Reklama

Kuchnia VIVY! Dziś zapraszamy na magiczne, pełne witamin dania raw food z warzyw, owoców, orzechów, nasion - spaghetti z cukinii, zupa z soczewicy, chia z truskawką, sałatka z hummusem. Poprzednim razem polecaliśmy soczyste steki i burgery z wołowiną i sosem BBQ. Tym razem dziennikarka Mucha Ihnatowicz odwiedziła restaurację Ambasada, a z nami podzieliła się przepisami na najlepsze dania z menu.

Reklama

Mucha Ihnatowicz poleca na weekend:

Zaczynamy zielony sezon! Byłam już pod Halą Mirowską, żeby kupić zielone szparagi. Czego tam nie ma! Pęczki młodej marchewki, botwinki i rzodkiewek, koper, cebulka dymka i zielona pietruszka – króluje zieleń! Zioła w doniczkach: rozmaryn do jagnięciny, oregano do dań włoskich, tymianek i majeranek znane dobrze w kuchni polskiej, kolendra i cudownie pachnąca mięta marokańska. Pamiętam ten zapach z Maroka i piekielnie gorącą, aromatyczną herbatę ze świeżymi liśćmi mięty. Czekamy na pomidory prosto z krzaka, pełne słonecznej energii o wyjątkowym smaku. Pojawiły się też liście młodego szczawiu na znakomitą wiosenną zupę, dziś już trochę zapomnianą… Z młodej botwinki, dymki, gruntowych ogórków, kopru oraz zsiadłego mleka zrobimy pyszny chłodnik. Jajko na twardo doda mu koloru i smaku. A ogórki już są świetne na małosolne – z gałązkami kopru, liśćmi wiśni, korzeniem chrzanu i ząbkiem czosnku. Dawniej, na kresach, jadano ogórki z miodem na deser. Spróbować trzeba wszystkiego. Tak jak Anthony Bourdain, który w nowojorskiej restauracji zachwyca się rzodkiewkami z masłem – któż z nas nie zna tego smaku! A za chwilę wyjada łyżeczką pełen cholesterolu smakowity szpik z kości. Można w restauracji Ambasada zjeść burgera raw food bez śladu mięsa lub wege spaghetti z cukinii i wpaść w euforię. Na eleganckie party w ogrodzie najlepiej podać na powitanie zielone, grillowane szparagi z purpurowymi truskawkami i delikatnym winegretem z aceto balsamico di vino bianco oraz kieliszkiem szampana lub prosecco. Powitajmy lato!

Przepisy Muchy Ihnatowicz

Sałatka z hummusem

Aneta Lepa, materiały prasowe

SKŁADNIKI: Kilka liści karbowanych sałat i botwinki, garść rukoli, kilka pomidorków cherry, pieczona papryka, 3–4 łyżki hummusu. Sos z kaszą gryczaną: garść ugotowanej kaszy, 2 łyżki oliwy, łyżeczka octu jabłkowego, łyżka syropu z agawy, sok z cytryny, sól ziołowa, pieprz.

PRZEPIS: Palcami porwać listki sałat, ułożyć w naczyniu. Dodać 3–4 łyżki hummusu. Posypać połówkami pomidorków i paseczkami papryki. Całość polać sosem z kaszą gryczaną z wymieszanych składników. Podawać z chlebem bezglutenowym na zakwasie.

Chia z truskawką

Aneta Lepa, materiały prasowe

SKŁADNIKI: 1 litr wody, 10 łyżek chia (nasiona szałwii hiszpańskiej), dwie łyżki wody różanej, 10 łyżek ksylitolu (cukier z brzozy), 100 ml mleka kokosowego. Mus truskawkowy: 20 dkg truskawek, 4 łyżeczki agawy (słodzik), szczypta kardamonu.

PRZEPIS: Nasiona chia namoczyć w wodzie różanej z ksylitolu, dodać mleko kokosowe (aż napęcznieją). Na dno słoiczka nałożyć warstwę zmiksowanego musu, masę z chia i znowu mus. Udekorować truskawką.

Zupa z soczewicy

Aneta Lepa, materiały prasowe

SKŁADNIKI: 200 ml bulionu warzywnego, 10 dkg zielonej soczewicy, łyżka jogurtu greckiego, limonka, listki kolendry, papryczka chili.

PRZEPIS: Ugotować soczewicę w bulionie warzywnym z ząbkiem czosnku. Ułożyć na talerzu, zalać gorącym bulionem i udekorować jogurtem, kolendrą, plasterkami limonki oraz paseczkami chili.

Spaghetti z cukinii

Aneta Lepa, materiały prasowe

SKŁADNIKI: Mała cukinia, rozgniecione dojrzałe awokado, 1 g czarnego sezamu, pół cytryny, listki kolendry, mała papryczka chili, szczypta soli.

PRZEPIS: Cukinię pokroić na cieniutkie paski, skropić sokiem z cytryny, posolić, wymieszać i odstawić na 3 minuty, aby zmiękła. Dodać awokado, wymieszać. Posypać sezamem, listkami kolendry i krążkami chili.

Łukasz Zandecki

Mucha Ihnatowicz - wybitna plakacistka, swoje wizje malarskie realizuje teraz na… talerzach. Jest dziennikarką i stylistką działu kuchnia VIVY!

Reklama

Polecamy też: Kuchnia VIVY! We włoskim stylu: carpaccio, ravioli z łososiem, dorada z ragù warzywno-krewetkowym i tiramisu

Reklama
Reklama
Reklama