pierogi na drewnianej desce z wałkiem
O tym się mówi!

Z bulionem, imbirem, a może ruskie? Oto ranking najlepszych pierogów świata

Które miejsce zajęły nasze polskie pierogi?

Aleksandra Frankowska 18 kwietnia 2024 16:27
pierogi na drewnianej desce z wałkiem

Czy istnieje Boże Narodzenie w Polsce bez pierogów? O to chyba trudno, bo są nieodłącznym elementem świątecznego stołu w polskich domach. Tak się składa, że Taste Atlas przygotował ranking najlepszych pierogów na świecie i chociaż nasze polskie nie wygrały, to zajęły dość wysoką pozycję. Czy to możliwe, że istnieją lepsze pierogi, niż te naszych babć?

Najlepsze pierogi na świecie

Pierogi, choć wydawałoby się, że są polskim daniem, są znane na całym świecie. Podawane z różnymi dodatkami czy nadzienie, potrafią absolutnie skraść podniebienia każdego smakosza. Taste Atlas, przewodnik po kulinariach z całego świata stworzył więc ranking najlepszych pierogów i klusek świata. Jak kształtuje się pierwsza piątka?

1. Siomay, indonezyjskie pierożki rybne gotowane na parze z sosem orzechowym

2. Guotie, chińskie pierożki z mieloną wieprzowiną, kapustą i imbirem

3. Tangbao, chińskie pierożki z bulionem w środku

4. Gyoza hamamatsu, japońskie smażone pierożki

5. Jiaozi, chińskie pierożki

pierogi na talerzu
Fot. Renata Czelny-Kawa

Polskie pierogi w światowym rankingu

Szóste miejsce w światowym rankingu Taste Atlas zdobyły polskie pierogi! Te ukochane przez nas specjały, które najczęściej podajemy z mięsem, gotowanymi ziemniakami i twarogiem, czy jagodami został docenione na arenie międzynarodowej.

„Kiedyś potrawa jedzona przez chłopów, dziś jedno z uwielbianych polskich dań. Każda rodzina ma własną interpretację nadzienia, którą ogranicza wyłącznie wyobraźnia szefa kuchni. Pierogi mogą być słodkie, wytrawne lub pikantne. Do najbardziej popularnych wypełnień zaliczają się m.in. ser, cebula, mięso mielone, grzyby, ziemniaki i kapusta kwaszona. Pierogi na słodko mogą być wypełnione różnymi owocami takimi jak truskawki czy jagody. Zgodnie z tradycją pierogi to jedno z 12 dań, które podawane są na Boże Narodzenie. Wówczas cały posiłek musi być bezmięsny, więc nadzienie zazwyczaj składa się z grzybów i kapusty”. - uargumentował to Taste Atlas. 

pierogi w misce ze śmietaną

TAGI #ranking

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

„Miałem szczęście do kobiet”… Jerzy Stuhr o mamie i babci w ostatnim wywiadzie dla VIVY.pl

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ANITA SOKOŁOWSKA zdobyła sympatię widzów jako Zuza w „Przyjaciółkach”. Wytańczyła Kryształową Kulę. Teraz przyszedł czas na realizowanie swoich projektów i marzeń. URSZULA DUDZIAK I GRZECH PIOTROWSKI: dwie silne osobowości, dwa pokolenia. Diwa jazzu i wirtuoz saksofonu połączyli siły w niesamowitym projekcie „WE” dla pokoju na świecie. KRZYSZTOF MIRUĆ: architekt z wykształcenia, osobowość telewizyjna, z zamiłowania projektant wnętrz o swojej drodze do sukcesu.