Jak smakują Stroopwafels i czy gofry to tradycyjny polski produkt?

Aleksandra Tylińska 25 marca 2018 07:30

Dziś Międzynarodowy Dzień Gofra. Tego pysznego wafla nie trzeba nikomu przedstawiać. Chrupiącego wafelka podawanego na słodko zazwyczaj z bitą śmietaną lub na słono z łososiem lub jajkiem próbował chyba każdy. Gofry można spotkać (i zjeść!) na każdym rogu w nadmorskich kurortach, przechadzając się deptakiem. Nie bez powodu to gofr został wpisany na listę polskich produktów tradycyjnych. Gofr jest znany nie tylko w Polsce, ale także na świecie. Przedstawiamy Wam historię gofrów od belgijskiego po Stroopwafels.  

1/4
gofry
Copyright @Adobe Stock
1/4

Belgia słynie z gofrów. Najlepsze gofry z pysznymi dodatkami kupicie w budkach jedzeniowych. Belgijskie gofry wyróżniają się chrupkością, aromatyczny maślanym zapachem oraz owalnym kształtem. Podawane są najczęściej bez dodatków lub z polewą czekoladową. Co ciekawe, wafel Liege jest odmianą gofra belgijskiego o znacznie słodszym smaku.  

2/4
gofry
Copyright @Adobe Stock
2/4

Stroopwafels czyli gofry holenderskie, nie przypominają swoim wyglądem tradycyjnych gofrów, są to bardziej chrupiące, cienkie wafelki wypełnione nadzieniem toffi, które po podgrzaniu tworzy niezwykle ciągnący się kajmak. Znajdziecie je w wersji dużej oraz małej, idealnej do podgrzania na kubku gorącej kawy.

3/4
gofry
Copyright @Adobe Stock
3/4

Mało kto kojarzy… gofry skandynawskie. Norweskie gofry, potocznie nazywane Vafler'y są dużo cieńsze niż polskie czy belgijskie. Najczęściej występują w kształcie serc. Tajemniczym składnikiem, który sprawia, że ten rodzaj gofrów jest niepowtarzalny jest szafran i kardamon, który nadaje piękny kolor. W Norwegii dużą popularnością cieszą się Vafler'y z…brązowym serem!

4/4
gofry
Copyright @Adobe Stock
4/4

Coraz bardziej popularne stają się gofry bąbelkowe. Na kulinarnej mapie miasta znajdziecie coraz więcej lokali, które zajmują się przygotowywaniem właśnie gofrów, w które nakładane są najczęściej lody, bita śmietana, owoce czy inne słodkości. Same gofry, swoją nazwę wzięły od bąbelków, które wypełnione są czekoladą czy inną polewą.  

Wideo

Za nami 25 lat tworzenia magazynu VIVA!. Tak wraz z gwiazdami zapamiętaliśmy ten wyjątkowy czas

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

KAROLINA PISAREK i ROGER SALLA: tuż przed ślubną ceremonią modelka opowiada o niespodziewanych oświadczynach, swoim związku i przygotowaniach do ślubu. MICHAŁ WIŚNIEWSKI: po co mu ten ślub?! Wyznania mężczyzny, który pięć razy mówił „tak”. AGATA TUSZYŃSKA często przedkładała wszystko nad kolejne książki. Czy to był dobry wybór? Czy nie żałuje? I czy w ogóle umie żyć inaczej? Do refleksji. ŚLUBY WSZECH CZASÓW: Kelly i książę Rainier, Beaulieu i Presley, Yoko Ono i Lennon, Diana i książę Karol… Ich śluby zawładnęły zbiorową wyobraźnią.