Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Kulinarne trendy na wiosnę 2020! Poznaj smaczne, wegańskie przepisy!

Kuchnia roślinna wcale nie musi być nudna!

Redakcja VIVA! 30 stycznia 2020 14:30
Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE

Wiosna 2020 już niebawem, dlatego warto zdecydować się na nową aktywność fizyczną, a także spróbować diet, dzięki którym przygotujesz się na nadchodzące wakacje. Mimo, że z roku na rok możemy przebierać między przeróżnymi dietami, to dziś chcemy się skupić na tej najbardziej klasycznej i znanej. Diety wegańskiej – chyba nikomu nie trzeba jej przedstawiać. Ten sposób odżywiania znalazł oczywiście swoich zwolenników, jak i przeciwników. Wiele osób, mimo chęci przejścia na weganizm, obawia się, że nie podoła, a jedzenie na pewno nie będzie smakowało jak to z dodatkiem mięsa, jajek czy mleka. Jednak bez obaw! Na sklepowych półkach nie brakuje popularnych produktów w wersji roślinnej, z których można przygotować klasyczne dania. Ich smak zupełnie nie odbiega od tych odzwierzęcych. Specjalnie dla Was zdradzamy nasze sprawdzone receptury na wegańskie dania do pracy oraz szkoły.

Makaron z groszkiem cukrowym i marchewką

Potrzebne składniki:

  • makaron Soba lub wegański makaron spaghetti
  • 2 szklanki mrożonej soi
  • 3 filiżanki groszku cukrowego
  • 6 średnich marchewek
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • 1/4 szklanki nasion sezamu

Składniki na sos imbirowo–sezamowy :

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju orzechowego lub oliwy z oliwek
  • 1 mały sok z limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka nektaru z agawy
  • 1 łyżka białego miso
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu czosnkowego chili lub siriracha

Sposób przygotowania:

Pokrój groszek oraz marchewkę. W małej misce połącz składniki na sos i odłóż na bok. Zagotuj wodę w dwóch dużych garnkach, a w międzyczasie przypraż nasiona sezamu na małej patelni, aż będą złote. Gdy woda zacznie się gotować, do jednego garnka wrzuć makaron i gotuj według zaleceń producenta. W drugim garnku ugotuj soję. Gotowy, odcedzony makaron połącz z soją, marchewką oraz groszkiem. Wszystkie składniki wymieszaj i serwuj z wcześniej przygotowanym sosem. Danie można ozdobić posiekaną kolendrą oraz prażonymi nasionami sezamu.

Burgery wegetariańskie ze słodkich ziemniaków i czarnej fasoli

Potrzebne składniki:

  • kilka niewielkich słodkich ziemniaków
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szklanki świeżych, posiekanych liści kolendry
  • 2 łyżki kminku w proszku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku Cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • wysokiej jakości olej do smażenia
  • 8 pełnoziarnistych bułek hamburgerowych
  • ulubione przyprawy do burgerów –awokado, guacamole, pomidory, pico de gallo, sałata, kiełki, ketchup, musztarda, ogórki

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki lekko ponacinaj wzdłuż środka i wyłóż na blaszce do pieczenia. Piecz około 30–40 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. W małym garnku zagotuj 1 szklankę wody, wrzuć płatki owsiane i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem aż staną się miękkie. Następnie wrzuć ugotowaną już komosę ryżową i połącz składniki. Za pomocą robota kuchennego wymieszaj komosę oraz płatki. W dużej misce połącz schłodzone ziemniaki, płatki z komosą, czarną fasolę, cebulę, kolendrę, kminek, chili w proszku, paprykę, pieprz Cayenne oraz sól. Wszystko ze sobą połącz aż konsystencja stanie się gładka. Masę uformuj w niewielkie kotlety i smaż na oleju aż się zarumienią. W tym samy czasie rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza i podpiecz bułki hamburgerowe. Następnie gorące bułki przekrój i podawaj z kotletami oraz ulubionymi dodatkami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Asta Just Schack (@eatingthemplants)

Nuggetsy ze słodkich ziemniaków i ciecierzycy

Potrzebne składniki:

  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka stołowa lnu
  • 2 słodkie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/4 szklanki świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku cebulowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka bułki tartej

Sposób przygotowania:

W małej misce połącz wodę z lnem i odstaw na 10 minut. W dużym rondlu zagotuj 1 i 1/2 litra wody, a następnie dodaj słodkie ziemniaki. Gotuj aż będą miękkie i odcedź. W robocie kuchennym połącz słodkie ziemniaki, ciecierzycę, bazylię, mieszankę z lnem, czosnek, sól, pieprz, cebulę w proszku oraz mąkę oraz bułkę tartą. Wszystko wymieszaj za pomocą blendera. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej olej. Mieszankę wykładaj za pomocą dużej łyżki, aby kształt przypominał nugettsy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Bianca Zapatka | Food Recipes (@biancazapatka)

Wegańska zupa kalafiorowa

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki wegańskiego masła
  • 8 posiekanych ząbków czosnku
  • 2 główki kalafiora posiekane w kostkę
  • sól do smaku
  • pieprz od smaku
  • 8 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 szklanki wody
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1/2 szklanki wegańskiego parmezanu
  • 1/4 szklanki świeżego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło na średnim ogniu w dużym garnku. Dodaj czosnek oraz cebulę i podsmaż 1–2 minuty, aż cebula będzie przezroczysta. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj posiekany kalafior, bulion warzywny oraz wodę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Aby nadać aromatu dopraw zupę tymiankiem i gotuj jeszcze przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij przykrywkę, usuń tymianek i zblenduj zawartość garnka. Dodaj parmezan oraz szczypiorek i odstaw na 2 minuty do ostygnięcia.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Anna Wrońska (@aniagotuje.pl)

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Maciej Musiał zadzwonił do Dagmary Kaźmierskiej z przeprosinami. Wcześniej zamieścił w sieci niestosowny komentarz

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MAŁGORZATA ROZENEK-MAJDAN: czy tęskni za mediami, kiedy znowu… włoży szpilki i dlaczego wpada w „dziki szał”, gdy przegrywa. MICHAŁ WRZOSEK: kiedyś sam się odchudził, dziś motywuje i uczy innych, jak odchudzać się z głową. EWA SAMA swoje królestwo stworzyła w… kuchni domu w Miami. ONI ŻYJĄ FIT!: Lewandowska, QCZAJ, Steczkowska, Chodakowska, Klimentowie, Jędrzejczyk, Danilczuk i Jelonek, Paszke, Skura…