Xymena Borowiecka 1 stycznia 2018 08:45
1/7
Copyright @Instagram
1/7

 

Za tobą długa, szalona sylwestrowa noc? Przesadziłaś z alkoholem i dzisiejszy dzień nie zapowiada się najlepiej? Pewnie wiesz, co ci dolega... 

 

Łagodne zatrucie alkoholowe, potocznie określane, jako kac. Jego objawy to m.in. ból głowy, nudności, uczucie pragnienia, zaburzenia koncentracji. 
 

Zobacz także: Nasiona chia to samo zdrowie! Czy aby na pewno?

 

Skąd bierze się syndrom dnia następnego?

 

Za objawy zatrucia odpowiedzialny jest nie tylko alkohol, ale także zła dieta przed imprezą i brak odpowiedniego nawodnienia. Poza bólem głowy, możemy się spodziewać również podwyższonego tętna i ciśnienia krwi. Ponadto, podrażniony żołądek oznacza nudności. Najlepszym sposobem na uniknięcie syndromu dnia następnego są umiar w spożywaniu alkoholu oraz zjedzenie kalorycznego, bogatego w tłuszcze posiłku. 


Jeśli jednak jest już za późno i kolejny dzień staje się koszmarem, warto wiedzieć co robić, by jak najszybciej poradzić sobie ze skutkami zatrucia alkoholowego.

 

Spraw, aby dzień przestał być męczący i stał się przyjemnością. W naszej galerii znajdziesz te potrawy i napoje, które najlepiej złagodzą skutki wczorajszej imprezy.

2/7
Copyright @Instagram
2/7

Gorąca zupa to prawdziwe remedium na kaca. Uspokaja żołądek i niweluje nudności.

3/7
Copyright @Instagram
3/7

Dobrym sposobem jest także wypicie szklanki soku ze świeżo wyciśniętego cytrusa (cytryna, pomarańcz, limonka). Potrzebna ci jest przecież spora dawka witamin!

4/7
Copyright @Instagram
4/7

Shake owocowy lub warzywny sprawdzi się w przypadku bólu żołądka. Owoce i warzywa, podobnie jak sok pomarańczowy to bomba witaminowa.

5/7
Copyright @Instagram
5/7

Zjedzenie kanapki z bekonem, najlepiej w towarzystwie jajek, dostarczy organizmowi cenne węglowodany i proteiny.

6/7
Copyright @Instagram
6/7

Sok pomidorowy łagodzi dolegliwości związane z zatruciem alkoholowym, dzięki dużej zawartości witaminy C oraz potasu.

7/7
Copyright @Instagram
7/7

Jajecznica z boczkiem lub kiełbasą z dodatkiem cebuli i przypraw, powinna przynieść ukojenie. Węglowodany i tłuszcze zostaną skutecznie uzupełnione.

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BARBARA KURDEJ-SZATAN wyznaje: „Zasuwając intensywnie, oczekiwałam, że gdy wrócę do domu, będę mogła się zrelaksować. Tymczasem były awantury…”. GREG i RAFAŁ COLLINS – od happy endu do tragedii był tylko krok. W VIVIE! na Lato w cyklu Ona o Niej – KRYSTYNA CIERNIAK-MORGENSTERN o ELŻBIECIE CZYŻEWSKIEJ: „Szamotała się psychicznie. Z jednej strony niedawno poślubiony mąż, a z drugiej Polska…”. W cyklu Sztuka gotowania – HANNA LIS. Czy spełni swoje „kulinarne” marzenie i wybierze się do Peru? W Podróżach z Historią: tajemnice KASZUB.