VIVA! VIDEO

To była wyjątkowa podróż!  

Czy wiesz jak powstaje najlepsza czekolada?

Artykuł sponsorowany 22 sierpnia 2019 16:36

Co to była za podróż! Dwa dni w Alpach spędziliśmy na… podziwianiu widoków, zajadaniu się najdelikatniejszą czekoladą Milka i poznawaniu tajników jej powstawania. Przekonaliśmy się, że słynna fioletowa czekolada charakteryzuje się delikatnością nie tylko w smaku, ale także w sposobie produkcji. Dlatego też mleko, z którego powstaje, pozyskiwane jest w zrównoważony sposób, z troską o alpejskie krowy i środowisko.

Gdzie żyją słynne krowy Milka?

Pamiętacie słynną fioletową krowę Milka? Te, które żyją na farmach, współpracujących z marką, fioletowe nie są, ale mają naprawdę wspaniałe życie! W każdym z 800 niewielkich alpejskich gospodarstw jest około 60 krów, co pozwala na szczególną troskę. Farmerzy zwracają się do nich po imieniu i czule nimi opiekują – większość zwierząt jest codziennie masowana! Niektóre biorą nawet prysznic, kiedy są dojone. Zimą piją specjalnie podgrzewaną wodę, żeby nie marzły. No i oczywiście karmione są najwyższej jakości paszami, w tym świeżą trawą z alpejskich pastwisk. 

Praca w gospodarstwie mlecznym jest wymagająca, ale zwierzęta są dla mnie prawdziwą pasją. Krowy są niesamowitymi zwierzętami. Każda z nich ma inną osobowość – mówił farmer opiekujący się zwierzętami.

Milka
Fot. materiały prasowe

Z wizytą w fabryce Milka

W 1901 roku w Szwajcarii Philippe Suchard postanowił spopularyzować wysokiej jakości czekolady. Wprowadził do sprzedaży alpejską czekoladę mleczną, zwaną Suchard Milka, w liliowym opakowaniu – tak narodziła się Milka. Od początku istnienia jej sekretem jest wykorzystane do produkcji mleko – w 100% pochodzące z Alp. Fabryka w Bludenz to miejsce, gdzie dzieje się czekoladowa magia. Wszędzie unosi się wspaniały zapach czekolady. Naszą wizytę zaczęliśmy w muzeum, a potem było już tylko… bardziej smakowicie! Na linii produkcyjnej zobaczyliśmy, jak płynna czekolada wlewana jest do foremek, a następnie zawijana w słynne fioletowe opakowania.  Świstaki chyba miały wolne - nie spotkaliśmy ani jednego.

Milka
Fot. materiały prasowe

Materiał powstał z udziałem marki Milka.
 Więcej na stronie www.milka.com.pl 

Wideo

Dziś wypada 3. rocznica ich ślubu. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Wydanie de Luxe VIVA!, a w nim: ANJA RUBIK o tym, jak się czuje w roli singielki i o planach na przyszłość. Intymna sesja KINGI KORTY z synkiem GREYSONEM i inspirująca rozmowa na temat późnego macierzyństwa. Skandalista i geniusz – ELTON JOHN. RODZINA KOKCZYŃSKICH, właścicieli Park Cafe w Konstancinie, o tym, jak stworzyć „fajne miejsce”.