Risotto sezonowe, granola owocowa, mus kokosowy
Fot. materiały prasowe
Przepisy Muchy Ihnatowicz

Kuchnia VIVY! Risotto sezonowe, mus kokosowy i granola owocowa. Plus jadalne kwiaty. Kochamy wege!

Aleksandra Leszczyńska 20 marca 2016 11:13
Risotto sezonowe, granola owocowa, mus kokosowy
Fot. materiały prasowe

Kuchnia VIVY! A w niej lekkie i zdrowe dania wegetariańskie ozdobione jadalnymi kwiatami - idealne na pierwszy dzień wiosny! Cudowne smaki, połączenia i pomysły… Jak mleczko kokosowe ze słodkim sosem z czarnych jagód. Poprzednio polecaliśmy rozgrzewającą zupę minestrone. W tym tygodniu Mucha Ihnatowicz odwiedziła restaurację Think Love Juices & Vegan Food na ul. Francuskiej 14 w Warszawie. I wyszła z przepisami na pyszny mus kokosowy, risotto i granolę.

 

Mucha Ihnatowicz poleca na weekend:

W światowych kulinariach wrzało i kipiało w ostatnich latach. Kuchnia fusion łączyła beztrosko wędzonego łososia z foie gras, a słynne cybernetyczne jajo jednego z prekursorów kuchni molekularnej Martina Berasategui przeszło do historii. W wołowym tatarze lśni żółtko, a wokół rozlana wódka. Szczery Polak woli wódkę w kieliszku. Wywodzący się ze starożytnych Indii ruch wegeteriański wyklucza z diety mięso, a toleruje obok owoców i warzyw nabiał i jajka. Wegetarianinem był Leonardo da Vinci już wtedy, kiedy malował Monę Lisę. A coraz liczniejsi weganie jedzą warzywa i owoce, produkty zbożowe:  ziarna, mąkę, makarony, rośliny strączkowe: fasolę, soję, soczewicę, ciecierzycę oraz orzechy. W kuchni włoskiej znajdą pyszne makarony w sosach warzywnych, we francuskiej ratatouille zaś duszoną w oliwie z oliwek cukinię, bakłażana i pomidory pachnące czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Arabskie falafele - kotleciki z ciecierzycy oraz hummus i tabbouleh - kaszka kuskus z surowymi warzywami to pyszne lekkie dania nie tylko dla wegan. A pierogi z grzybami i kapustą, z których słynie polska kuchnia, zachwycą wszystkich. Jest w czym wybierać! Wegetarianie, weganie i inni łączcie się! Wybierzcie się na niesamowity sernik jaglany - dzieło Doroty Mrówki, szefowej kuchni Think Love Juices & Vegan Food. Robi wrażenie!

Przepisy Muchy Ihnatowicz

Risotto sezonowe

 

Risotto sezonowe
Fot. Agnieszka Pałtynowicz

 

SKŁADNIKI: 25 dkg ryżu arborio do risotta, szalotka, ząbek czosnku, pół szklanki białego wina, 1 l bulionu warzywnego, olej, sezonowe warzywa (szparagi, zielony groszek, seler naciowy, rukola),
migdały, sól, pieprz.


PRZEPIS: Posiekaną szalotkę i czosnek podsmażyć na oleju. Wlać wino, mieszać, aż odparuje.  Wlewać bulion partiami, mieszając. Pokroić warzywa, dodać do risotta, doprawić do smaku. Można dodać oliwy truflowej. Posypać listkami rukoli i siekanymi migdałami.

 

Mus kokosowy

 

Mus kokosowy
Fot. Agnieszka Pałtynowicz

 

SKŁADNIKI: O,5 l mleczka kokosowego, 1 laska wanilii, 2 łyżki syropu z agawy, pół łyżeczki agaru, otarta skórka z cytryny.

 

PRZEPIS: Mleczko kokosowe wlać do rondelka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać nożem nasionka. Dodać do mleczka wraz z agarem, syropem i otartą skórką z cytryny, zagotować. Gotować minutę, mieszając. Przelać do miseczek, ostudzić, wstawić do lodówki. Podawać z sosem jagodowym i owocami.

 

Granola owocowa na musie kokosowym

 

Granola owocowa
Fot. Agnieszka Pałtynowicz

 

SKŁADNIKI: Granola: 1 szklanka prażonych ulubionych orzechów, 1 szklanka ulubionych suszonych owoców, 2 szklanki kaszy jaglanej preparowanej, syrop klonowy. Mus kokosowy: 1 banan, 250 ml mleczka kokosowego.

 

PRZEPIS: Składniki granoli wymieszać z syropem klonowym. Wstawić do piekarnika
o temperaturze 180°C na 5 minut Ostudzić. Mleczko kokosowe zmiksować z bananem. Wylać na talerz, na wierzchu ułożyć granolę, udekorować świeżymi
owocami i jadalnymi kwiatami.

 

Smacznego!

 

Mucha Ihnatowicz
Fot. Łukasz Zandecki

Mucha Ihnatowicz - wybitna plakacistka, swoje wizje malarskie realizuje teraz na… talerzach. Jest dziennikarką i stylistką działu kuchnia VIVY!

 

Polecamy: Kuchnia VIVY! Awokado z krewetkami i eskalopki z tuńczyka z sosem paprykowym - wykwintne smaki na weekend!


 

Wideo

Byli małżeństwem przez 3 lata. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Napisałam tę książkę po to, żeby oczyścić siebie dla dzieci. Żeby nie mieć już bagażu”, mówi w poruszającym wywiadzie wybitna pływaczka, OTYLIA JĘDRZEJCZAK. Były mąż Anji Rubik, SASHA KNEZEVIC, rozpoczął nowe życie – jako tata i jako… artysta. DEMI MOORE odkrywa mroczne strony swojego życia. Ile zostało z buntowniczki w MAŁGORZACIE OSTROWSKIEJ?