ewa szabatin dla vivy!

Kokosowy pudding chia na gorące dni!

Szukasz szalonych smaków? Koniecznie spróbuj tego deseru!

Ewa Szabatin 26 maja 2019 15:01
Pudding chia według Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Przychodzi taki moment w trakcie dnia kiedy mamy ochotę zjeść coś słodkiego. Tym razem proponuję kokosowy deser, który nie tuczy, a jednocześnie przyprawia o zawrót głowy. Gwarantuję, że jeśli raz go spróbujecie, na stałe zagości w waszym menu.

Dlaczego kokos?

Kokos to owoc, który posiada wiele cennych właściwości. Miąższ kokosa jest bogaty w błonnik, magnez, potas, fosfor i kwas foliowy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Największą wartością zdrowotną miąższu przypisuje się nasyconym kwasom tłuszczowym w postaci trójglicerydów średniołańcuchowych. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się zazwyczaj w produktach pochodzenia zwierzęcego, te z kokosa mają mniejsze cząsteczki dzięki czemu łatwiej się spalają. Dlatego kokos to świetny składnik diet odchudzających.

Kokos w połączeniu z superfoods w postaci nasion chia tworzy połączenie idealne. Pudding, który dziś Wam proponuje jest nie tylko super zdrowy, ale zapewnia niezwykłe doznania smakowe i przyprawia o zawrót głowy!

Kokosowy pudding chia

Pudding chia według Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Składniki:

1 szklanka mleka kokosowego pitnego bez dodatku cukru

1/3 szklanki nasion chia

płatki kokosowe

1 łyżka syropu klonowego

½ łyżeczki wanilii

1 małe mango

Przygotowanie:

Nasiona chia wsyp do słoiczka. Zalej je mlekiem kokosowym z syropem klonowym i wanilią. Następnie wymieszaj wszystko i zamknięty słoik wstaw do lodówki na 2 godziny. Nasiona chia można przygotować dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki. Wtedy pudding będzie jeszcze smaczniejszy.

Pudding chia według Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Po wyjęciu z lodówki mocno wymieszaj składniki puddingu, tak by nie było grudek. Obierz mango i pokrój na mniejsze kawałki. Zostaw kilka kosteczek mango dla ozdoby. Resztę owocu zmiksuj w blenderze do uzyskania musu. Następnie przełóż do nowego słoiczka lub przeźroczystej szklanki najpierw mus z mango, później warstwę puddingu chia i na wierzch znowu mus z mango. Na koniec dodaj kilka kosteczek mango oraz posyp pudding płatkami kokosowymi.

Pudding chia według Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Ewa Szabatin

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykanskich i standardowch. Dwukrotna finaslistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Katarzyna Piwecka

Wideo

Poznaj historię miłości Agnieszki Woźniak-Starak i jej męża Piotra!

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Trzy kobiety, które w najnowszym serialu Polsatu „Zawsze warto” połączyło przypadkowe dramatyczne wydarzenie: Weronika Rosati, Katarzyna Zielińska i Julia Wieniawa. Edyta Geppert o pasji śpiewania i życiowych wyborach oraz Dominika Gwit i Wojciech Dunaszewski o tym, co ślub zmienił w ich życiu.