Zobacz galerię ,,najsmaczniejszych" zdjęć na Instagramie

Marta Baran 28 marca 2019 15:15

Żelki to chyba jedne z najbardziej lubianych słodyczy na świecie! Czy jest jakaś osoba, która potrafi się im oprzeć? Dziś jest to nawet niewskazane, ponieważ obchodzimy Międzynarodowy Dzień Żelków.

Historia żelków

Pierwsza receptura powstała prawie 160 lat temu i składała się z połączenia cukru, żywicy z drzewa akacjowego oraz owoców. W latach 60. XIX wieku przysmak był już produkowany na masową skalę pod nazwą ,,jelly babies". Dopiero w 1922 roku powstały pierwsze żelki w kształcie kultowego misia, które wymyślił Hans Rlegel Bonn - założyciel manufaktury słodyczy Haribo. Kształt, który został wymyślony przez niemieckiego cukiernika był inspirowany cyrkowymi przedstawieniami - dlatego kształt przypomina tańczącego misia. Firma Haribo zaczęła cieszyć się prawdziwą sławą od 1945 roku, kiedy przejęli ją synowie założyciela. Jest to jedna z popularniejszych marek na całym świecie, która utrzymała się do dziś. 

Żelki o ,,dziwnych" smakach

Jak można się domyślić, obecne żelki dostępne w sklepach nieco różnią się od tych pierwszych. Trzeba przyznać, że słodycze nie należą do najzdrowszych, jednak od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Dziś w sklepach mamy niezliczone kształty żelków. Inną wtórującą formą na rynku są kultowe Jelly Bean - jak sama wskazuje, kształtem przypominają fasolki. Mają przeróżne smaki, nie tylko te słodkie - o smaku pasty do zębów, trawy, popcornu i wiele innych!

Żelki mają fanów na całym świecie! Są uwielbiane nie tylko przez dzieci – dorośli też nie potrafią odmówić sobie chwili przyjemności. Na swoim Instagramie udowadnia to Patrycja Rygusiak, uczestniczka 7. edycji programu MasterChef!

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ANJA RUBIK przed czterdziestką robi podsumowanie. Jakie ma marzenia, co jeszcze pragnie osiągnąć? Czy chce założyć rodzinę? Muzyk BARTEK KRÓLIK zdradza, jak przetrwał trudne momenty i odnalazł szczęście. MANUELA GRETKOWSKA w wyjątkowej rozmowie o AGNIESZCE OSIECKIEJ. Specjalnie na lato: sztuka gotowania blogerki DARII ŁADOCHY, w czym tkwi magia ZAKOPANEGO oraz aktorka KATARZYNA ZAWADZKA w kreacjach od ZIENIA w sesji nad polskim morzem.