FINE DINING WEEK: kaczka alewino
Fot. Materiały prasowe
ZE ŚWIATA KULINARIÓW

Zimowa edycja Fine Dining Week powraca w nowej odsłonie

Poznaj szczegóły wyjątkowej oferty

Konrad Szczęsny 31 stycznia 2020 15:42
FINE DINING WEEK: kaczka alewino
Fot. Materiały prasowe

Największe wydarzenie polskiej sceny finediningowej zbliża się wielkimi krokami. Tym razem najwybitniejsi szefowie kuchni przygotują popisowe degustacje tematyczne oparte o ich aktualne pasje i inspiracje z całego świata. Zimowa edycja festiwalu Fine Dining Week potrwa od 12 lutego do 1 marca. W cenie 129 zł. od osoby Goście będą mieli okazję rozsmakować się w autorskim pięciodaniowym menu w ponad 70 restauracjach w największych miastach w Polsce. Sprawdźcie, gdzie według nas warto zarezerwować stolik podczas festiwalu.

Alewino – Warszawa

Tutaj czekają na Was zimowe smaki Sebastiana Wełpy. Wizyta w tej restauracji to wybór wyjątkowej festiwalowej atmosfery, ponieważ degustacja odbywa się przy wspólnym stole, co daje niesamowity klimat i wyróżnienie na tle innych restauracji. Jest to miejsce, gdzie przeplatają się dwa koncepty gastronomiczne: winebaru i restauracji, co daje charakterystyczny klimat tego miejsca. Podczas zimowej edycji w mięsnym menu znajdzie się obłędna kaczka, z suszoną śliwką oraz kalafiorem. Natomiast w wersji wegetariańskiej danie główne to wyborne risotto z grzybami. Menu tematyczne, które przygotował Sebastian Wełpa, działa na zmysły i zaspokaja głód każdego łakomczucha!

FINE DINING WEEK: kaczka alewino
Fot. Materiały prasowe

Quale – Łódź

Czas odkryć wyśmienite smaki w Łodzi! Restauracja Quale mieści się w piwnicy fabrykanckiego pałacu, tym samym idealnie oddaje klimat tego wyjątkowego i ponadczasowego miasta. Jeśli lubicie ciepłe i przytulne wnętrza w dobrym stylu, to zdecydowanie będzie dobry wybór. W ramach festiwalu szef kuchni przygotował tematyczne menu w dwóch wersjach, o nazwie „Zimowe Opowieści”. W wersji mięsnej pojawi się comber z sarny, jałowiec, chrobotek reniferowy, konfitura z jarzębiny, szczawik motyli, uszak bzowy, veloute z pietruszki, chrust ze skorzonery. W wersji wegeteriańskiej goście będą mieli okazję spróbować autorskiej zapiekanki z grzybów i kiszonej kapusty z pudrem sosnowym, puree z białych buraków, boczniakiem, biszkoptem, musztardowcem oraz sosem z palonych warzyw.

FINE DINING WEEK: Quale - smażony szczupak
Fot. Materiały prasowe

Słona Woda – Sopot

Wypad nad polskie morze to zawsze dobry pomysł na oderwanie się od codziennych obowiązków, szczególnie podczas trwania festiwalu Fine Dininig Week. Polecamy odwiedzić restaurację Słona Woda, która oczaruje wasze podniebienia! Wyróżnik tej restauracji to kameralna atmosfera, eleganckie wnętrza i przede wszystkim nadmorska lokalizacja. Ich kuchnia to starannie dobrane przepisy przez szefa kuchni, który inspiruje się daniami polskimi, europejskimi, a czasem nawet azjatyckimi. W festiwalowym menu znajdzie się m.in. smażony dorsz Skrei, kulki z ziemniaka szafranowego, piana z kawy, puder z palonego masła, kiszony Soliród. W wersji bez mięsa goście będą mieli okazję poddać degustacji ravioli z musem dyniowym, surową pieczarką, gotowaną cebulą, pianą z kokosa, pudrem z palonego ziemniaka oraz oliwą pietruszkową.

FINE DINING WEEK: słona woda
Fot. Materiały prasowe

Villa Gardena – Katowice

Miejsce, które koniecznie musi się znaleźć na waszej finediningowej liście, to zdecydowanie restauracja Villa Garden, która znajduje się w Katowicach. Charakteryzuje się międzynarodową kuchnią z mocnym akcentem Polski i regionu. W ramach Festiwalu otrzymacie do wyboru dwa tematyczne menu: klasyczne oraz wegetariańskie. Menu mięsne otwiera móżdżek cielęcy z żółtkiem oraz kalafiorem, natomiast wegetariańskie kalafior z wędzoną śliwką oraz żytnim chlebem.

FINE DINING WEEK: villa gardena
Fot. Materiały prasowe

Kuchnia i Wino – Poznań

Tutaj całe życie kuchni dzieje się na waszych oczach, dlatego jeszcze lepiej będziecie mogli odczuć cudowny klimat tego miejsca. Eleganckie wnętrza, niezwykła atmosfera i kuchnia na najwyższym poziomie. Dania są podawane w taki sposób, że szkoda by zniknęły z talerza! Jednak uwierzcie nam, ze smakują tak samo jak wyglądają – obłędnie! Naszym faworytem bez dwóch zdań jest bigos z kapusty kiszonej z golonką wieprzową i grzybami. Kuchnia i Wino to restauracja połączona z winiarnią, a jak wiadomo połączenie jedzenia z winem, tworzy całość. Każda propozycja z menu festiwalowego będzie się doskonale komponowała z winem, sommelier pomoże Wam w wyborze!

Rezerwacji stolików można dokonywać za pośrednictwem strony www.FineDiningWeek.pl. Znajdziecie tam również informacje o restauracjach, które biorą udział w festiwalu wraz z propozycją menu tematycznego.

Do zobaczenia przy stole!  

Wideo

Zobaczcie 12 najgorętszych trendów na wiosnę 2020!

Akcje

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Ciąża Małgosi to ukoronowanie tego, o co walczyliśmy”, mówi RADOSŁAW MAJDAN i nie ukrywa, że z powodu epidemii on i jego żona są pełni obaw. LESZEK MILLER z wnuczką MONIKĄ o tym, jak dziś wygląda ich życie po bolesnej stracie syna i ojca. Legendarny aktor WITOLD SADOWY niedawno skończył sto lat i zdobył się na niezwykle szczere wyznanie. „Widziałam, jak czai się śmierć” – ELISABETH REVOL wspomina ostatnie chwile z TOMKIEM MACKIEWICZEM podczas wspinaczki na Nanga Parbat.