Koktajle i zupy, które postawią na nogi po nieprzespanej nocy!
Zrobisz je samodzielnie!
- Redakcja VIVA!
Wakacje to czas wielu spotkań z przyjaciółmi oraz rodzinnych imprez. Po wielogodzinnym świętowaniu, które wystawia Twój organizm na próbę, na pewno przyda mu się porządna dawka witamin, która postawi go na nogi. Uniwersalnym rozwiązaniem będą zupy i koktajle, które przygotujecie samodzielnie w domu. Są smaczne, sycące i orzeźwiające!
ZOBACZ TAKŻE: Przepisy na pyszne pasty od Lary Gessler i bistro Żywioły
Co zjeść po całonocnej imprezie: Marokańska zupa z soczewicy
Potrzebne składniki:
- 1 łyżka oleju z awokado
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 1 szklanka posiekanego selera
- 1 szklanka posiekanej marchewki
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 łyżki kurkumy
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 szklanka brązowej lub zielonej soczewicy
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 szklanki wody
- 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2–3 szklanki szpinaku
Sposób przygotowania:
W dużym garnku lub piecu holenderskim rozgrzej olej. Dodaj cebulę, seler, marchewkę, ziemniaki oraz czosnek i smaż przez około 5 minut aż wszystko lekko zmięknie. Dopraw solą i pieprzem oraz przyprawami i gotuj około 2 minuty. Następnie dodaj soczewicę i podsmaż 1–2 minuty, dodaj bulion, wodę i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj, zagotuj zupę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Zupę zdejmij z ognia i dodaj mleko migdałowe, sok z cytryny oraz szpinak i gotuj aż ten ostatni zrobi się miękki. Danie należy podawać na ciepło z ulubionymi składnikami – jogurtem kokosowym, świeżą natką pietruszki, płatkami pieprzu oraz plasterkami jalapeno.
Zobacz także
Wegańska zupa brokułowa
Potrzebne składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 posiekana cukinia (około 1 szklanki)
- 2 posiekane marchewki
- 1/2 poszatkowanej cebuli
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 6 filiżanek różyczek brokuła
- 1/2 surowych orzechów nerkowca
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 szklanki wody
- 1–2 szklanki mleka migdałowego
- 1 szklanka drożdży odżywczych
- 2 szklanki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Następnie dodaj cukinię, marchewkę, cebulę i czosnek oraz dopraw solą i pieprzem. Dodaj brokuły, surowe nerkowce, bulion warzywny i wodę. Po zagotowaniu gotuj jeszcze przez 20 minut, aż brokuły będą miękkie. Całość przenieś do blendera i miksuj aż zupa uzyska jednolitą konsystencję. Przenieś mieszankę z powrotem do garnka i dodaj mleko migdałowe, drożdże odżywcze i sok z cytryny. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Zupa z imbiru i kurkumy
Potrzebne składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 por, oczyszczony i pokrojony w plastry
- 1 szklanka posiekanego kopru włoskiego
- 3 szklanki posiekanej marchewki
- 1 szklanka posiekanej dyni piżmowej
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 3 szklanki bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu
- 1–2 szklanki mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu. Dodaj koper włoski, pora, marchewkę i dynię. Smaż przez 3–5 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj czosnek, imbir, kurkumę, sól oraz pieprz i smaż przez kilka minut. Dodaj bulion i mleko kokosowe. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj jeszcze przez 20 minut. Po ugotowaniu zupy zmiksuj całość za pomocą blendera aż będzie kremowa. Danie podawaj z dekoracją z jogurtu kokosowego.
Zupa z dzikiego ryżu z cebulą i czosnkiem
Potrzebne składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki białej cebuli
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 1 szklanka posiekanej marchewki
- 1 szklanka pokrojonego selera
- 3 żeberka
- 5 ząbków posiekanego czosnku
- 1 łyżka włoskiej przyprawy
- 1 łyżka skórki z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 szklanki dzikiego ryżu
- 4 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 szklanka świeżego szpinaku lub jarmużu
Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku. Dodaj cebulę, marchewkę, seler i czosnek, smaż aż marchewka zacznie mięknąć. Następnie dosyp przyprawy oraz startą skórkę z cytryny i gotuj jeszcze przez 2–3 minuty. Całość wymieszaj z bulionem warzywnym oraz dzikiem ryżem, przykryj i gotuj przez około 30–40 minut. Gdy ryż będzie już miękki dodaj mleko, sok z cytryny i szpinak, i gotuj aż ostatni z dodanych składników będzie miękki.
ZOBACZ TAKŻE: Pyszne i nietuczące? Wypróbuj te ciasteczka owsiane!
Kremowa zupa kokosowo–grzybowa z komosą ryżową
Potrzebne składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 szklanek grzybów
- 1 pokrojona w kostkę szalotka
- 4–5 ząbków czosnku mielonego
- 2 łyżki mąki quinoa
- 2 szklanki tłustego mleka kokosowego
- 2–3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
- 1/3 szklanki białej komosy ryżowej
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie sriracha do smaku
- szczypiorek/natka pietruszki do dekoracji
- opcjonalnie dodatkowo podsmażone grzyby
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany olej wrzuć grzyby, szalotkę oraz czosnek i gotuj aż grzyby zaczną być miękkie. Dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie wlej mleko kokosowe i bulion warzywny, a także wsyp komosę ryżową. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez około 20 minut aż do ugotowania komosy ryżowej. Dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem oraz sosem sriracha, jeśli używasz. Gotuj przez około 5 minut i podawaj z dekoracją ze świeżych ziół oraz smażonymi grzybami.
Koktajl z grejpfruta, kiwi i bazylii
Potrzebne składniki:
- 150 ml soku z grejpfruta
- 2 kiwi
- 5 listków bazylii
- kostki lodu
Owoce umyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować na gładką masę, razem z lodem. Przelać do wysokiej szklanki i wypić na czczo.