Pudding chia według Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak
ewa szabatin dla vivy!

Kokosowy pudding chia - idealna przekąska!

Szukasz szalonych smaków? Koniecznie spróbuj tego deseru!

Redakcja VIVA! 22 stycznia 2023 10:26
Pudding chia według Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Przychodzi taki moment w trakcie dnia kiedy mamy ochotę zjeść coś słodkiego. Tym razem proponuję kokosowy deser, który nie tuczy, a jednocześnie przyprawia o zawrót głowy. Gwarantuję, że jeśli raz go spróbujecie, na stałe zagości w waszym menu.

Dlaczego kokos?

Kokos to owoc, który posiada wiele cennych właściwości. Miąższ kokosa jest bogaty w błonnik, magnez, potas, fosfor i kwas foliowy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Największą wartością zdrowotną miąższu przypisuje się nasyconym kwasom tłuszczowym w postaci trójglicerydów średniołańcuchowych. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się zazwyczaj w produktach pochodzenia zwierzęcego, te z kokosa mają mniejsze cząsteczki dzięki czemu łatwiej się spalają. Dlatego kokos to świetny składnik diet odchudzających.

Kokos w połączeniu z superfoods w postaci nasion chia tworzy połączenie idealne. Pudding, który dziś Wam proponuje jest nie tylko super zdrowy, ale zapewnia niezwykłe doznania smakowe i przyprawia o zawrót głowy!

Kokosowy pudding chia

Pudding chia według Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Składniki:

1 szklanka mleka kokosowego pitnego bez dodatku cukru

1/3 szklanki nasion chia

płatki kokosowe

1 łyżka syropu klonowego

½ łyżeczki wanilii

1 małe mango

Przygotowanie:

Nasiona chia wsyp do słoiczka. Zalej je mlekiem kokosowym z syropem klonowym i wanilią. Następnie wymieszaj wszystko i zamknięty słoik wstaw do lodówki na 2 godziny. Nasiona chia można przygotować dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki. Wtedy pudding będzie jeszcze smaczniejszy.

Pudding chia według Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Po wyjęciu z lodówki mocno wymieszaj składniki puddingu, tak by nie było grudek. Obierz mango i pokrój na mniejsze kawałki. Zostaw kilka kosteczek mango dla ozdoby. Resztę owocu zmiksuj w blenderze do uzyskania musu. Następnie przełóż do nowego słoiczka lub przeźroczystej szklanki najpierw mus z mango, później warstwę puddingu chia i na wierzch znowu mus z mango. Na koniec dodaj kilka kosteczek mango oraz posyp pudding płatkami kokosowymi.

Pudding chia według Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Ewa Szabatin

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykanskich i standardowch. Dwukrotna finaslistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

ewa-szabatin-viva-przpiesy-na-dania-1
Fot. Katarzyna Piwecka

Wideo

Za nami 25 lat tworzenia magazynu VIVA!. Tak wraz z gwiazdami zapamiętaliśmy ten wyjątkowy czas

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

LENKA I JAN KLIMENTOWIE o trudnej drodze do rodzicielstwa i o tym, jak narodziny Cristiana zmieniły ich związek. ANDRZEJ SEWERYN: czy czuje się autorytetem, czym jest dla niego sztuka i najważniejsze życiowe role. HELENA ENGLERT: dlaczego wolała studiować w Stanach, a potem wróciła do Polski i czy znane nazwisko to atut? LISA MARIE PRESLEY miała bajkowe dzieciństwo, które zakończyło się wraz ze śmiercią ojca, i smutne życie, bo znane nazwisko nie przyniosło jej szczęścia.