Fot. Instagram @piper_heidsieck
OSCARY 2018

Sprawdźcie, co gwiazdy będą jeść na imprezie po rozdaniu Oscarów!

Te dania są naprawdę ekskluzywne!

Sabina Zięba 2 marca 2018 10:00
Fot. Instagram @piper_heidsieck

Największa impreza Hollywood już w tę niedzielę! Co ciekawe, mimo tego, że rozdanie Nagród Akademii Filmowej trwa wiele godzin, nigdy podczas niego nie jest serwowane jedzenie - wyjątkiem była sytuacja w 2014 roku, kiedy to prowadząca Ellen DeGeneres zamówiła pizzę. Gwiazdy świętują dopiero po Oscarach, na najbardziej ekskluzywnej imprezie świata, czyli Balu Gubernatorów. Podobno na tegorocznym głośnym afterparty zjawi się 1500 gości. Co będą jedli?

Menu Oscarowe

Za menu na tym bankiecie od 23 lat odpowiada Wolfgang Puck – szef kuchni o statusie celebryty. Ilości przygotowywanych potraw mogą przyprawić o zawrót głowy! Wystarczy wspomnieć, że samych krewetek będzie 7500 sztuk, a także 400 domowych pizz! Co więcej znajdzie się na stołach gwiazd?

  • ponad 137 kilogramów wołowiny Miyazaki
  • 6500 sztuk opalanego drewnem chleba w kształcie Oscara
  • 130 kilogramów atlantyckiego tuńczyka
  • 15 kg kawioru
  • 7500 krewetek
  • 250 homarów
  • 800 kleszczy homarów
  • 114 litrów domowej roboty sosu koktajlowego
  • 54 kilogramów przegrzebków
  • 205 kilogramów domowego wędzonego łososia
  • 500 sztuk czarnego okonia
  • 136 kilogramów bakłażana
  • 400 domowych pizz
  • 1000 kwiatów hibiskusa
  • 45 kilogramów wołowiny Snake River Farms
  • 57 kilogramów dojrzewającego sera cheddar Vermont
  • 45 kilogramów pięcioletniego białego sera cheddar
  • 1 500 złotych ziemniaków z Jukonu
  • 16 kilogramów zimowych czarnych trufli z Burgundii
  • 454 kilogramów kurczaka
  • 3500 sztuk domowych chlebów lavash z nasionami
  • 2375 domowych precli
  • 3,500 paluszków Fleur de Sel
  • 6000 mini bułeczek brioche
  • 4500 ręcznie robionych ravioli z agnolotti
  • 91 kilogramów Brukselki
  • 91 kilogramów makaronu cavatappi
  • 15 000 sztuk ręcznie robionego wegańskiego makaronu campanella
  • 91 kilogramów szparagów
  • 91 kilogramów białych szparagów
  • 350 kwiatów kalafiorów
  • 3 000 wielobarwnych młodych buraków
  • 800 kawałków owocowych pianek marshmallow
  • 1000 domowych czekoladowych cukierków
  • 30 kg czekolady Callebaut Ruby
  • 15 dużych tafli domowej roboty czekolady
  • 76 litrów domowych lodów gelato
  • 45 litrów sezonowych sorbetów
  • 1050 ręcznie robionych rożków waflowych
  • 19 litrów domowej roboty gorącego karmelu
  • 2550 sztuk ciasteczek macarons o smaku koktajlowym
  • 2000 różnych ciasteczek
  • 1 tona 70-procentowego kakaa Fleur de Cao Cacao Barry
  • 14 kilogramów jadalnego złotego pyłu
  • 100 000 kawałków kuwertury (czekolada wysokiej jakości zawierająca więcej masła kakaowego niż zwykła czekolada)
  • 7170 czekoladowych Oscarów
  • 38 litrów domowej kombuczy (napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany)
  • 2400 butelek wina Francis Ford Coppola
  • 1500 butelek szampana Piper-Heidsieck

Fot. Getty Images

Dania na gali Oscarów.

Fot. East News
Sala, w której odbywa się Oscarowe afterparty.

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BARBARA KURDEJ-SZATAN wyznaje: „Zasuwając intensywnie, oczekiwałam, że gdy wrócę do domu, będę mogła się zrelaksować. Tymczasem były awantury…”. GREG i RAFAŁ COLLINS – od happy endu do tragedii był tylko krok. W VIVIE! na Lato w cyklu Ona o Niej – KRYSTYNA CIERNIAK-MORGENSTERN o ELŻBIECIE CZYŻEWSKIEJ: „Szamotała się psychicznie. Z jednej strony niedawno poślubiony mąż, a z drugiej Polska…”. W cyklu Sztuka gotowania – HANNA LIS. Czy spełni swoje „kulinarne” marzenie i wybierze się do Peru? W Podróżach z Historią: tajemnice KASZUB.