Oto smaczne i rozgrzewające przepisy na zupy jesienne 2023!
Pełne witamin, wartościowych składników i wzmacniające odporność!
- Redakcja VIVA!
Jak przetrwać jesień 2023? Z pomocą przychodzą grube wełniane swetry, ciepłe koce i rozgrzewające zupy. Ten okres w roku to sezon na liczne warzywa - aż prosi się, aby wykorzystać je w jesiennych daniach. Chyba nie ma nic lepszego w chłodny wieczór niż zaszycie się pod pierzyną, z ulubionym serialem i kubkiem rozgrzewającej zupy! Koniecznie zobaczcie sprawdzone przepisy z Instagrama, które robią ogromna furorę w sieci, a przy okazji świetnie prezentują się na zdjęciach.
CZYTAJ TEŻ: Chipsy z buraków to idealna przekąska na jesienne wieczory filmowe. Jak je przygotować?
Zupa krem z selera
Przygotuj:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 korzenie z selera, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 2 pory, oczyszczone i grubo posiekane
- 2 pasternaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 nieduże jabłko posiekane wraz z rdzeniem
- 5–6 ząbków czosnku, obranych i zmiażdżonych
- 1 łyżeczka drobno zmielonego białego pieprzu
- 6 szklanek wody
- sól dla smaku
Sposób przygotowania:
Umieść duży garnek na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek, a następnie por, czosnek, dużą szczyptę soli i smaż przez 5–7 minut. Od czasu do czasu zamieszaj całość, aby czosnek nie przywarł do garnka. Dodaj korzeń selera, pasternak, jabłko i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj około 40–50 minut, aż korzeń selera zmięknie. Następnie zmiksuj całość za pomocą blendera, aby uzyskać gładką konsystencję. Jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta, dodaj wodę oraz sól i pieprz do smaku.
Tajska zupa dyniowa
Przygotuj:
- 1 małą cebulkę pokrojoną w kostkę
- 1 czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1 1/2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
- 3 szklanki puree dyniowego (z puszki lub domowej roboty)
- 5 szklanek bulionu z kurczaka (lub warzyw)
- sok z jednej limonki
- 1/2 łyżeczki sosu siriracha
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/3 szklanki posiekanej kolendry
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
CZYTAJ TEŻ: Jesienny poranek zacznij od… zdrowego śniadania!
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni podsmaż cebulę, czerwoną paprykę, czosnek, imbir i pastę curry przez około 2–3 minuty. Następnie dodaj puree z dyni oraz bulion, całość gotuj przez 3 godziny. Użyj miksera, aby zmiksować zupę aż będzie całkowicie gładka. Dodaj mleczko kokosowe, sok z limonki, sos siriracha, sól, pieprz i kolendrę wszystko gotuj jeszcze przez około 30 minut.
Grecka cytrynowa zupa z kurczaka
Przygotuj:
- 10 szklanek bulionu z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 8 posiekanych ząbków czosnku
- 1 słodka cebula
- 1 duża cytryna
- 2 bezkostne piersi z kurczaka bez skóry
- 1 szklanka kuskusu izraelskiego
- 1/2 łyżeczki zmiażdżonej czerwonej papryki
- 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Umieść oliwę z oliwek w dużym garnku i podgrzej na średnim ogniu. Obierz cebulę, następnie podziel na ćwiartki i pokrój w cienkie paski. Gdy olej będzie gorący, podsmaż cebulę i mielony czosnek przez 3-4 minuty, aby składniki zmiękły.
Dodaj bulion z kurczaka, surowe piersi z kurczaka, skórkę z cytryny i zmiażdżoną czerwoną paprykę do garnka, gotuj pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Dodaj kuskus, 1 łyżeczkę soli i czarny pieprz do smaku. Gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj do zupy posiekany szczypiorek i opcjonalnie ser feta. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło!
Cynamonowa zupa z jabłkiem
Przygotuj:
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 średnia cebula, obrana i posiekana
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 1/2 rzepy, obranej i pokrojonej w kostkę
- 2–3 jabłka Granny Smith obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- 4 szklanki bulionu
- 2-4 łyżki śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej w dużym garnku, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli około 4–5 minut. Dodaj rzepę, jabłka, cukier, sól, pieprz, cynamon i podsmaż przez 2 minuty. Dodaj bulion i gotuj przez około 20 minut, aby rzepa oraz jabłka zrobiły się miękkie. Zdejmij garnek z ognia, odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj zupę za pomocą blendera. Na koniec dodaj gęstej śmietany.