Wielkanoc, baby wielkanocne
Fot. Olga Figaszewska
WIELKANOC 2023

Poznaj tradycyjne wielkanocne potrawy z różnych regionów Polski!

Czy zagoszczą na Twoim stole?

Marta Baran 5 kwietnia 2023 10:40
Wielkanoc, baby wielkanocne
Fot. Olga Figaszewska

W zależności od regionu Polski, na stołach Wielkanocnych goszczą różne potrawy, które zachowały się do dziś. Popularne, tradycyjnie dania to przede wszystkim mazurek, żurek, dania z jajkami bądź białą kiełbasą. Jednak w poszczególnych zakątkach naszego kraju co roku przygotowuje się tradycyjne dania regionalne, którymi warto się zainspirować. Zobacz czego nie brakuje na Wielkanocnym stole na Kujawach, Podkarpaciu oraz na Małopolsce!

CZYTAJ TEŻ: Fit ciasta na Wielkanoc - sprawdź nasz dietetyczny przepis na mazurka!

Szynka pieczona w chlebie

To danie znane jest głównie na Mazowszu. Potrawa jest przyrządzana na bazie chleba żytniego na zakwasie, w środku znajduje się aromatyczna szynka. Ten posiłek cieszy się ogromną popularnością, niesamowicie smakuje, a przy tym obłędnie pachnie!

Pascha Bukowińska

To drożdżowe, pszenne pieczywo, które przypomina kształt walca i jest elementem obowiązkowym każdych Świąt Wielkanocnych w województwie lubuskim. Chleb zachwyca swoim smakiem oraz wyglądem, ponieważ świąteczny wypiek koniecznie musi być strojnie przyozdobiony warkoczami oraz napisami.

Murzin Wielkanocny

Z zewnątrz przypomina chlebek, a w środku kryje kawałki szynki i wędzonki. Wypiek pochodzi ze Śląska Cieszyńskiego, jednak przysmak jest popularny coraz bardziej w innych regionach Polski. Jego smak podkreśla zarumieniona skórka, sprawiając że nie można się oprzeć wypiekowi.

Ser Wielkanocny

Danie popularne na Podkarpaciu, najczęściej przygotowywane przez mieszkańców Krzeszowa. Biały, podsuszany ser jest robiony na bazie mleka krowiego i spożywany w Wielką Sobotę jako dodatek do barszczu. Cały sekret sera tkwi w dobranych przyprawach, takich jak kminek bądź majeranek.

Zylc

Danie popularne na Kaszubach w okresie świąt Wielkanocnych, To nic innego jak galareta przygotowana na bazie mięsa. Jest spożywana na zimno w formie zakąski. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

[eng ⬇️] Lubicie jajka przepiórcze? Ja nie wyobrażam sobie bez nich świat! Kocham je głównie za to, jakie są urocze - spójrzcie tylko na ich cudownie poplamioną skorupkę ❤️ Tym razem mogą trafić do sałatki razem z absolutnie pysznym dressingiem z awokado🥑 i runem kokosowym od @mleczni_bracia . Możecie użyć tez innego mleka roślinnego, ale jak dla mnie lepszego kokosowego nie ma 💚 a taki dressing może być też wegańskim odpowiednikiem majonezu, bo ma idealna konsystencję i smakiem też nieco go przypomina. . . Do you like quail eggs? I love them completely since they are so adorable and super healthy! 💚 This time I added them to a salad with an avocado coconut dressing 🥑 . . #foodphotography #fotografiakulinarna #nowywpis #befitfoods #theeverygirlcooks #zdrowojem #zdrowejedzenie #zdrowoikolorowo #flatlayfood #foodandflatlay #shareyourtable #moodofmytable #wielkanoc #eatwelllivewell #avocado #smacznego #pyszne #mniam #fromfarmtokitchen #goodfood #domowejedzenie #eggs #jajka #wielkanocneprzepisy #sałatka #fitfood #salad #thenewhealthy #thefeedfeed #food52

Post udostępniony przez Food photography Dorota Domino (@flymetothespoon_)

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Jedno zdjęcie Roxie Węgiel wywołało lawinę komentarzy. Odpowiedziała: „Ludzie muszą się przyzwyczaić, że jest inaczej”

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MARCELA I MICHAŁ KOTERSCY: w styczniu powiedzieli sobie „tak”, ale to niejedyna rewolucja w ich życiu. KATARZYNA ŻAK: o tym, co jest jej największym szczęściem i czego najbardziej żałuje. ANDREA CAMASTRA: dla zdobywcy gwiazdki przewodnika Michelin gotowanie jest jak teatralny spektakl. ALDONA ORMAN Z CÓRKĄ IDALIĄ w rozmowie pełnej metafizyki, ale też zwykłej codzienności. SWIFT, CYRUS, EILISH, GOMEZ, DUA LIPA: idolki zbiorowej wyobraźni.