Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Kuchnia na wiosnę 2020 - oto 5 pomysłów na proste i pyszne pasty do kanapek

Zrobisz je w kilka minut! Co zjeść na śniadanie?

Marta Baran 29 lutego 2020 10:01
Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE

Co zjeść na śniadanie? To pytanie zadajemy sobie codziennie rano. Zwykłe kanapki stały się już nudne, a przepisy z książek kulinarnych zajmują zbyt dużo czasu. Idealną alternatywą na pożywne i ciekawe śniadanie są domowej roboty pasty na kanapkę. Przygotowaliśmy dla Was nasze sprawdzone receptury na szybkie pasty na kanapki, które wykonasz w zaledwie kilka minut. Takie smarowidła sprawdzą się na poranny posiłek, przekąskę do pracy lub szkoły. Koniecznie czytajcie dalej!

Kuchnia na wiosnę 2020 - szybkie pasty na kanapkę:

Pasta na bazie majonezu

Potrzebne składniki:

  • 2/3 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka suszonej, mielonej cebuli
  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy

Sposób przygotowania:

W małej miseczce połącz dokładnie wszystkie składniki. Gotową pastę możesz rozłożyć od razu na kromki pieczywa, opcjonalnie z dodatkami – awokado, ciecierzyca itp.

Pasta pomidorowa

Potrzebne składniki:

  • 3 dojrzałe pomidory
  • 50g masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 100g bułki tartej
  • 1 ubite jajko
  • 50g startego sera
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Obierz pomidory i posiekaj. W rondelku rozpuść masło i podsmaż cebulę z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj pomidory, ser, bułkę tartą, jajko, wszystko szybko wymieszaj, aby konsystencja była gęsta. Gotową pastę podawaj na pieczywie.

Pasta serowo–łososiowa

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka masła (w temperaturze pokojowej)
  • 210g łososia w puszce
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 100g tartego sera
  • sok z 1 cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz od smaku

Sposób przygotowania:

Łososia zetrzyj na tartce lub zmiksuj blenderem. Dodaj masło, musztardę oraz ser i dopraw do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj i dodaj sok z cytryny. Gotową pastę możesz przełożyć do naczynia i przechowywać w lodówce.

Pasta z sardynek

Potrzebne składniki:

  • 100 g sardynek w oleju
  • 1 łyżeczka sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
  • 1 jajko na twardo
  • kilka kropli octu słodowego

Sposób przygotowania:

Wrzuć sardynki do garnka i podgrzej aż będą ciepłe. Rozdrobnij rybę widelcem i połącz z sosem pomidorowym. Zetrzyj jajko na twardo i połącz z sardynkami. Gdy pasta będzie zimna, dopraw ją natką pietruszki lub szczypiorkiem i dodaj ocet.

Domowe guacamole do kanapek

Potrzebne składniki:

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 szczypta chilli
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Awokado dokładnie umyj, przekrój i wydrąż środek. Rozgnieć widelcem, dodaj starty czosnek, oliwę z oliwek oraz sok z limonki. Pastę dopraw chilli oraz solą i pieprzem. Podawaj na pieczywie z dodatkami – na przykład pomidorem i drobno posiekanym szczypiorkiem.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Swystowy Sad (@swystowy_sad)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Zdrowe Nawyki Ania Komisarczyk (@zdrowe.nawyki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Kocha muzykę, ale już podważano jej sukcesy. Córka Aldony Orman o cieniach posiadania znanego nazwiska

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MARCELA I MICHAŁ KOTERSCY: w styczniu powiedzieli sobie „tak”, ale to niejedyna rewolucja w ich życiu. KATARZYNA ŻAK: o tym, co jest jej największym szczęściem i czego najbardziej żałuje. ANDREA CAMASTRA: dla zdobywcy gwiazdki przewodnika Michelin gotowanie jest jak teatralny spektakl. ALDONA ORMAN Z CÓRKĄ IDALIĄ w rozmowie pełnej metafizyki, ale też zwykłej codzienności. SWIFT, CYRUS, EILISH, GOMEZ, DUA LIPA: idolki zbiorowej wyobraźni.