Przekąski na plażę
Fot. Adobe Stock
O tym się mówi!

Lato 2021! Idealne przekąski, które zabierzesz na plażę, czy nad jezioro!

Smaczne, zdrowe i wyjątkowe!

Aleksandra Frankowska 19 czerwca 2021 13:27
Przekąski na plażę
Fot. Adobe Stock

Lato zaczęło się pełną parą! Czas spędzać weekendy na plaży lub nad jeziorem, jeżeli tylko mamy taką możliwość. Prócz wylegiwania się w słońcu, warto zabrać ze sobą coś pysznego - proponujemy smaczne przekąski, które zaspokoją głód, będą lekkie i sycące. Oto kilka propozycji!

Czytaj też: Będzie gorąco! Oto przepisy na najlepsze orzeźwiające napoje!

Lemoniada na orzeźwienie

Zabierz ją w szklanej butelce, lub schłodzoną w termosie. Ten orzeźwiający napój pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci. Do jej przyrządzenia będziesz potrzebowała:

●    kilka gałązek świeżej mięty,
●    1 cytrynę,
●    3 limonki,
●    4 łyżki brązowego cukru,
●    1 litr wody niegazowanej,
●    kostki lodu

Do dzbanka wlej wodę i dodaj brązowy cukier. Wrzuć listki mięty (wcześniej delikatnie zmiażdż je drewnianym tłuczkiem, by puściły sok) i ćwiartki limonki. Cytrynę pokrój na plasterki i dodaj do napoju. Lemoniadę rozlej do szklanek, udekoruj świeżą miętą i kostkami lodu.

CAKE POPS

Czyli ciasto na patyku! Te słodkie przekąski na przyjęcie wzbudzą zachwyt wszystkich znajomych! Co ciekawe, wcale nie musisz ich piec! Za bazę mogą posłużyć Ci kawałki pokruszonej babki lub innego ciasta (ok. 200 g placka jogurtowego lub czekoladowego) – spokojnie możesz przygotować je dzień wcześniej.

Oprócz tego będą Ci potrzebne:

●    120 g serka mascarpone,
●    80 g kremu orzechowego (może być Nutella) lub masła orzechowego,
●    1 łyżka oleju,
●    cukrowe posypki,
●    tabliczka czekolady lub czekoladowa polewa

Pokruszone ciasto wymieszaj z serkiem i Nutellą, a następnie zawiń w folię aluminiową i umieć na kwadrans w zamrażarce. Następnie formuj z ciasta niewielkie kulki (roluj je w dłoniach) i układaj na talerzu. Umieść kulki na kolejny kwadrans w zamrażarce. Teraz możesz przygotować polewę – tabliczkę czekolady i olej podgrzej w kąpieli wodnej (możesz też użyć gotowej polewy do podgrzania). Kulki wyjmij z lodówki, nabij na patyczki i obtocz w polewie. Udekoruj posypką i wbij w styropian. Spektakularna, słodka przekąska gotowa!

Domowy hummus i warzywa

Na jego punkcie oszaleli nie tylko wegetarianie, ale i zatwardziali mięsożercy. Jego głęboki, orzechowy smak szturmem zdobywa podniebienia małych i dużych łasuchów. Mowa oczywiście o hummusie. Szukasz pożywnej i szybkiej przekąski nad jezioro? Zamiast decydować się na hummus z marketu, wykonaj go sama!

Składniki:

●    1 szklanka suchej ciecierzycy (nie używaj ciecierzycy z puszki, inaczej hummus będzie miał grudki),
●    1 szklanka pasty tahini (koniecznie jasnej),
●    ⅓ szklanki wody,
●    3 łyżki soku z cytryny,
●    3 ząbki czosnku,
●    2 łyżeczki sody oczyszczonej,
●    sól,
●    do posypania: oliwa z oliwek, posiekana pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe albo zatar

Ciecierzycę z łyżeczką sody zamocz w wodzie i pozostaw na noc. Kolejnego dnia opłucz i odcedź ziarna. Ponownie zalej je wodą i gotuj do miękkości – przez ok. 40 min. Ugotowaną cieciorkę odcedź i zblenduj na gładki krem. Dodaj tahinę, sól, sok z cytryny, czosnek i ponownie zblenduj. Do powstałej masy dolewaj powoli wodę (dobrze, jeśli woda jest bardzo zimna – możesz wcześniej schłodzić ją w lodówce) i dalej ucieraj przez ok. 2-3 minuty. Przełóż hummus do miseczki i posyp ulubionymi dodatkami.

Melon w szynce parmeńskiej

Przekąski na imprezę, których przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut? Proszę bardzo! Melon w szynce parmeńskiej to przykład doskonałej przystawki, która nie tylko smakuje, ale też wygląda znakomicie.

Składniki:

●    1 dojrzały melon (może być miodowy),
●    szynka parmeńska w plastrach,
●    kapary,
●    sos: oliwa, ocet balsamiczny, ząbek czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz

Melona umyj, obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój owoc w łódeczki i każdą owiń plastrem szynki. Przygotuj sos – oliwę wymieszaj z octem, dodaj zioła i przyprawy.  Kawałki melona ułóż na talerzu, polej sosem i posyp kaparami. Wszystko schowaj do pojemnika termicznego i gotowe!

Letnia sałatka z gruszką, orzechami i serem blue

Gruszka, orzechy i ser pleśniowy? Ta sałatka zaskoczy nawet wytrawnych smakoszy! Jej zaletą jest to, że wykonasz ją po prostu ekspresowo.

Składniki:

●    Gotowy mix sałat,
●    ser blue,
●    orzechy włoskie,
●    2 gruszki,
●    sos: oliwa, musztarda Dijon, woda niegazowana, sok z cytryny, miód, sól, pieprz

Sałatę umyj i umieść w misce, gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki, dodaj do sałaty. Ser rozdrobnij w palcach i posyp nim sałatę. Orzechy posiekaj i dodaj do półmiska. Przygotuj sos – 2 łyżki wody zmieszaj z 1,5 łyżeczki musztardy, dodaj odrobinę oliwy i całość wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i łyżeczkę miodu, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Sałatkę polej sosem bezpośrednio przed podaniem. Pamietaj o papierowych talerzykach i sztućcach!

Tarta z boczkiem i szparagami

Spokojnie, możesz ją zjeść na zimno, a i tak będzie doskonała! W takiej roli znakomicie odnajdą się słone tarty. Ta z boczkiem i szparagami po prostu nie ma sobie równych!

Składniki

Ciasto:

●    210 g mąki,
●    100 g masła,
●    1 jajko,
●    szczypta soli.

Farsz:

●    Pół pęczka szparagów,
●    czerwona cebula,
●    100 g boczku,
●    200 ml mleka,
●    3 jajka,
●    200 g serka topionego śmietankowego,
●    1 łyżka masła,
●    1 łyżka musztardy dijon

Z podanych składników zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Przygotuj farsz – cebulę razem z boczkiem podsmaż na maśle. Jajka, musztardę, mleko i serek topiony zmieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wyłóż na blachę i nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 1800 C przez 10 minut. Na spodzie ułóż cebulę z boczkiem i szparagi. Całość zalej kremową masą. Wstaw ponownie do piekarnika na 30 minut. 

Wideo

Piękni, szczęśliwi, zakochani. Tak Karol i Małgorzata Strasburgerowie pozowali w sesji dla VIVY!  

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

NATALIA KUKULSKA Z CÓRKĄ ANNĄ: Wzruszająca rozmowa o tym, jak być matką, kiedy samej się jej nie miało. JUSTYNA I JAKUB PRZYGOŃSCY: Motocyklista i kierowca rajdowy i współwłaścicielka modowej marki – jak łączą życie rodzinne z pasją i pracą? DEKADA GIERKA: Dlaczego lata 70. wciąż fascynują i inspirują? LILIANA GŁĄBCZYŃSKA-KOMOROWSKA: Aktorka i reżyserka, kobieta po przejściach, celebruje dojrzałą miłość. Matka ANNY LEWANDOWSKIEJ – MARIA STACHURSKA snuje historię cioci Stanisławy, położnej w hitlerowskim obozie koncentracyjnym.