KUCHNIA

Wegańskie, na słodko, a może… o smaku pizzy? Oto przepisy na najlepsze gofry!

Dziś Dzień Gofra! Zdradzamy receptury, które nie mogą się nie udać

Marta Baran 25 marca 2019 13:30

Sekret idealnych gofrów tkwi w ich chrupkości i delikatnym, puszystym środku. To deser doceniany na całym świecie. Dziś obchodzimy święto tych przepysznych wafelków. Specjalnie dla Was mamy najlepsze receptury - poznaj przepisy na chrupiące gofry na słodko, w wersji wytrawnej, a także wegańskiej. Koniecznie musicie ich wypróbować!

Jak zrobić gofry?

Gofry uważane są za trudne w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego! Wystarczy połączyć składniki w odpowiednich proporcjach. Do ich przygotowania najlepiej wyposażyć się w gofrownicę lub specjalną patelnie z tłoczeniem, która pozwoli uzyskać kształt aby wyglądały apetycznie, prosto z kulinarnego profilu na Instagramie. Z podanych przepisów uzyskasz około 4 gofry.

  1. Przepis na gofry tradycyjne

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Przygotowanie gofrów:

Wszystko składniki wymieszaj w misce do uzyskania gładkiej konsystencji. Przed pieczeniem gofrów, posmaruj wnętrze gofrownicy olejem, aby w trakcie pieczenia masa nie przywierała do jej wnętrza. Gofry piecz do uzyskania złotego koloru.

Gotowe wafelki podawaj z ulubionymi dodatkami - bitą śmietaną, czekoladą, syropem klonowym, cukrem pudrem lub domowymi lodami.

  1. Przepis na wegańskie, czekoladowe gofry 

Kto powiedział ze na diecie roślinnej trzeba odmawiać sobie tak pysznego deseru. Mamy przepis na idealne gofry, które przyrządzisz bez dodawania produktów pochodzenia zwierzęcego. Są pyszne, chrupiące i zrobisz je w kilka minut!

Składniki:

  • 1.5 szklanki maki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki ulubionego mleka roślinnego 
  • szczypta soli
  • pół łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka proszki do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie wegańskich gofrów:

Wszystko składniki dokładnie wymieszaj w misce, a następnie przełóż do uprzednio rozgrzanej i wysmarowanej tluszczem gofrownicy. Gofry piecz do momentu ich zarumienienia się. Gotowy deser można ozdobić bitą śmietanką kokosową oraz polewą z gorzkiej, roztopionej czekolady.

  1. Przepis na gofry na słowno o smaku pizzy

Co powiecie na gofry w wersji wytrawnej? Mamy propozycje dla miłośników włoskiej kuchni. Ten przepis trzeba wypróbować!

Składniki na gofry:

  • 7 łyżek mąki
  • 1 szklanka zimnej wody 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżka bazylii
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta soli
  • 1 jajko

 Składniki na sos:

  • 1 puszka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • bazylia do smaki
  • sól
  • tarty ser

Przygotowanie gofrów:

Wymieszaj składniki na ciasto, do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Partiami przyłóż do rozgrzanej gofrownicy - jeśli chcesz, aby wafelki były chrupiące po prostu piecz je nieco dłużej.

Do zrobienia sosu w rondelku rozgrzej oliwę dodając zmiażdżony i pokrojony w kostkę czosnek, passatę oraz sól. Całość gotuj kilka minut. Aby sos był bardziej aromatyczny, dodaj bazylię roztartą wcześniej w dłoniach. Gotowy sos rozłóż na gofry i posyp startym serem. 

Fot. INSTAGRAM @tetiisheri

Fot. INSTAGRAM @tetiisheri •

TAGI #desery #kuchnia

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

W wielkanocnym numerze Barbara Kurdej-Szatan z mamą i córką opowiadają o rodzinnych tajemnicach, a Joanna Mazur o tym, jak naprawdę wygląda życie niewidomej sportsmenki!