Jesień w kuchni! Przepisy na powidła śliwkowe
Fot. Unsplash
KUCHNIA

Jesień 2020 w kuchni! Oto najlepsze przepisy na powidła śliwkowe

Sprawdź, jak je przygotować!

Barbara Łubko 19 września 2020 15:29
Jesień w kuchni! Przepisy na powidła śliwkowe
Fot. Unsplash

Dzięki domowym przetworom można dłużej cieszyć się smakiem ulubionych owoców. Nic tak nie poprawia humoru w deszczowy, jesienny dzień, jak kromka świeżo upieczonego chleba, posmarowana pysznym, domowym dżemem czy powidłami. Zdradzamy trzy najlepsze przepisy na domowe powidła śliwkowe, które koniecznie trzeba wypróbować jesienią 2020!

Powidła śliwkowe na jesień - jakie są ich właściwości zdrowotne i z czym je jeść?

Powidła śliwkowe doceniamy przede wszystkim za ich głęboki owocowy smak i intensywny aromat. Doskonale pasują do ciast i deserów, ale można smarować nimi też kanapki czy naleśniki. Powidła oprócz tego, że są pyszne, to jeszcze wykazują działanie prozdrowotne – w końcu przyrządzamy je ze śliwek! Dlaczego zatem warto zajadać się powidłami?

Jesień w kuchni! Przepisy na powidła śliwkowe
Fot. Unsplash

Śliwki zawierają potężną dawkę błonnika – dzięki czemu skutecznie poprawiają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Hamują wchłanianie cholesterolu, a do tego wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki wysokiej zawartości witaminy B6 oraz magnezu pozytywnie wpływają na układ nerwowy, widocznie poprawiając nam samopoczucie.

Przepisy na powidła śliwkowe

Nie wiesz jak zrobić powidła śliwkowe? Szukasz niezawodnego przepisu, który sprawi, że w oczach rodziny staniesz się prawdziwym Masterchefem? Dobrze trafiłaś! Oddajemy w Twoje ręce 4 doskonałe receptury, które sprawią, że Twoja kuchnia otuli się śliwkowym zapachem doskonałych powideł. Palce lizać!

Powidła śliwkowe z czekoladą

Powidła śliwkowe i czekolada? To duet doskonały – jeśli jesteś fanką słodkości, to ten przepis skradnie Twoje serce. Nie czekaj i wypróbuj go już dziś!

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych śliwek,
  • ¾ kg cukru,
  • 250 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Śliwki dokładnie umyj, przekrój i usuń z nich pestki. Zmiel śliwki, używając w tym celu maszynki do mięsa. Rozdrobniony miąższ przełóż na patelnię z grubym dnem i delikatnie podsmaż. Następnie zmniejsz ogień i gotuj śliwki przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.

Gdy masa śliwkowa mocno zgęstnieje, dodaj do niej cukier, wymieszaj i smaż jeszcze przez 30 minut. Teraz dodaj do śliwek kawałki czekolady, wymieszaj i poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Nałóż powidła śliwkowe do słoiczków lub zjadaj świeże.

Powidła śliwkowe z kakao

Goryczka kakao w połączeniu ze słodyczą śliwek? Ten duet nie ma sobie równych. Takie powidła z pewnością zachwycą dużych i małych łasuchów.

Składniki:

  • 2,5 kg dojrzałych śliwek
  • 220 g cukru
  • 4 łyżki stołowe kakao

Przygotowanie:

Śliwki dokładnie umyj, a następnie usuń z nich pestki. Przełóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin.

Następnie smaż śliwki przez kilka minut na dużym ogniu, dbając o to, by owoce się nie przypaliły. Stopniowo zmniejszaj ogień, ciągle mieszając i gotuj śliwki na małym płomieniu przez ok. godzinę. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Chłodne śliwki ponownie zagotuj owoce i zdejmij garnek do przestudzenia – czynność powtarzaj tak długo, aż masa stanie się odpowiednio gęsta. Na koniec dodaj do śliwek kakao i dokładnie wymieszaj. Gorące powidła śliwkowe nałóż do czystych słoiczków, zakręć wieczka i postaw słoiki do góry dnem do całkowitego ich wystudzenia.

Powidła śliwkowe bez mieszania

Kochasz powidła, ale ich przygotowanie jest dla Ciebie zbyt długie i wymagające? Oto najprostszy przepis na powidła ze śliwek bez mieszania!

Składniki

  • 5 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek
  • 800 g cukru
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10%

Przygotowanie:

Wydrylowane śliwki układaj na przemian z cukrem w żeliwnym garnku lub brytfance. Ostatnią, wierzchnią warstwą ma być cukier. Całość polej octem i odstaw na 12 godzin.

Po minięciu tego czasu, wstaw śliwki na mały ogień i gotuj przez 5-6 godzin. Pamiętaj, że przez ten czas śliwek nie można mieszać ani przykrywać! Po skończony gotowaniu, chochelką zabierz nadmiar soku - przyda się później w rozcieńczaniu powideł. Teraz czas na zamieszanie śliwek w celu połączenia owoców z gęstym sokiem. Gorące powidła przełóż do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Powidła śliwkowe bez cukru

Dojrzałe śliwki same w sobie są słodkie, więc w zasadzie nie trzeba dodawać do nich cukru. Ten przepis świetnie sprawdzi się w przypadku osób dbających o linię oraz diabetyków.

Składniki:

  • 3,5 kg śliwek węgierek
  • Sok z ½ cytryny
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie:

Śliwki umyj, przekrój i oczyść z pestek. Owoce przełóż do garnka o grubym dnie – możesz wykorzystać w tym celu garnek żeliwny. Zalej je wodą i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Śliwki gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu, często mieszając - tak, by nie przywarły do dna. Po tym czasie zdejmij owoce z pieca i pozostaw do ostudzenia. Kolejnego dnia ponownie gotuj je przez 2 godziny, aż powidła będą gęste. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, to wydłuż czas gotowania. Gorące powidła śliwkowe przełóż do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręć wieczko.

Wciąż wspominasz smak powideł śliwkowych przyrządzanych przez babcię? Już dzisiaj możesz zmierzyć się z legendą i samodzielnie przygotować powidła, które Twoja rodzina po prostu pokocha! Dojrzałe śliwki, idealnie dobrane proporcje, wyraziste dodatki – czego chcieć więcej? Z naszymi recepturami w Twojej kuchni w mig zagości jesienny zapach najlepszych powideł pod słońcem. 

Jesień w kuchni! Przepisy na powidła śliwkowe
Fot. Unsplash

Jesień w kuchni! Przepisy na powidła śliwkowe
Fot. Unsplash

Wideo

Marynarki, kardigany, sukienki maxi, kozaki na słupku. Te produkty będą modne jesienią i zimą 2020/2021

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MAŁGORZATA ROZENEK-MAJDAN i RADOSŁAW MAJDAN w przejmującej rozmowie o walce o dziecko, mierzonej poświęceniem, niepewnością, ale i wdzięcznością. MICHAŁ ŻEBROWSKI i EUGENIUSZ KORIN, dyrektor i reżyser Teatru 6. piętro. Czy się lubią, podziwiają i... kłócą. MARIOLA BOJARSKA FERENC Los naznaczony tragediami: wypadek mamy, walka o życie synka, rozwód, choroba męża. W cyklu EXTRA: Czy w kontekście niemieckich obozów koncentracyjnych może być mowa o modzie? – opowiada antropolożka mody Karolina Sulej. PODRÓŻ „Będziecie tam wracać”, mówi o Bieszczadach słynna podróżniczka Elżbieta Dzikowska.