Królowa Elżbieta II i książę Harry
KRÓLEWSKIE ŻYCIE

Jest decyzja w sprawie Meghan i Harry'ego. Królowa Elżbieta II wydała oświadczenie

Poznaj szczegóły

Gabriela Czernecka 13 stycznia 2020 18:22
Królowa Elżbieta II i książę Harry
Fot. Getty Images

Spotkaniem w Pałacu Buckingham w sprawie nagłej decyzji Meghan i Harry'ego żyła dzisiaj cała Wielka Brytania. Od kilku dni media na całym świecie komentują chęć odejścia książęcej pary Sussex od rodziny królewskiej. Dzisiejsze spotkanie najważniejszych członków rodziny Windsorów miało w obecności królowej zdecydować, jak dalej będą toczyć się losy pary. Królowa Elżbieta II wydała właśnie oświadczenie w tej sprawie.

Spotkanie w Buckingham - oświadczenie królowej

W poniedziałek królowa Elżbieta zwołała nadzwyczajne spotkanie z najważniejszymi członkami rodziny królewskiej, aby osobiście przedyskutować przyszłą rolę księcia Harry'ego i księżnej Meghan. Uczestniczyli w nim m.in. książę Karol, książę William, ich prywatni sekreterze oraz sam zainteresowany. U boku Harry'ego zabrakło jednak Meghan, która pojechała do Kanady, by zająć się synem. Książę miał zamiar połączyć się z nią telefonicznie. Przewidywano, że w trakcie spotkania pod uwagę zostaną wzięte trzy kwestie – hierarchii – czy wciąż małżeństwo powinno posługiwać się królewskim tytułem i jeśli tak, to w jakich sytuacjach, kwestia finansowa, dotycząca otrzymywania przez parę funduszy z ramienia królowej lub księcia Karola oraz kwestia dotycząca obowiązków, czyli tego, kiedy i podczas jakich wydarzeń Harry i Meghan będą uczestniczyć jako przedstawiciele królowej.

Jak czytamy w oświadczeniu królowej Elżbiety II, które zostało napisane w imieniu wszystkich członków rodziny Windsorów: „Odbyliśmy konstruktywną dyskusję na temat przyszłości mojego wnuka i jego rodziny. Przyjmujemy do wiadomości, że chcą prowadzić życie na własny rachunek”, pisze królowa.

„Moja rodzina i ja całkowicie wspieramy pragnienie Harry'ego i Meghan, aby stworzyć nowe życie jako młoda rodzina. Mimo, że wolelibyśmy, by pozostali pełnoetatowymi członkami rodziny królewskiej, to szanujemy i rozumiemy ich pragnienie prowadzenia bardziej niezależnego życia, ale wciąż pozostają cenną częścią mojej rodziny”, czytamy.

W oświadczeniu Elżbieta II odniosła się także do najbardziej kłopotliwego i kontrowersyjnego wątku, czyli sprawy finansów. Przypomnijmy, że z jednej strony para chce odrzucić królewskie życie, ale wciąż zamierza korzystać z królewskich tytułów i ochrony, za którą płacić mieliby podatnicy. Para chce być niezależna finansowo, ale nadal pragnie zatrzymać wyremontowane w ubiegłym roku Frogmore Cottage, które naprawiono kosztem podatników za2,5 mln funtów. Co więcej zamierzają nieustannie podróżować, a za to również koszta mają ponosić Brytyjczycy. Małżeństwo wciąż chciałoby otrzymywać finansowe wsparcie od księcia Karola.

Jak na te zarzuty odpowiada rodzina królewska? „Harry i Meghan jasno stwierdzili, że nie chcą polegać na środkach publicznych w nowym etapie swojego życia. W związku z tym uzgodniono, że nastąpi okres przejściowy, w którym Sussexowie spędzą czas w Kanadzie i Wielkiej Brytanii. Są to skomplikowane kwestie do rozwiązania dla mojej rodziny i jest jeszcze trochę pracy do wykonania, ale ostateczne decyzje zapadną w najbliższych dniach”, czytamy.

Księżna Meghan, książę Harry

Książę Harry, księżna Meghan
Fot. Getty Images

Polska nie mogła wygrać Eurowizji Junior trzeci raz? Sara James odpowiada na słowa Jacka Kurskiego

IRENA SANTOR mówi: „Cóż jest piękniejszego, niż żyć, istnieć? Interesuje mnie jutro, odkąd zachorowałam na raka...”. MAGDA i JASIEK MELA – Był najmłodszym zdobywcą bieguna, pomimo utraty ręki i nogi. Co dziś najbardziej w nim ceni jego żona Magda? ANNE APPLEBAUM, słynna dziennikarka, laureatka Pulitzera, o odwadze Polaków, domu w Chobielinie i wolności. PIOTR JACOŃ o córce Wiktorii i tym, jak to jest być rodzicem dziecka transpłciowego oraz budowaniu rodzinnych relacji na nowo.