Reklama

Jak przetrwać jesień 2023? Z pomocą przychodzą grube wełniane swetry, ciepłe koce i rozgrzewające zupy. Ten okres w roku to sezon na liczne warzywa - aż prosi się, aby wykorzystać je w jesiennych daniach. Chyba nie ma nic lepszego w chłodny wieczór niż zaszycie się pod pierzyną, z ulubionym serialem i kubkiem rozgrzewającej zupy! Koniecznie zobaczcie sprawdzone przepisy z Instagrama, które robią ogromna furorę w sieci, a przy okazji świetnie prezentują się na zdjęciach.

Reklama

CZYTAJ TEŻ: Chipsy z buraków to idealna przekąska na jesienne wieczory filmowe. Jak je przygotować?

Zupa krem z selera

Przygotuj:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 korzenie z selera, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 2 pory, oczyszczone i grubo posiekane
  • 2 pasternaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 nieduże jabłko posiekane wraz z rdzeniem
  • 5–6 ząbków czosnku, obranych i zmiażdżonych
  • 1 łyżeczka drobno zmielonego białego pieprzu
  • 6 szklanek wody
  • sól dla smaku

Sposób przygotowania:

Umieść duży garnek na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek, a następnie por, czosnek, dużą szczyptę soli i smaż przez 5–7 minut. Od czasu do czasu zamieszaj całość, aby czosnek nie przywarł do garnka. Dodaj korzeń selera, pasternak, jabłko i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj około 40–50 minut, aż korzeń selera zmięknie. Następnie zmiksuj całość za pomocą blendera, aby uzyskać gładką konsystencję. Jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta, dodaj wodę oraz sól i pieprz do smaku.

Tajska zupa dyniowa

Przygotuj:

  • 1 małą cebulkę pokrojoną w kostkę
  • 1 czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 1/2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 3 szklanki puree dyniowego (z puszki lub domowej roboty)
  • 5 szklanek bulionu z kurczaka (lub warzyw)
  • sok z jednej limonki
  • 1/2 łyżeczki sosu siriracha
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki posiekanej kolendry
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych

CZYTAJ TEŻ: Jesienny poranek zacznij od… zdrowego śniadania!

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni podsmaż cebulę, czerwoną paprykę, czosnek, imbir i pastę curry przez około 2–3 minuty. Następnie dodaj puree z dyni oraz bulion, całość gotuj przez 3 godziny. Użyj miksera, aby zmiksować zupę aż będzie całkowicie gładka. Dodaj mleczko kokosowe, sok z limonki, sos siriracha, sól, pieprz i kolendrę wszystko gotuj jeszcze przez około 30 minut.

Grecka cytrynowa zupa z kurczaka

Przygotuj:

  • 10 szklanek bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 posiekanych ząbków czosnku
  • 1 słodka cebula
  • 1 duża cytryna
  • 2 bezkostne piersi z kurczaka bez skóry
  • 1 szklanka kuskusu izraelskiego
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonej czerwonej papryki
  • 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Umieść oliwę z oliwek w dużym garnku i podgrzej na średnim ogniu. Obierz cebulę, następnie podziel na ćwiartki i pokrój w cienkie paski. Gdy olej będzie gorący, podsmaż cebulę i mielony czosnek przez 3-4 minuty, aby składniki zmiękły.
Dodaj bulion z kurczaka, surowe piersi z kurczaka, skórkę z cytryny i zmiażdżoną czerwoną paprykę do garnka, gotuj pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Dodaj kuskus, 1 łyżeczkę soli i czarny pieprz do smaku. Gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj do zupy posiekany szczypiorek i opcjonalnie ser feta. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło!

Cynamonowa zupa z jabłkiem

Przygotuj:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 średnia cebula, obrana i posiekana
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 1/2 rzepy, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 2–3 jabłka Granny Smith obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • 4 szklanki bulionu
  • 2-4 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Reklama

Rozgrzej olej w dużym garnku, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli około 4–5 minut. Dodaj rzepę, jabłka, cukier, sól, pieprz, cynamon i podsmaż przez 2 minuty. Dodaj bulion i gotuj przez około 20 minut, aby rzepa oraz jabłka zrobiły się miękkie. Zdejmij garnek z ognia, odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj zupę za pomocą blendera. Na koniec dodaj gęstej śmietany.

Reklama
Reklama
Reklama