Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE
O TYM SIĘ MÓWI

Kuchnia na wiosnę 2020 - poznaj przepisy z jadalnymi kwiatami w roli głównej!

Te małe dzieła sztuki wyglądają obłędnie

Marta Baran 23 lutego 2020 11:30
Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE

Coraz częściej podczas wizyty w restauracji lub nawet przeglądając książki kulinarne natrafiamy na kompozycje na talerzu, które wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki. W ostatnim czasie modnym dodatkiem przeróżnych dań stały się kwiaty. Świetnie łączą się z deserami, jak i daniami wytrawnymi dodając nieco koloru. Jak wiadomo, nie są tylko ozdobą, lecz nadają się do spożycia. Jakie kwiaty najlepiej wybrać oraz - przede wszystkim - gdzie je kupić? Poniżej znajdziecie odpowiedzi na te nurtujące pytania oraz kilka przepisów z kwiatami w roli głównej!

Jak przyrządzić jadalne kwiaty?

Mogłoby się wydawać, że już ich przyrządzenie jest skomplikowane. Jednak nic bardziej mylnego! Większość jadalnych kwiatów można spożyć na surowo wcześniej płucząc je w wodzie. Jeśli chodzi o walory smakowe radzimy spożyć je od razu po zerwaniu, wtedy najlepiej się prezentują na talerzu.

Kuchnia na wiosnę 2020 - gdzie kupić jadalne kwiaty?

Warto podkreślić, że nie każdy gatunek jest jadalny. Przed zakupem lepiej się upewnić czy wybrane kwiaty na pewno można użyć w kuchni. Te do spożycia można dostać na przykład na giełdach kwiatowych, przez internet, a czasem nawet w kwiaciarni. Jednak informacja, że nadają się do spożycia to ważny aspekt!

Jakie kwiaty nadają się do spożycia?

Płatki kwiatów idealnie nadają się jako składnik sałatek, deserów, a także jako dodatek do napojów. Poniżej przedstawiamy Wam listę roślin, które idealni wkomponują się w dania nadając smaku oraz luksusowego wyglądu:

stokrotka sprawdzi się jako dodatek do koktajli dzięki swojemu miętowemu posmakowi.

bratek polny – idealny do dań warzywnych, świetnie komponuje się z zupami.

robinia akacjowa – charakteryzuje się intensywnym zapachem. Idealnie komponuje się na przykład z naleśnikami.

mniszek lekarski – to niezastąpiony dodatek do sałatek oraz kanapek, często jest dodawany jako składnik do miodu.

róża pomarszczona – jest wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym jak i kosmetycznym. Roślina charakteryzuje się słodkim smakiem, dodatkowo jest aromatyczna. Wytwarza się z niej konfitury, przeciery, a także wina i nalewki.

aksamitka – roślina o cytrusowym smaku. Idealnie komponuje się ze smakiem ziemniaków, ryżu, sosów i pieczonych mięs.

nagietek lekarski – często zamiennie stosowany z szafranem. Sprawdzi się jako dodatek do serów, omletów, zup o sosów.

bez lilak – charakteryzuje go przyjemny zapach oraz cytrynowy posmak. W kuchni jest wykorzystywany do deserów, a także komponuje się z orzeźwiającymi napojami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Maple&Sage (@maple_and_sage)

Kostki lodu z jadalnymi kwiatami

Potrzebne składniki:

  • świeżo zebrane, jadalne kwiaty
  • woda destylowana

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę destylowaną i pozostaw do wystygnięcia. Wybrane płatki kwiatów przepłucz pod zimną wodą i dokładnie wysusz. Przegródki w pojemniku do robienia kostek lodu wypełni do połowy wodą i włóż do każdej z nich kwiaty. Formę włóż do zamrażarki na kilka godzin, następnie dolej do każdej foremki wodę, aby przegródki były pełne. Ostaw do zamrażarki na kilka godzin. Gotowe kostki świetnie sprawdzą się jako dodatek do koktajli oraz napojów.

Sałatka z rukolą, sosem winegret i kwiatem pomarańczy

Potrzebne składniki:

  • 5 filiżanek rukoli
  • 1 i 1/2 szklanki jadalnych kwiatów
  • 1 kostka sera żółtego (starta)
  • 1/2 czerwonej cebuli (pokrojonej w plastry)
  • 4–5 rzodkiewek (cienko pokrojonych)
  • 1/2 jabłka (cienko pokrojonego)
  • szczypiorek do smaku

Składniki na sos:

  • 2 łyżki miodu z kwiatu pomarańczy
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rukolę, jadalne kwiaty, ser, cebulę, rzodkiewkę, jabłko oraz szczypiorek połącz w dużej misce. Składniki na sos połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj z dodatkiem dresingu.

Tost z jajkiem i kwiatami

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżeczka mielonej szalotki
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 kromka tostowego chleba
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1/4 szklanki kwiatów rukoli i szalotki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szalotkę mocz w occie winnym przez około 10 minut. W oddzielnym naczyniu połącz majonez i musztardę. Następnie na spieczonej w tosterze kromce chleba rozłóż krem, rozłóż jajko, posyp kwiatami oraz szalotką. Całość skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.  

Wideo

Polska nie mogła wygrać Eurowizji Junior trzeci raz? Sara James odpowiada na słowa Jacka Kurskiego

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

IRENA SANTOR mówi: „Cóż jest piękniejszego, niż żyć, istnieć? Interesuje mnie jutro, odkąd zachorowałam na raka...”. MAGDA i JASIEK MELA – Był najmłodszym zdobywcą bieguna, pomimo utraty ręki i nogi. Co dziś najbardziej w nim ceni jego żona Magda? ANNE APPLEBAUM, słynna dziennikarka, laureatka Pulitzera, o odwadze Polaków, domu w Chobielinie i wolności. PIOTR JACOŃ o córce Wiktorii i tym, jak to jest być rodzicem dziecka transpłciowego oraz budowaniu rodzinnych relacji na nowo.