale się podniosła. Zupełnie nowe życie Hanny Lis

 

5/7
Hanna Lis, Bez Planu, TVN Style
Copyright @Materiały prasowe / TVN Style
5/7

Włochy to miejsce, które jest Hannie Lis szczególnie bliskie. Prezenterka płynnie posługuje się tym językiem i ma w tym zakątku Europy wielu znajomych. Razem z ekipą programu odwiedziła pewne włoskie miasteczko, które w jej sercu zajmuje wyjątkowe miejsce.


Pulia słynie z określenia „Cucina povera”, czyli "biedna kuchnia". Czy słusznie? Nie da się ukryć, że jest to jeden z uboższych rejonów Włoch, położony na południu kraju. W przypadku tego europejskiego państwa dużo mówi się zresztą o przepaści, jaka dzieli północ i południe. To miejsce, w które turyści rzadko rzadko się zapuszczają, choć ma do zaoferowania naprawdę wiele. Hanna Lis odwiedziła piekarnię, w której smakowała najlepszą w całych Włoszech foccacię. Zawitała również do restauracji, w której serwowana była surowa ryba i zajrzała na lokalny targ.

 

Razem z prowadzącą widzowie odwiedzili gospodarstwo agroturystyczne, w którym wytwarza się najpopularniejszy włoski ser, mozzarellę. Zobaczyli również drzewa oliwne, które mimo swoich dwóch tysięcy lat nadal owocują, a Hanna Lis stąpała po ziemi, po której chodził sam święty Piotr! Przyglądała się produkcji przysmaku i towaru eksportowego Włoch, czyli najlepszego na świecie makaronu. Zawitała również do cukierni, w której poznała przepis na... udane małżeństwo! Poznała też śmiałka, który łowi ośmiornice własnymi rękoma. Na koniec zwiedziła Trulle, miejscowość w której stoją charakterystyczne, jedyne w swoim rodzaju, budynki z kamienia. 

 

Polecamy też: „Cokolwiek bym zrobiła, zawsze ktoś będzie niezadowolony”. Hanna Lis o walce z hejtem w nowej "Urodzie Życia"

6/7
Hanna Lis, Bez Planu, TVN Style
Copyright @Materiały prasowe / TVN Style
6/7

Czwarty przystanek w podróży kulinarnej Hanny Lis stanowiła Rumunia. To niezwykły kraj, który wciąż pozostaje dla wielu osób tajemnicą. Pokutuje mit, że jest biedny, zaniedbany i niezbyt przyjazdy turystom. Nic bardziej mylnego - to właśnie starała się udowodnić prezenterka, która odwiedziła stolicę państwa.

 

To postkomunistyczne miasto zaskoczyć może wielu niedowiarków nie tylko bogactwem smaków, różnorodnością, ale i podobieństwem do naszej polskiej kuchni. Pierwszym miejscem, w jakim pojawiła się Hanna Lis, była kultowa restauracja serwująca numerowane golonki, które mają własne pocztówki! Oprócz golonki prowadząca kosztowała słynny deser, nazywany papanasi.

 

Kolejnym miejscem na mapie Bukaresztu, w którym pojawiła się Hanna Lis, był Hanu'lui Manuc, który zbudowano w 1806 roku. Odkryła tam rumuński przysmak, czyli... mamałygę!

 

Prezenterka spotkała się również z rumuńską blogerką kulinarną, Cristiną Mazilu, która przygotowała na potrzeby programu coś naprawdę specjalnego. Nie był to jednak tradycyjny rumuński przysmak a nowoczesny obiad z truflami w roli głównej! W tym odcinku przyszedł czas na kulinarny rewanż, zatem Hanna Lis zakasała rękawy i ugotowała najpopularniejsze polskie danie. I przy okazji dowiedziała się, że nasza „mizeria" to niekoniecznie ładne słowo...

 

Hanna spotkała się także z uczestnikami rumuńskiej edycji programu „MasterChef”, którzy zaskoczyli ją odważnym mieszaniem tradycyjnych dań z kuchnią molekularną. Hanna Lis dowiedziała się również, jak smakują bajgle w rumuńskim wydaniu.

 

Na koniec razem z prowadzącą widzowie udali się do Jaristei, miejsca, które powstało na przekór PRL-owskiej nudzie i monotonii. To nie tylko restauracja, to niemal prawdziwe widowisko teatralne, miejsce zatrzymane w czasie.

 

Polecamy też: Hanna Lis: "Po powrocie z Azji z Łukaszem wpadliśmy w psychiczny dołek. Nikt nie był w stanie zrozumieć naszej tęsknoty"

7/7
Hanna Lis, Viva! sierpień 2013
Copyright @Marlena Bielińska/Move
7/7

Tak Hanna Lis pozowała w sesji dla „Vivy!” w Toskanii w 2013 r. Włochy to jedno z ulubionych miejsc prezenterki, podobnie jak Portugalia. Jakie inne kraje odwiedzi jeszcze dziennikarka w swoim nowym programie „Bez Planu”? Z pewnością będzie to... Szwecja!

 

Polecamy też: Była obiektem ataków hejterów, ale się podniosła. Zupełnie nowe życie Hanny Lis

 

 

 

 

Wideo

Zobaczcie 12 najgorętszych trendów na wiosnę 2020!

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MARYLA RODOWICZ mówi, że nie potrafiłaby być z kimś „bez zakochania”, i wspomina wszystkie swoje miłości. Laureat 8. edycji „Top Model”, DAWID WOSKANIAN, o życiu z zespołem Tourette’a, karierze i o tym, jak sobie radzi ze społecznym ostracyzmem. Jedyny taki wywiad: PAWEŁ DELĄG versus PAWEŁ DELĄG. JENNIFER ANISTON i BRAD PITT – czy miłość po 16 latach od rozstania jest w ogóle możliwa?