Rachatłukum
Fot. PHOTOCUISINE/EAST NEWS
Mucha Ihnatowicz poleca

Walentynkowa kuchnia VIVY! Rachatłukum, orientalny przysmak - idealny deser

Weronika Kostyra 14 lutego 2016 11:10
Rachatłukum
Fot. PHOTOCUISINE/EAST NEWS

Walentynki – święto zakochanych. Obdaruj ukochaną osobę kwiatkiem lub słodkim upominkiem. Polecamy przepis na na orientalny deser rachatłukum autorstwa Muchy Ihnatowicz, wybitnej plakacistki, która swoje wizje malarskie realizuje teraz na… talerzach. Jest dziennikarką i stylistką działu kuchnia "Vivy!"

 

Mucha Ihnatowicz na walentynki:

„Magiczne eliksiry, zapewniające sukcesy w miłości, przygotowywane kiedyś przez czarownice przeszły do historii. Teraz owoce morza, przyprawy, warzywa i owoce oraz zioła uważane są za naturalne afrodyzjaki. Legendarny kochanek i łowca miłosnych przygód Giacomo Casanova na śniadanie połykał 50 ostryg, a wieczorem był królem życia, otoczony pięknymi damami. Ryby fugu, japońskiego przysmaku i afrodyzjaku, należy unikać, bo można nie przeżyć miłosnych uniesień. Natomiast krewetki są idealne na romantyczną kolację. Wykwintny smak, ale też cynk, potas, magnez gwarantują lepsze libido. Do afrodyzjaków należy też awokado. Z krewetkami i kieliszkiem szampana ( też afrodyzjak!) to wymarzone danie na małe rendez-vous. A na deser lekka muffina z czekoladą (afrodyzjak). Dużo ziół i przypraw, a zwłaszcza ogniste chili, gałka muszkatołowa, imbir i czosnek dodadzą potrawom pikanterii. I koniecznie wyślijmy karteczkę z czerwonym serduszkiem i wierszykiem  w stylu retro: „Na górze róże, na dole fiołki, kochajmy się razem jak dwa aniołki”.

Rachatłukum – orientalny przysmak

SKŁADNIKI: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 2½ szklanki cukru, 1 szklanka wody, 4 łyżki konfitury z płatków róży, łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki wody różanej, 3 dkg łuskanych pistacji, cukier puder, masło.

 

PRZEPIS: Wymieszać mąkę kukurydzianą z połową szklanki wody. Resztę wody wlać do  rondelka z grubym dnem, wsypać cukier i podgrzewać na średnim ogniu, aż się rozpuści i zgęstnieje (30 min). Od czasu do czasu mieszać. Dodać konfiturę, wodę różaną i sok z cytryny, wymieszać dokładnie. Gotować chwilę, wsypać drobno posiekane pistacje, wymieszać. Odstawić. Wlać do wysmarowanej masłem formy. Po ostygnięciu wyjąć z formy i pokroić w kostkę  o boku 2,5 cm Obtoczyć w cukrze pudrze. Można podawać z gęstym jogurtem typu greckiego i zrumienionymi płatkami migdałów.
 

Smacznego!

 

Polecamy: Torcik pełen afrodyzjaków - przepis na walentynki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Kocha muzykę, ale już podważano jej sukcesy. Córka Aldony Orman o cieniach posiadania znanego nazwiska

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MARCELA I MICHAŁ KOTERSCY: w styczniu powiedzieli sobie „tak”, ale to niejedyna rewolucja w ich życiu. KATARZYNA ŻAK: o tym, co jest jej największym szczęściem i czego najbardziej żałuje. ANDREA CAMASTRA: dla zdobywcy gwiazdki przewodnika Michelin gotowanie jest jak teatralny spektakl. ALDONA ORMAN Z CÓRKĄ IDALIĄ w rozmowie pełnej metafizyki, ale też zwykłej codzienności. SWIFT, CYRUS, EILISH, GOMEZ, DUA LIPA: idolki zbiorowej wyobraźni.