Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Kulinarne trendy 2020! Sprawdź nasze inspiracje na smaczne i proste zupy!

Zrobisz je samodzielnie!

Marta Baran 9 stycznia 2020 17:30
Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE

Wejście w Nowy Rok 2020 to dla wielu z nas moment, w którym możesz wdrożyć zasady zdrowego odżywiania. Ćwiczenia oczywiście tak! Ale to nie wszystko, liczy się również dieta. Często głowisz się, co zjeść na obiad lub zabrać do pracy na lunch? Zupa to uniwersalne rozwiązanie! Specjalnie dla Was zebraliśmy nasze sprawdzone przepisy, na pożywne oraz przepyszne zupy, które dodatkowo na pewno będą Wam smakować. Trendy kulinarne na 2020 rok to przede wszystkim dużo koloru w kuchni i eksperymentowanie ze smakami, dlatego właśnie takich przepisów nie mogło u nas zabraknąć. Koniecznie zobaczcie nasze propozycje na zupy!

Marokańska zupa z soczewicy - trendy kulinarne 2020

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka oleju z awokado
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 1 szklanka posiekanego selera
  • 1 szklanka posiekanej marchewki
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 szklanka brązowej lub zielonej soczewicy
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2–3 szklanki szpinaku

Sposób przygotowania:

W dużym garnku lub piecu holenderskim rozgrzej olej. Dodaj cebulę, seler, marchewkę, ziemniaki oraz czosnek i smaż przez około 5 minut aż wszystko lekko zmięknie. Dopraw solą i pieprzem oraz przyprawami i gotuj około 2 minuty. Następnie dodaj soczewicę i podsmaż 1–2 minuty, dodaj bulion, wodę i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj, zagotuj zupę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Zupę zdejmij z ognia i dodaj mleko migdałowe, sok z cytryny oraz szpinak i gotuj aż ten ostatni zrobi się miękki. Danie należy podawać na ciepło z ulubionymi składnikami – jogurtem kokosowym, świeżą natką pietruszki, płatkami pieprzu oraz plasterkami jalapeno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez One Life Trips (@onelifetrips)

Wegańska zupa brokułowa idealna na zimę 2020

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cukinia (około 1 szklanki)
  • 2 posiekane marchewki
  • 1/2 poszatkowanej cebuli
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 6 filiżanek różyczek brokuła
  • 1/2 surowych orzechów nerkowca
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki wody
  • 1–2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 szklanka drożdży odżywczych
  • 2 szklanki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Następnie dodaj cukinię, marchewkę, cebulę i czosnek oraz dopraw solą i pieprzem. Dodaj brokuły, surowe nerkowce, bulion warzywny i wodę. Po zagotowaniu gotuj jeszcze przez 20 minut, aż brokuły będą miękkie. Całość przenieś do blendera i miksuj aż zupa uzyska jednolitą konsystencję. Przenieś mieszankę z powrotem do garnka i dodaj mleko migdałowe, drożdże odżywcze i sok z cytryny. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez feedfeed, by Julie Resnick (@thefeedfeed)

Zupa z imbiru i kurkumy - rozgrzewająca zupa na zimę 2020!

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 por, oczyszczony i pokrojony w plastry
  • 1 szklanka posiekanego kopru włoskiego
  • 3 szklanki posiekanej marchewki
  • 1 szklanka posiekanej dyni piżmowej
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu
  • 1–2 szklanki mleka kokosowego

Sposób przygotowania:

Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu. Dodaj koper włoski, pora, marchewkę i dynię. Smaż przez 3–5 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj czosnek, imbir, kurkumę, sól oraz pieprz i smaż przez kilka minut. Dodaj bulion i mleko kokosowe. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj jeszcze przez 20 minut. Po ugotowaniu zupy zmiksuj całość za pomocą blendera aż będzie kremowa. Danie podawaj z dekoracją z jogurtu kokosowego.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Alyssa Rimmer (@simplyquinoa)

Zupa z dzikiego ryżu z cebulą i czosnkiem

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki białej cebuli
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 1 szklanka posiekanej marchewki
  • 1 szklanka pokrojonego selera
  • 3 żeberka
  • 5 ząbków posiekanego czosnku
  • 1 łyżka włoskiej przyprawy
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 szklanki dzikiego ryżu
  • 4 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 szklanka świeżego szpinaku lub jarmużu

Sposób przygotowania:

Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku. Dodaj cebulę, marchewkę, seler i czosnek, smaż aż marchewka zacznie mięknąć. Następnie dosyp przyprawy oraz startą skórkę z cytryny i gotuj jeszcze przez 2–3 minuty. Całość wymieszaj z bulionem warzywnym oraz dzikiem ryżem, przykryj i gotuj przez około 30–40 minut. Gdy ryż będzie już miękki dodaj mleko, sok z cytryny i szpinak, i gotuj aż ostatni z dodanych składników będzie miękki.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Jess-Food Blogger (@choosingchia)

Kremowa zupa kokosowo–grzybowa z komosą ryżową

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 szklanek grzybów
  • 1 pokrojona w kostkę szalotka
  • 4–5 ząbków czosnku mielonego
  • 2 łyżki mąki quinoa
  • 2 szklanki tłustego mleka kokosowego
  • 2–3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
  • 1/3 szklanki białej komosy ryżowej
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie sriracha do smaku
  • szczypiorek/natka pietruszki do dekoracji
  • opcjonalnie dodatkowo podsmażone grzyby

Sposób przygotowania:

Na rozgrzany olej wrzuć grzyby, szalotkę oraz czosnek i gotuj aż grzyby zaczną być miękkie. Dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie wlej mleko kokosowe i bulion warzywny, a także wsyp komosę ryżową. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez około 20 minut aż do ugotowania komosy ryżowej. Dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem oraz sosem sriracha, jeśli używasz. Gotuj przez około 5 minut i podawaj z dekoracją ze świeżych ziół oraz smażonymi grzybami.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez taste_food_photo (@taste_food_photo)

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BARBARA KURDEJ-SZATAN wyznaje: „Zasuwając intensywnie, oczekiwałam, że gdy wrócę do domu, będę mogła się zrelaksować. Tymczasem były awantury…”. GREG i RAFAŁ COLLINS – od happy endu do tragedii był tylko krok. W VIVIE! na Lato w cyklu Ona o Niej – KRYSTYNA CIERNIAK-MORGENSTERN o ELŻBIECIE CZYŻEWSKIEJ: „Szamotała się psychicznie. Z jednej strony niedawno poślubiony mąż, a z drugiej Polska…”. W cyklu Sztuka gotowania – HANNA LIS. Czy spełni swoje „kulinarne” marzenie i wybierze się do Peru? W Podróżach z Historią: tajemnice KASZUB.