Lato 2024 - pyszne przepisy na lody domowej roboty!
Mamy przepis na pyszne wegańskie sorbety i deser dla miłośników słonego karmelu!
- Redakcja VIVA!
Lody to deser, który w upały jest niezastąpiona. Dlatego zdradzamy przepisy na domowe lody, które będą tak samo smaczne jak te z najlepszych, rzemieślniczych lodziarni. Przygotowywane według tradycyjnego przepisu lody mają teraz swoje pięć minut, choć jeszcze kilka lat temu próżno było szukać ich w lokalnych lodziarniach. Poniżej zdradzamy, jak zrobić pyszne domowe lody.
CZYTAJ TEŻ: Znane słodycze w wersji fit deserów!
Lody mogą być zdrowe!
Coraz więcej lodziarni ma w swojej ofercie naturalne lody przygotowywane na miejscu, ze świeżych owoców i naturalnych produktów. W ich składzie nie znajdziemy konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. Od gotowych, pakowanych lodów różnią się nie tylko składem, ale również smakiem. To właśnie dlatego stają się tak popularne i zyskują coraz większe grono miłośników. A co najlepsze, możesz je przygotować również w domu!
Lato 2024 - przepisy na domowe lody
Domowe lody? Jak najbardziej! Tylko na jaki smak się zdecydować? Tu ogranicza Cię tylko twoja wyobraźnia. Lokale oferujące domowe lody własnej roboty prześcigają się z pomysłami – od znanych wszystkim tradycyjnych smaków jak np. wanilia z czekoladą, przez lody o smaku waty cukrowej, aż po bazyliowe! Poniżej przedstawiamy przepisy na przepyszne lody domowej roboty, zarówno dla miłośników klasyki, jak i wielbicieli nieoczywistych smaków. Koniecznie spróbujcie!
Kuchnia na lato 2024 - jak zrobić domowe lody?
Przepis na klasyczne domowe lody czekoladowe
Czekolada... Kto jej nie kocha? Oto przepis na idealnie kremowe i mleczne domowe lody czekoladowe. Gwarantujemy, że nie będą długo stać w lodówce.
Potrzebne składniki:
- 2 jajka
- 300 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 60 g cukru
- tabliczka czekolady
- przegotowana woda
Sposób przygotowania:
Przygotowanie lodów zacznij od roztopienia czekolady w kąpieli wodnej. Ubij schłodzoną wcześniej śmietankę na sztywno. Następnie oddziel żółtka od białek. Żółtka zmieszaj z połową cukru oraz jedną łyżeczką przegotowanej wody. Całość utrzyj do uzyskania puszystej, kremowej masy. Oddzielone wcześniej białko ubij na sztywną pianę, a następnie wymieszaj z drugą połową cukru. Ostudź rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj z ubitym białkiem i kremową masą z żółtka, a następnie odstaw do zamrażarki na całą noc. Domowe lody czekoladowe możesz śmiało zjeść drugiego dnia na śniadanie!
Wegańskie, domowe lody owocowe
Kochasz niebanalne smaki? Domowe lody o smaku słodkiego mango połączonego z marakują to idealny wybór dla Ciebie. Są pyszne i orzeźwiające!
Potrzebne składniki:
- 2 mango
- 1,5 szklanki śmietanki kokosowej
- 1 łyżka miodu
- 1 marakuja
- listki mięty
Sposób przygotowania:
Przed przystąpieniem do pracy obierz mango i usuń z nich pestki oraz wydrąż marakuję. Owoce pokrój w kostkę i razem z resztą składników zmiksuj w blenderze. Gotową masę przełóż do pojemnika i umieść w zamrażarce. Co około pół godziny wyjmuj ją i mieszaj przez dwie minuty, aby zapobiec krystalizacji. Czynność powtórz kilka razy, do momentu zamrożenia się masy. Podając domowe lody możesz je ozdobić kilkoma listami mięty lub owocami.
Domowe lody o smaku solonego karmelu
Połączenie słonej soli i słodkiego karmelu stało się kulinarnym hitem ostatnich lat. Kochają je wszyscy! Rozpieść swoje zmysły i zrób karmelowe lody domowej roboty.
Składniki na lody:
- 700 ml mleka 2%
- 300 g cukru
- 1 laska wanilii
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
Składniki na karmel:
- 120 g cukru
- 80 g masła
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 szczypty soli morskiej
Przygotowanie karmelu:
Cukier i masło umieść w rondelku i podgrzewaj do momentu roztopienia. Następnie zwiększ ogień i mieszaj przez ok 10 minut, aż do momentu uzyskania gęstego sosu.
Sposób przygotowania lodów:
Zacznij od zrobienia mleka skondensowanego. W rondelku zagotuj mleko z laską wanilii. Następnie otwórz wanilię, wyskrob z niej ziarenka i dodaj do mleka. Dosyp cukier i mieszaj do momentu jego rozpuszczenia. Poczekaj, aż mleko zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Gotowe mleko przelej do naczynia i pozostaw do całkowitego schłodzenia.
Śmietankę ubij na sztywno, a następnie powoli dodaj mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj. Przelej połowę masy do naczynia, a na jej wierzchu rozprowadź słony karmel. W kolejnym kroku wylej resztę masy i ponownie nałóż na nią słony karmel. Tak gotowy „przekładaniec” umieść w zamrażarce na całą noc.